Terug naar Nieuwsoverzicht

Prijzen voor greenkeepers Lee Lennox en Desirée Mouw

22 november 2023

Desirée Mouw is verkozen tot Toro Greenkeeper Student of the Year en Lee Lennox is bekroond tot Greenkeeper of the Year 2023.

De jaarlijkse onderscheiding 'Greenkeeper van het jaar' is een initiatief van NWST, uitgever van het vakblad Greenkeeper. Clubs en banen kunnen in het voorjaar een greenkeeper aanmelden. Een vakjury, dit jaar onder leiding van Jannes Landkroon, voorzitter van de Nederlandse Golf Associatie (NGA), buigt zich vervolgens over de kandidaten. De winnaar is woensdag bekendgemaakt op de tweede editie van het Green Gala, gehouden in het 1931 Congrescentrum in 's Hertogenbosch. 

Lee Lennox, hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Stippelberg, mag zich een jaar lang Greenkeeper of the Year noemen. Lennox' ambitie is dat Golfbaan Stippelberg een volledig biologisch onderhouden golfbaan wordt. "De plant weet uiteindelijk zelf het beste wat hij nodig heeft", zegt hij op greenkeeper.nl. "Ik begrijp niet waarom mensen nog niet-organische mest gebruiken. Kunstmest vernietigt het bodemleven. De helft van de bodembacteriën gaat dood door kunstmest en de nodige schimmels verdwijnen, waardoor er een disbalans in de bodem ontstaat. Je moet je realiseren dat de plant uiteindelijk zelf het beste weet wat hij nodig heeft. Het is zo complex, en tegelijkertijd is het zo eenvoudig." Lees op greenkeeper.nl een interview met Lee Lennox: "Kunstmest en een gezonde plant is een onmogelijke combinatie".

De andere genomineerden waren Tristan van Dijken, Camiel Schaapsmeerders, Pieter van der Stock en Jeroen Brouwer de Koning. Jeroen Brouwer de Koning werkt als hoofdgreenkeeper op Golfclub Heelsum. Pieter van der Stock werkt als hoofdgreenkeeper bij Executive Club Private Golf Zwijnaarde. Tristan van Dijken is hoofdgreenkeeper op Golfclub Anderstein. Camiel Schaapsmeerders geeft leiding aan de greenkeepers op Zeegersloot.

Op woensdag werd ook de winnaar van de onderscheiding Toro Greenkeeper Student of the Year 2023 bekendgemaakt. Dit is een onderscheiding voor ambitieuze greenkeeper-studenten. De titel ging naar Desirée Mouw, die als greenkeeper op Het Rijk van Nunspeet werkt. Ze heeft een achtergrond in bos- en natuurbeheer. "Alle kennis van flora en fauna en de zorgplicht die we daarvoor hebben, dat komt terug in het vak van greenkeeper", zegt Mouw op greenkeeper.nl. "Ook soorten vegetatie die je niet in de greens wilt hebben, ken ik; dat is ook een pluspunt." Lees op greenkeeper.nl een interview met Desirée Mouw: "Kennis van bos- en natuurbeheer komt hier goed van pas"

De andere genomineerden waren Wim Pelkmans en Steijn Nijman. Wim Pelkmans werkt op golfbaan Prise D'Eau en Golfclub Vught en Steijn Nijman werkt bij de Rosendaelsche Golfclub.

Met de Greenkeeper of the Year-award wil vakblad Greenkeeper het werk van greenkeepers in het zonnetje zetten. In het verleden werd de prijs gewonnen door respectievelijk Koert Donkers (2014), Kristian Summerfield (2015), William Boogaarts (2016), Vincent de Vries (2017), Arjen Westeneng (2018), André van der Woude (2019), Tom Maddison (2020), Ben Hooper (2021) en Marco Blom (2022). De Toro Greenkeeper Student of the Year-verkiezing wordt georganiseerd door de NGA en bestaat sinds 2017. In het verleden werd de prijs gewonnen door Derck Versteegh (2015), Jolanda Stegerman-Vonder (2016), Davy Driessen (2018), Wilco Oskam (2019), Nick Verbeet (2020), Yana Batista Rodriguez (2021) en Glenn Russell (2022).

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

De jury voor de verkiezing van de Greenkeeper of the Year 2023 bestond uit Jannes Landkroon (voorzitter NGA), Bruno Steens (golfbaanarchitect), Philippe Mallaerts (ondervoorzitter Greenkeeper Association Belgium), William Boogaarts (De Enk Groen & Golf) en Alexander de Vries (De Ridder). De jury voor de Toro Greenkeeper Student of the Year 2023 werd gevormd door Liset van Pinxteren (IPC Groene Ruimte), Toine Hattink (HAS green academy) en Frank Klaver (NGA).