Terug naar Nieuwsoverzicht

Het succes van Golfstart voor Tespelduyn

24 mei 2024

“Vooruitkijken en zorgen dat het aanbod up-to-date blijft” is een van de tips die Jim Kuipers van Golfbaan Tespelduyn geeft over het aanbieden van Golfstart. Tespelduyn is sinds het begin van de Welcome to the club-campagne aangesloten en is een van de koplopers als het gaat om Golfstart-inschrijvingen.

Tespelduyn is een prachtige baan met (zeker voor Nederlandse begrippen) enorme hoogteverschillen. Vanaf 23 meter hoogte afslaan met uitzicht op de skylines van Amsterdam en Den Haag; wij snappen wel dat veel golfers de baan in Noordwijkerhout erg boeiend vinden.

Dat is echter niet de reden dat Tespelduyn het zo goed doet met Golfstart. Eén van de belangrijkste redenen is de goede samenwerking met Golfschool Tespelduyn. “Door continu met elkaar in gesprek te blijven en aan de juiste knoppen te blijven draaien, weten wij elkaar te motiveren om het aanbod up-to-date te houden en op die manier nieuwe golfers naar de golfbaan te trekken”, vertelt Jim Kuipers.

Geen golfbaan pur sang

Ondanks dat Tespelduyn sinds de start van de campagne aangesloten is bij Welcome to the club wordt niet de volledige campagne omarmd. Kuipers: "Tespelduyn is namelijk geen golfclub, zelfs geen golfbaan pur sang, maar een landgoed waar tal van activiteiten en evenementen plaatsvinden. Daarom willen we de aandacht niet te veel op de uitingen in de Welcome to the club-campagne vestigen. Hoe lukt het dan toch om zoveel inschrijvingen te krijgen? Al bijna 600 mensen hebben namelijk een Golfstart-cursus of kennismakingsles gehad. Dit komt mede doordat Tespelduyn niet alleen Golfstart aanbiedt, maar ook twee per jaar een open golfdag organiseert. Soms gecombineerd met een open dag voor de jeugd. Deze dagen zijn nóg laagdrempeliger om te kijken of golf iets voor jou is. Bij de receptie en driving range liggen informatieve boekjes klaar over het aanbod dat Tespelduyn heeft en natuurlijk wordt ook Golfstart benoemd om in te schrijven als vervolg op de open golfdag."

Kuipers: “Daarnaast bieden wij één keer per maand een begeleidingsronde aan voor de doelgroep met handicap tussen de 37 en 54 als stimulans om na deelname aan een van de cursussen daadwerkelijk de baan in te gaan. Hiervoor kunnen wij bouwen op een aantal enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om mensen wegwijs te maken in de wereld van golf.”

Balans

Bij de Golfstart-cursussen op Tespelduyn is de verhouding man-vrouw ongeveer 50%, dat is veel beter dan de verhoudingen op dit moment in golfend Nederland. Golfstart heeft niet alleen als doel zoveel mogelijk mensen te laten starten met golf, maar ook om de gemiddelde leeftijd te verlagen en de disbalans tussen mannen (68%) en vrouwen (32%) in golf te verlagen. De balans bij Tespelduyn is daarom erg positief. Er zijn echter nog niet direct significante verschillen te zien in de gemiddelde leeftijd. Dit heeft natuurlijk tijd nodig, maar het is positief om te zien dat er wel al een flinke toename is in het aantal deelnemers tot en met 35 jaar.

"Ons doel is vooral om mensen op een laagdrempelige manier golf te laten ervaren om te bepalen of ze hier meer tijd, geld en energie aan willen besteden", zegt Jim Kuipers. "Wij bieden dan ook Golfstart én Probeer golf (gratis kennismakingslessen) aan”.

Het aanbieden van beide producten werkt altijd goed. Op deze manier is er namelijk vervolgaanbod ná een kennismakingsles. Ook is het laagdrempelig, omdat mensen kunnen ‘testen’ of ze golf leuk vinden zonder gelijk aan een cursus naar baanpermissie vast te zitten. Bijna driekwart van de deelnemers aan de kennismakingslessen gaat door om ten minste baanpermissie of handicap 54 te halen. “Dit zijn cijfers om zeker tevreden over te zijn”, geeft Jim Kuipers aan. “Maar er is nog altijd ruimte voor verbetering in het aantal inschrijvingen en aansluitende aanbod dat mogelijk is. De lat wordt continu verlegd bij ons.”