Terug naar Nieuwsoverzicht

"Kijk uit voor greenkeepers!"

Langzaam maar zeker stijgen de temperaturen en wordt het weer drukker op de golfbanen. Dat is een goede aaneleiding voor golfclubs om de veiligheid van greenkeepers onder de aandacht te brengen bij leden en gastspelers. Golfclubs kunnen hierbij gebruik maken van een video die de veiligheidsregels kort en krachtig uitlegt.

Als de veiligheidsregels in golf gevolgd worden, dan is de kans op ongelukken minimaal. Hierbij is het belangrijk dat golfers niet alleen rekening houden met elkaar maar ook met het baanpersoneel.

Maar in de afgelopen jaren komen er meer meldingen binnen van greenkeepers die gevaarlijke voorvallen meemaken. Soms blijkt dat golfers niet goed op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften die gelden als een greenkeeper aan het werk is. In andere gevallen zijn golfers wel op de hoogte maar is er sprake van ongeduld. Zij slaan de bal, ook al is er nog een greenkeeper gevaarlijk dichtbij.

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om alle golfers te vragen rekening te houden met de veiligheid van baanpersoneel. Het voorschrift is eenvoudig: "Wacht met slaan totdat de greenkeeper je een teken geeft."

De boodschap aan alle golfers is kort samengevat in de video hieronder. Clubs en banen kunnen deze video gebruiken op hun website of social-mediakanalen. Het videobestand kun je hier downloaden, de YouTube-link is https://youtu.be/2NOD1RqI_PM.

De boodschap in tekst:

Voor greenkeepers is de golfbaan hun werkplek. Om hun veiligheid te garanderen geldt er wereldwijd een voorschrift: wacht met slaan totdat de greenkeeper jou een teken geeft.
Greenkeepers doen veel van hun werk voor dag en dauw zodat wij zo veel mogelijk ongestoord kunnen spelen. Maar er is veel te doen en soms moet dat werk gedaan worden terwijl het druk in de baan is. Greenkeepers houden in dat geval goed in de gaten of er spelers aan komen. En ze maken plaats voor jou zodra ze je zien en geven een teken wanneer je kunt slaan. Heb dus even geduld. Hiermee voorkom je ongelukken en creëren we voor greenkeepers de veilige werkomgeving waar ze recht op hebben.

Is de kust veilig, dan kan het nog steeds voorkomen dat je een afzwaaier slaat. In dat geval moeten jij en je medespelers hard FORE! roepen.
Bij een afzwaaier zijn we allemaal geneigd om te denken: “Daar loopt toch niemand?” Maar weet je het 100 procent zeker? Je kunt lang niet altijd zien of er een andere golfer staat waar jouw bal naartoe gaat. Je weet ook lang niet altijd volledig zeker of er een greenkeeper aan het werk is waar jouw bal landt.
Je roept misschien soms 'voor niets' FORE! Maar als je het niet doet, kun je verantwoordelijk zijn voor een ernstig ongeluk - omdat anderen dan niet gewaarschuwd zijn en hun hoofd niet kunnen bedekken. Je zult er dan heel erg spijt van hebben dat je verzuimde om FORE! te roepen.

Dank voor je medewerking!

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Poster

De Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) heeft recent de veiligheidscampagne #Focus fore je slaat gelanceerd en hierbij is een actieposter gemaakt. Clubs en banen kunnen de digitale poster aanvragen bij info@ngagolf.nl of hier downloaden.

"Sinds jaar en dag zijn golfers en greenkeepers aan elkaar verbonden", zei de NGA bij de lancering van de campagne. "Golfers genieten van het weer, de baan, de sport, hun medegolfers en de natuur. De greenkeepers doen hun best om een steentje bij te dragen aan een positieve ervaring. Daarbij is enige hinder van elkaar niet geheel uit te sluiten, maar wel te minimaliseren. De greenkeepers moeten de golfer in ogenschouw nemen, zodat deze zo prettig mogelijk kan golfen. Aan de andere kant moet de golfer ook rekening houden met de greenkeeper. Helaas blijkt regelmatig dat er gevaarlijke situaties optreden tijdens deze interactie."

poster nga veiligheid greenkeepers

De foto's hieronder, door een buitenlandse greenkeeper op Twitter gezet, onderstrepen dat er op een golfbaan nare ongelukken kunnen gebeuren. Maar als de veiligheidsregels in golf gevolgd worden, is de kans op ongelukken minimaal.

veiligheid  greenkeepers golf