Terug naar Nieuwsoverzicht

Verlenging periode voor plaatsen in 2024

25 april 2024

Clubs kunnen toestemming bij de NGF aanvragen om de periode voor 'plaatsen' te verlengen tot uiterlijk 16 mei 2024.

Elk jaar geldt dat clubs tussen 1 november en 30 april de plaatselijke regel voor 'plaatsen' mogen invoeren. Het is de bedoeling dat dit alleen gebeurt als de toestand van de baan daar reden voor geeft.

Als gevolg van de vele en langdurige regenval in de afgelopen maanden is de situatie nu op veel golfbanen anders dan normaal aan het einde van april. Er is soms nog steeds sprake van abnormale omstandigheden die normaal spel belemmeren. Aangetaste gebieden kunnen dan als grond in bewerking worden gedefinieerd. Maar de slechte weersomstandigheden in de vorm van langdurige regenval kunnen de baan soms beschadigen of het gebruik van zware maaimachines verhinderen.

Als dergelijke omstandigheden wijdverspreid over de baan voorkomen, dan biedt de NGF aan clubs de mogelijkheid om verlenging van de periode voor 'plaatsen' aan te vragen. De Commissie mag na verleende toestemming een plaatselijke regel voor 'plaatsen' instellen om normaal spel mogelijk te maken of om sommige of alle fairways te beschermen. Een dergelijke plaatselijke regel moet worden ingetrokken zodra de omstandigheden dit toelaten.

Om verlenging van de periode van plaatsen aan te vragen, kun je een mail sturen aan Robert Hage (robert.hage@ngf.nl).

Als toestemming wordt gegeven om de periode voor 'plaatsen' te verlengen tot uiterlijk 16 mei 2024, dan mogen er in deze periode in mei ook qualifying scores ingeleverd worden, ook al is de plaatselijke regel voor 'plaatsen' van kracht.

Meer informatie over local rules vind je op de pagina Baaninrichting en plaatselijke regels. In het document 'Plaatselijke regels' is plaatsen de Model Plaatselijke Regel E3.