Terug naar Nieuwsoverzicht

Joost Luiten alsnog naar Olympische Spelen

2 juli 2024

De NGF is verheugd dat Joost Luiten op het laatste moment kwalificatie voor de Olympische Spelen heeft afgedwongen. Luiten won dinsdag een kort geding dat hij had aangespannen tegen de NOC*NSF. De NGF betreurt het echter dat Darius van Driel en Dewi Weber niet worden uitgezonden.

Zoals bekend heeft Joost Luiten zich volgens de internationale IOC-eisen wel gekwalificeerd voor de olympische golfkampioenschap in Parijs, maar hij voldeed aan het einde van de kwalificatieperiode niet aan de strengere, aanvullende eisen van NOC*NSF. Hetzelfde gold voor Darius van Driel en Dewi Weber.

De NOC*NSF-eisen voor de Olympische Spelen van 2024 zijn in het najaar van 2023 veranderd. Na overleg tussen NOC*NSF en NGF in het najaar van 2023 kregen Nederlandse golfers aanvullende mogelijkheden om zich te kwalificeren voor de Spelen in Parijs. Kwalificatie was ook mogelijk als Nederlanders in de top 8 eindigden in een van te voren vastgestelde reeks toernooien met een sterk deelnemersveld. Op deze manier kwalificeerde Anne van Dam zich voor de Spelen in Parijs: zij werd in november 2023 tweede in het Andalucia Costa del Sol Open de Espana. Luiten behaalde vorig jaar ook twee keer een top-8 notering in een sterk bezet toernooi, maar dat was voordat de kwalificatie-eisen werden gewijzigd.

De rechter in het kort geding heeft geoordeeld dat het onjuist is dat de versoepelde voorwaarden niet met terugwerkende kracht voor Luiten zijn gehanteerd. Daarom mag hij alsnog naar de Spelen in Parijs.

De NGF is blij dat de rechter overtuigd is door argumenten die de NGF ook aan NOC*NSF heeft voorgelegd in een pleidooi om Luiten, Van Driel en Weber naar de Spelen uit te zenden, voor het laatst op 14 juni toen de NGF samen met Luiten een laatste poging deden om de sportkoepel te overtuigen. Maar NOC*NSF bleef er ook na 14 juni bij dat Luiten, Van Driel en Weber niet aan de eisen voldeden. NOC*NSF beslist wie uitgezonden worden.

Jan van Merwijk, Algemeen Directeur Sport van de NGF, heeft Joost Luiten dinsdagmiddag gefeliciteerd. “Joost Luiten verdient zijn plaats op het olympisch podium dubbel en dwars”, zegt Van Merwijk. “Maar het is te betreuren dat er een rechter aan te pas moest komen om dit vast te stellen.”

Van Driel en Weber

NOC*NSF heeft Luiten meteen na het kort geding alsnog aangemeld bij de Internationale Golf Federatie voor de Olympische Spelen in Parijs, maar de sportkoepel heeft in een persbericht bekendgemaakt dat Darius van Driel en Dewi Weber niet ingeschreven worden. De NGF betreurt dat. Van Merwijk: “Darius en Dewi voldoen weliswaar niet met terugwerkende kracht aan de nationale eisen zoals dat geldt voor Joost. Maar de NGF blijft van mening dat ook zij een goede kans hebben op een top 8 klassering op deze Olympische Spelen.”

Van Merwijk: “Wij staan achter de spelers van TeamNL die een plek in de Olympische Spelen van 2024 hebben verdiend. We zijn trots op oranje. De NGF probeert daarom al sinds 2016, toen golf terugkeerde als olympische sport, om NOC*NSF te overtuigen dat de Nederlandse topgolfers die voldoen aan de IOC-eisen wel degelijk kans maken op een top-8 notering. Wat wij blijven doen is in gesprek gaan met NOC*NSF om ze te overtuigen. Bij ons laatste gesprek met NOC*NSF hebben we afgesproken dat we de criteria voor de Spelen van 2028 op een andere basis willen grondvesten. Wij zullen met input van verschillende Nederlandse topgolfers, ook oud-topgolfers, voorstellen doen. Voorstellen voor criteria die voor ons honderd procent acceptabel zijn en ook voor de spelers.”

“Topsporters zijn rolmodellen en dat geldt zeker voor olympische sporters en dus ook de golfers”, aldus Van Merwijk. “Golf is met 425.000 beoefenaars sport nummer 4 van Nederland. Topgolfers, zeker degenen die op de Olympische Spelen verschijnen, stimuleren andere golfers en wekken bij niet-golfers interesse in de sport. Anne, Dewi, Joost en Darius zijn onze boegbeelden. Het is daarom voor de NGF van het hoogste belang dat alle Nederlandse topgolfers op de Spelen verschijnen en daar blijven we voor ons inzetten.”

Darius van Driel heeft dinsdagavond op Instagram bekendgemaakt dat ook hij juridische stappen tegen NOC*NSF heeft ondernomen.

"Pijn"

Joost Luiten is heel blij met de uitkomst van het kort geding. “In feite zei NOC*NSF dat ik niet goed genoeg ben, en dat deed mij pijn. Het ging mij ook om de toekomst van golf in Nederland en dat de sport serieus wordt genomen. Nu is het zand erover, want ik ben niet boos op NOC*NSF en hopelijk zij ook niet op mij, maar ben nu vooral heel blij dat ik kan gaan en dat ik dit achter mij kan laten." Lees een uitgebreide reactie op GOLF.NL.

Voor Anne van Dam wordt het de tweede keer dat ze meedoet aan de Olympische Spelen. Van Dam deed ook mee aan de Spelen van 2020 die vanwege de coronapandemie pas in 2021 werden gespeeld. Dat was een grote stap in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwengolf.

Het olympische golfkampioenschap van 2024 zal gespeeld worden op Le Golf National nabij Parijs. De mannen spelen van 1 tot en met 4 augustus en de vrouwen van 7 tot en met 10 augustus. Er zijn nog tickets te koop voor de olympische golfwedstrijden maar ook voor andere sportonderdelen en het TeamNL Huis. De NGF hoopt dat zo veel mogelijk Nederlanders de TeamNL-sporters in Parijs gaan aanmoedigen.

Naschrift 9 juli: Luiten mag van IOC niet meedoen, lees hier meer.

Joost Luiten