Terug naar Nieuwsoverzicht

Alexander de Vries: "100 dagen duurzaamheid"

12 december 2024

De afdeling Duurzaam beheer van de NGF is in september 2024 versterkt door Alexander de Vries. In dit artikel vertelt hij over zijn eerste honderd dagen als Adviseur Duurzaam Golf en hoe de NGF golfclubs en -banen ondersteuning biedt bij duurzaam beheer.

“My first 100 days”, een bekende managementterm. In dit artikel beschrijf ik hoe ik mijn eerste 100 dagen bij Team Duurzaam Golf van de NGF heb ervaren en waar wij onder de motorkap aan werken.

Wie ben ‘ik’? Ik ben Alexander de Vries en sinds 1 september 2024 in dienst bij de NGF als Adviseur Duurzaam Golf, met als taak om de golfbanen te ondersteunen bij duurzaamheidsonderwerpen zoals biodiversiteit, gewasbescherming en waterbeheer.

Ik ben 51 jaar oud en heb een brede ervaring in de golfsector. Als greenkeeper (onder meer bij Houtrak en The Dutch), als golfbaanmanager (bij De Batouwe en Sybrook) en de afgelopen vijf jaar als projectleider Golf en Sport bij aannemersbedrijf De Ridder. Hier was ik verantwoordelijk voor het onderhoud en de verduurzaming van meerdere Nederlandse golfbanen.

“Ik heb verschillende kanten gezien van onze mooie sport en duurzaamheid gaat me aan het hart”

Ik heb verschillende kanten gezien van onze mooie sport en duurzaamheid gaat me aan het hart. Onze sector heeft grote uitdagingen op het gebied van natuur- en ruimtegebruik. Voor golfbanen liggen er grote kansen om middels duurzaam beheer structurele speelkwaliteit te realiseren en om bij te dragen aan nationale uitdagingen. Denk daarbij aan waterbuffering in extreem natte perioden, het versterken van de biodiversiteit op golfbanen en het delen van de mooie natuur waarin we golfen. Als we de planeet voor onze kinderen iets beter kunnen achterlaten dan deze nu is, dan doen we het goed!

Door deze kansen te grijpen, leveren we een bijdrage aan nationale uitdagingen én verbeteren we het imago van golf. Dat is belangrijk, want het imago onder niet-golfende landgenoten is niet positief. Slechts 25% van de niet-golfende Nederlanders ziet golf als een groene en duurzame sport, de overige 75% heeft een negatief beeld! Dit weten we door ons jaarlijkse imago-onderzoek en we merken het aan acties van klimaatactivisten en aan besluiten van overheden over de toekomst van golfbanen.

Wij golfers zien dat er op de golfbanen behoorlijk duurzaam gewerkt wordt (het kan altijd beter), de overige 97,5% van de landgenoten ziet dat niet. Het vertellen van het eerlijke en juiste verhaal is cruciaal. Maar weten wij wel hoe duurzaam we zijn? Wat zijn de feiten? Inzicht in de stand van zaken door het verzamelen van data is het startpunt. Tegelijkertijd start in 2025 een campagne onder de naam ‘Dat doen we natuurlijk’ om de niet-golfer bekend te maken met de natuur op de golfbanen. Hier ligt ook een schone taak voor de individuele golfbanen door zelf in contact te treden met lokale stakeholders. 

“Heb je input voor onze duurzaamheidsvisie? Laat het ons vooral weten!”

Als we weten waar we staan, waar gaan we dan naartoe? Natuurlijk bestaat er wetgeving voor onder meer gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden), watergebruik, natuurbeheer. Echter: wetgeving is wispelturig en slechts de vrije ruimte waarbinnen we kunnen bewegen. Wat is als golfbranche onze eigen visie op duurzaam beheer? Door het herijken van onze bestaande visie - door het vaststellen van een nieuwe, ambitieuze en branchebreed gedragen duurzaamheidsvisie met concrete doelstellingen - zetten we een heldere stip aan de horizon. Waar gaan wij met z’n allen voor? De Golfalliantie (NVG-NGA-NGF) is recent begonnen met de eerste gesprekken over de herijking van onze duurzaamheidsvisie en in de komende maanden gaan we hierover ook in gesprek met alle andere stakeholders. Heb je goede input voor dit traject, laat het ons vooral weten!

