Terug naar Nieuwsoverzicht

Elk jaar doen we ons best om golfevenementen in Nederland beter te maken

29 mei 2024

Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Elke maand gaat hij via een e-mailwisseling in gesprek met een medewerker van de NGF. Dit keer met Jelle Spree, teammanager evenementen over het KLM Open, Dutch Ladies Open en de Solheim Cup van 2026.

Jelle, kun je om te beginnen kort iets over jezelf vertellen? Wie ben je, wat heb je tot nu toe gedaan in je werkzame leven, hoeveel holes-in-one heb je gemaakt en op welke holes en met welke ijzers deed je dat?

46 jaar oud, getrouwd met Henriette, twee zonen Teun en Loek. Hele familie gek van sport beoefenen en volgen. Toen opa met pensioen ging, ontving hij van zijn oud-collega’s een gare golfset die we samen uitprobeerden op de Haarlemmermeersche. Ik hockeyde fanatiek in die tijd en na de zaterdagwedstrijden gingen opa en ik regelmatig naar de driving range om emmers ballen leeg te slaan. Samen haalden we baanpermissie en een GVB; zo konden we af en toe een 9-holes baantje lopen. Volgens mij was ik zestien jaar toen ik mijn eerste hole-in-one sloeg op hole 1 van de 9-holes baan van de Haarlemmermeersche met een pitching wedge (net opgezocht: 101 meter). Een vreselijke afslag die ik topte van de tee. De bal bleef maar rollen en belandde in de hole. Het meest leuke vond ik de reactie van mijn opa: ‘Jelle, we kappen ermee, beter wordt het niet. Kom, we gaan wat drinken en appelgebak eten.’ En dat deden we. Bij die ene hole-in-one is het tot u toe gebleven.

Ik geloof dat ik vroeg of je “kort” iets over jezelf wilde vertellen Jelle. Maar er spreekt veel enthousiasme uit, dus we laten het allemaal gewoon staan. Nu dan je werkzame leven, hoeft niet in boekvorm hoor…

Mijn eerste baantje was in de golfsport, na mijn studie sportmarketing ben ik bij de PGA Holland terechtgekomen als ‘manusje van alles’. Na een paar jaar overgestapt naar de KNHB op de afdeling evenementen, mijn passies voor de hockeysport en het ‘organiseren van dingen’ kwamen mooi samen in die functie. De meeste evenementen hadden betrekking op topsport, de kant die mij het meest fascineert. Hoogtepunt was de organisatie van het WK Hockey in Den Haag. Na ruim dertien jaar dienstverband bij de KNHB heb ik twee jaar bij Jumbo gewerkt op het hoofdkantoor in Veghel bij de afdeling sportmarketing en -sponsoring. We organiseerden onder ander de Jumbo-racedagen op circuitpark Zandvoort, een gaaf concept voor Jumboklanten om onder andere Max Verstappen in actie te zien. Ik voelde uiteindelijk niet de échte vonk die nodig is om het ergens lang vol te houden en na twee jaar ben ik overgestapt naar de NGF waar ik inmiddels vier jaar werkzaam ben. Klein begonnen maar inmiddels bestaat onze afdeling Events uit twee fulltimers, twee parttimers en roepen we de hulp van stagiairs in.

Welke events organiseert jouw afdeling?

Onze afdeling is al jaren verantwoordelijk voor het vrijwilligersmanagement bij het KLM Open. De totale vrijwilligerspoule in de week van het KLM Open bestaat uit 925 zeer enthousiaste vrijwilligers. We zijn een aantal maanden bezig met het werven, indelen en coördineren van deze groep.

Een jaarlijks evenement waar we volledig de regie hebben is het Dutch Ladies Open. In 2026 komt natuurlijk ook de Solheim Cup naar Bernardus waar ons team al in de voorbereiding meedraait. Ook zijn we betrokken bij kleinere evenementen, zoals het Nationaal Golfcongres, diverse golfdagen voor partners van de NGF en het Nationaal Open. Naast deze ‘vaste kalender’ zijn we regelmatig in gesprek met de EGA om te kijken of we leuke Europese amateurwedstrijden kunnen hosten. Zo komen de Vagliano en Junior Vagliano Trophy in 2025 naar de Koninklijke Haagsche.

Van 19 tot en met 21 juli wordt het Ladies Open weer gespeeld op de Hilversumsche. Hoe is de rolverdeling in de organisatie, wat doet de Ladies European Tour en wat doet de NGF?

Simpel gezegd: de LET houdt zich primair bezig met het wedstrijdgedeelte en alles rond de speelsters. Wij richten ons op ‘al het overige’: het vrijwilligersmanagement, pro-ams, relatiemanagement, marketing, side-events, ticketing en het inrichten van de locatie. Hiervoor hebben we contact met stakeholders, zoals (ruim 35) leveranciers, de golfclub en lokale overheid. Elk jaar doen we ons best om het evenement beter te maken. Een speerpunt is om het Dutch Ladies Open in 2025 GEO-gecertificeerd te krijgen en daar doen we dit jaar ook al veel voor.

Vaak besteden sportbonden de organisatie van grote evenementen uit aan gespecialiseerde bureaus. De NGF heeft er heel bewust voor gekozen alles in eigen hand te houden bij het Ladies Open?

Ja, de schaalgrootte van het Ladies Open past ons goed. Een voordeel van een dergelijk evenement zelf organiseren ten opzichte van uitbesteden, is dat je kennis opdoet en ervaring opbouwt maar ook budgettair verantwoordelijk bent. Veel afdelingen zijn betrokken bij de organisatie. Zeker richting de start van het Ladies Open praten veel collega’s erover, gaat het steeds meer leven en merk je dat iedereen uitkijkt naar de toernooiweek.

De Solheim Cup is van een totaal andere orde, dat is uitgegroeid tot een heel groot sportevenement met tienduizenden toeschouwers. Zijn jullie al volop bezig met de voorbereiding? En hoe gaan jullie die megaklus klaren in september 2026?

De Solheim Cup is qua grootte niet te vergelijken met andere golfevenementen die ooit in Nederland zijn georganiseerd. Sinds de toekenning aan Nederland in 2022 zijn er veel werkgroepen gestart onder aanvoering van IMG (een grote internationale speler op het gebied van evenementenorganisatie en atletenmanagement). In bijna alle werkgroepen zijn de NGF en Bernardus vertegenwoordigd. De megaklus klaren we primair met IMG en Bernardus, maar zoals je zult begrijpen zijn ook veel (internationale) stakeholders betrokken bij de organisatie.

Tot slot, gaat de Solheim Cup het hoogtepunt van je werkzame leven worden Jelle?

Ik verwacht van wel Gerard! In die week van de Solheim Cup komt natuurlijk alles mooi samen waar je met een groot team lang aan gewerkt hebt. Het kan niet anders zijn dan dat Nederland zich hiermee internationaal als golfland op de kaart zet.

Lees ook: Wordt jouw baan de volgende host van het Dutch Ladies Open?