Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfrestaurant Dimples van Best Golf is best on trend

8 maart 2023

Maaike de Reuver is hoofdredacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, een inspiratieplatform en trendbureau op het gebied van eten en drinken. Voor de NGF ging zij op bezoek bij Golf Best en kreeg daar de vraag wat de trends zijn voor 2023.

Tijdens mijn bezoek bij Dimples, het restaurant van de golfclub in Best, kreeg ik de vraag die ik als trendwatcher wel vaker krijg: wat zijn de foodtrends voor dit jaar? Met welke ontwikkelingen moeten ondernemers, chefs en medewerkers van golfrestaurants rekening houden? Ik gaf een mini-trendcollege, waarop de golfbaanmanager van Best Golf ontdekte: wij zijn eigenlijk best on trend!

Foodtrends 2023

1. Klimaatpositief

Er is geen mens die wil dat de wereld er morgen slechter uitziet dan vandaag. Toch slaat de gezondheidsbalans van onze planeet al jarenlang negatief uit. Het klimaatprobleem wordt alleen maar groter. En de voedingsindustrie speelt daar een grote rol in. Wist je bijvoorbeeld dat een derde van al het eten dat we produceren wordt weggegooid? Zonde van al die voedselkilometers! Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die klimaatpositief willen ondernemen, bedrijven die proberen zo positief mogelijk proberen te zijn voor de planeet door zo weinig mogelijk voedsel te verspillen, en qua inkoop rekening te houden met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

2 Eiwittransitie

De eiwittransitie is kort gezegd de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten. Want vanwege het landgebruik, het benodigde water en voer en de CO2-uitstoot die de veehouderij met zich meebrengt, zijn dierlijke producten over het algemeen een stuk minder duurzaam dan plantaardige alternatieven. Daar zijn steeds meer mensen zich bewust van. Het aantal vegetariërs en veganisten groeit, met name onder jonge mensen. Ook in golfrestaurants zie je naast de klassiekers steeds vaker vega of zelfs vegan gerechten op de kaart. Beter voor het milieu, en vaak ook gewoon heel gezond en lekker!

3. Systeemhoreca

Hiermee wordt de systematisering en technologisering van de horeca bedoeld. Bestellen via QR-codes, geautomatiseerde systemen in de keuken, digitale roosters en elektronische koelkasten die de voorraad registreren. Het maakt het werken in de horeca een stukje makkelijker. Zonder dat het ten koste gaat van de gastvrijheid, want vaak vindt de systematisering ‘aan de achterkant’ (in de keuken) plaats, waardoor er ‘aan de voorkant’ (in het restaurant) tijd overblijft om de gasten optimaal te bedienen.

4. Nieuwe arbeidsvoorwaarden

De krapte op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. Ook veel golfrestaurants kampen met een personeelstekort. Het is daarom belangrijker dan ooit om een aantrekkelijke werkgever te zijn; een plek waar (jonge) mensen willen werken. Hoe dan? Door rekening te houden met hun wensen. 74% van de mensen van de Generatie Z (de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt) ziet een vierdaagse werkweek wel zitten. 80% wil de eigen werktijd bepalen en wil ‘leuke extra’s’, en 60% wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatcrisis. Houd je als horecabedrijf rekening met deze wensen, dan is de kans groot dat jonge mensen voor jou kiezen!

Wil je weten hoe je voorkomt dat medewerkers bij je club of baan weggaan en wat kun je doen in de strijd om schaarse arbeidskrachten? Lees dan het artikel Personeelsbeleid bij krappe arbeidsmarkt: 5 tips.

Nederlandse port

Terwijl ik deze trends vertel aan Bas Geurtjens, golfbaanmanager van Best Golf, zie ik hem nadenken. Vervolgens zegt hij: “Grappig, dit zijn allemaal trends waar wij op een bepaalde manier al mee bezig zijn.” En hij heeft gelijk. Bij Dimples wordt bijvoorbeeld regelmatig een glaasje port geschonken. Deze port is afkomstig van het Nederlandse porthuis Niepoort, en heeft vanwege de korte transportroute dus een lage impact op het klimaat.

Op het menu staat naast de vleesgerechten ook een vegetarische risotto met portabello. In de keuken en achter de bar wordt veel digitaal geregistreerd, waardoor de administratie een stuk sneller gaat. En ook Dimples is op zoek naar een nieuwe kok en heeft in die zin te maken met een personeelstekort, maar kijkt ook hoe werken in het restaurant zo aantrekkelijk mogelijk is voor jonge mensen. Zo zijn de werktijden flexibel en kunnen de horecamedewerkers gratis leren golfen en gebruik maken van de golfbaan, een leuk extraatje!

Best on trend

Ik geef Bas 100% gelijk: trends komen nooit zomaar uit de lucht vallen, en zijn ook nooit compleet nieuw. Het zijn ontwikkelingen die op veel plekken al in gang gezet zijn – bewust dan wel onbewust ‘on trend’ – en waarvan ik verwacht dat ze komend jaar alleen maar verder tot uiting komen. Best Golf is dus eigenlijk… best on trend!