Samenwerken zorgt voor resultaten

Sinds mijn jeugd ben ik een roeier en deze sport leert je dat het behalen van succes alleen mogelijk is als je een sterk team vormt. Echt samenwerken zorgt voor resultaten! We versterken op dit moment meerdere samenwerkingen, waaronder de eerder genoemde Golfalliantie, onze aansluiting bij het kennisplatform (een samenwerkingsverband ten behoeve van onderzoek voor baanonderhoud) en de samenwerking met Europese federaties om gezamenlijk sterk te staan in Europa.

Ambtelijke organisaties stellen wetgeving vast, natuurorganisaties hebben een belangrijke rol in regionaal en landelijk beleid. Wij halen contacten aan met diverse overheidsinstanties (onder meer waterschappen) en bouwen aan samenwerking met verschillende natuurorganisaties. Golf wordt nu door de maatschappij nog gezien als ‘een probleem’, terwijl golf juist ‘onderdeel van de oplossing’ kan zijn. Door samenwerkingen op te bouwen met natuurorganisaties, zullen zij ook zien hoe hoog de natuurwaarden op de banen zijn en welke ontwikkelingskansen daar liggen. Er gaat geen sterk signaal uit van ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, vandaar dat het beter is als externe partijen (bijvoorbeeld natuurorganisaties) zich achter de golfsector scharen.

“Een goed imago valt of staat bij geloofwaardigheid”

Een goed imago valt of staat bij geloofwaardigheid, greenwashing is uit den boze. Dit is te bereiken door een onafhankelijke instantie een oordeel te laten vellen. In de golfsector wordt dit gedaan door GEO. Wij zien dat golfbanen soms de moed verliezen om tot GEO-(her)certificering over te gaan door de administratieve rompslomp die het certificeringstraject (OnCourse) met zich meebrengt. Daarom is op initiatief van de NGF een internationale GEO-adviesgroep in het leven geroepen, waarin vertegenwoordigers van meerdere landen hun bevindingen over GEO delen. Het doel is om op korte termijn een onderbouwd rapport met adviezen aan GEO te sturen over een toegankelijke certificering, waarbij het systeem een ondersteunende tool wordt voor de dagelijkse bedrijfsvoering op de golfbaan. Doel: de GEO-certificering niet onder in de la, maar een systeem dat top of mind is.

Welke ondersteuning kan verwacht worden van de Adviseurs Duurzaam Golf? In eerste instantie richten wij ons op de onderwerpen waterbeheer, reductie van pesticiden, biodiversiteit en GEO, maar we zien dat het thema ‘imago’ ook actueel is. Wij streven ernaar om alle golfbanen geregeld te bezoeken om met de greenkeepers, besturen en managers te sparren over duurzaam beheer. Met circa 250 golfbanen en twee adviseurs is dat een stevige uitdaging!

In de tussentijd nodigen we jullie van harte uit om mee te denken hoe wij onze prachtige golfbanen nog duurzamer en beter kunnen beheren. Want vergeet niet: winnen doe je samen!

De afdeling Duurzaam Golf bestaat naast Alexander de Vries uit ecoloog en adviseur duurzaam beheer Louise Bienfait. Zij heeft binnen het team een focus op GEO-(her)certificering en de ontwikkeling van biodiversiteit op golfbanen. Het team wordt geleid door Alexander Renders die tevens manager van de NGF-afdeling Sportparticipatie is. De adviseurs van het team brengen baanbezoeken voor adviezen omtrent duurzaam beheer, maar ook om vragen te beantwoorden over het GEO-duurzaamheidscertificaat en OnCourse Nederland, de portal die clubs en banen ondersteunt bij verduurzaming. De specialisten van het NGF-team Duurzaam beheer organiseren – vaak in samenwerking met de NVG en NGA – bijeenkomsten voor club- en baanvertegenwoordigers. Daarnaast verzorgt de NGF-afdeling publicaties die clubs en banen helpen bij duurzaam beheer. Zo zijn in 2023 de online publicaties Biodiversiteitsontwikkeling op golfbanen: praktische handvatten en Duurzaam waterbeheer - een handreiking verschenen.