Inhoud caddie

Welcome to the club!

Meer dan 125 clubs hebben zich aangesloten bij de Welcome to the club-campagne. Deze groots opgezette campagne heeft als doel de golfsport toegankelijker en daarmee toekomstbestendig te maken.

Golf is een fantastische sport met unieke aspecten die we graag willen delen met golfers en niet-golfers via de Welcome to the club-campagne die op 15 mei 2023 is begonnen. De campagne moet een beweging in gang zetten waarbij de huidige leden zich thuis voelen en nieuwe leden zich welkom voelen.  

Sluit je aan bij Welcome to the club-campagne

Omdat we voor verandering op de lange termijn gaan, gaan we in de komende jaren door met de Welcome to the club-campagne! Veel clubs hebben zich al aangesloten bij de club om samen het imago van golf een boost geven en meer vrouwen en jongeren te interesseren in golf. Wij kijken ernaar uit om met nog meer clubs samen te werken in 2024. Wil jouw club vanaf 2024 deelnemen aan de Welcome to the Club-campagne? Schrijf je dan in via dit formulier. Inschrijven kan tot 1 december 2023. De Welcome to the club-campagne loopt tot en met 2026.

Het laatste nieuws

 • Op 25 januari 2024 wordt een online sessie gehouden om de resultaten van Welcome to the club in 2023 te bespreken en de plannen voor 2024 te delen. Deze sessie wordt georganiseerd van 15.00 tot 16.30 uur. Informatie vind je hier. Aanmelden kan door een mail te sturen naar welcometotheclub@ngf.nl.
 • Laat je mening horen over Golfstart, Probeer Golf en de Welcome to the club-campagne. Doe mee aan dit onderzoek. De input wordt gebruikt om Probeer Golf, Golfstart en de Welcome to the club-campagne verder te ontwikkelen.
 • Het afgelopen jaar zijn veel nieuwe golfers begonnen via Golfstart. Het doel van het platform is dat potentiële golfers op een laagdrempelige manier kennismaken met golf. Welke cursussen kan je aanbieden via het Golfstart-platform? Lees hier meer.
 • Als club meedoen aan het NGF Familietoernooi is helemaal in de geest van Welcome to the club. Lees hier meer en meld je club aan.
 • In september 2023 zijn de Ruil-je-rode-broek-in-weken gehouden. Deze actie was een onderdeel van de campagne Welcome to the club. De actie werd aangekondigd in dit persbericht. Er zijn niet veel rode broeken ingeleverd, maar de pr-campagne was wel een succes. Lees hier meer.
 • Op 6 februari 2024 wordt de 28e editie van het Nationaal Golfcongres georganiseerd in Sportcentrum Maaspoort in Den Bosch. In het programma is onder meer aandacht voor Welcome to the club, innovaties in golf, beleid en onderzoek. NGF-leden kunnen zich aanmelden met de speciale Welcome to the club-kortingscode WTTC. Een ticket kost dan 99 euro in plaats van 159 euro (exclusief btw). Lees hier meer.

Campagnematerialen Welcome to the club

Om de campagne te versterken, kunnen clubs veel zelf doen.

 • Om clubleden te informeren over de Welcome to the club-campagne hebben we een onepager met achtergrondinformatie over de campagne gemaakt. De onepager kan worden uitgedeeld op een vergadering, bijeenkomst of bij de receptie van de club worden neergelegd. Klik hier om de onepager met achtergrondinformatie te downloaden.
 • In de campagne-manual vind je meer achtergrondinformatie en de huisstijl van Welcome to the club. Met deze informatie kun je als club je eigen (commerciële) materialen maken. Ook staan er voorbeelden in over hoe je in de stijl van de campagne communiceert met bestaande leden en nieuwe (potentiële) golfers.
 • Via deze link zijn campagnebeelden en andere uitingen te downloaden. Deel de Welcome to the club-uitingen via je eigen kanalen om het bereik van de campagne verder te vergroten. Vergeet daarbij niet om de NGF en GOLF.NL te taggen en hashtags te gebruiken (#welcometotheclub #welcome #golf #beterwordthetnietbuiten #golfnl #sport #ngf #golfclub). Door het taggen en het gebruik van de hashtags kunnen we jullie en de campagne volgen en ondersteunen. Bij de materialen zit ook een template om je eigen flyers te maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld je eigen Welcome to the club-activiteiten te promoten.
 • Maak kiezen voor golf toegankelijk en laagdrempelig. Wij raden daarom aan om minstens twee lessen of cursussen per maand aan te bieden. Door een ruime keuze aan Probeer Golf en Golfstart wordt het kiezen van een les of een of cursus in de buurt eenvoudig in te plannen voor de potentiële golfer. Het succes van de campagne is mede afhankelijk van het aanbod. Potentiële golfers moeten altijd en overal eenvoudig kunnen kennismaken met golf! Golfclub Crossmoor boekte veel succes met de Welcome to the club-campagne: tientallen boekingen voor Golfstart na een drukbezochte Probeer Golf-dag met ruim 200 bezoekers. Lees meer over het succes van Crossmoor in het artikel Welcome to the club geeft Crossmoor vliegende start

Over de Welcome to the Club-campagne

De NGF zet in op de ontwikkeling en een duurzame groei van de vierde sport in Nederland. We focussen ons op een gezonde golfsport op de lange termijn door het verjongen van de sport en meer vrouwen van de sport te laten genieten. In de Welcome to the club-campagne gaan we spelen met de vooroordelen rondom golf. We zetten ons niet af tegen het stereotype, maar laten zien dat golf er is voor een breder publiek. Daarbij tonen we wat golf allemaal voor moois te bieden heeft. Het gaat niet om leeftijd, gender, uiterlijk vertoon of hoe vermogend je bent. Golf gaat om plezier uit de sport te halen, op jouw manier.

We hebben de lat hoog gelegd en ambitieuze doelstellingen bepaald voor deze campagne en de komende jaren. Dat moet ook wel, want voor een gezonde golfsport op de lange termijn is nu drastische actie nodig.

 • 40% van de golfpopulatie is in 2030 tussen de 25-50 jaar oud. In 2021 was dat nog 32% en het zal nu nauwelijks anders zijn.
 • 40% van de golfpopulatie is in 2030 vrouw. Dat is nu 32%.
 • 29% van de niet-golfer tussen de 25-50 jaar heeft een intentie om te gaan golfen in 2023. In 2021 was dat 27%.

Hieronder staan twee presentaties met meer informatie over de Welcome to the club-campagne. Verderop vind je ook een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of wil je graag meer informatie ontvangen, stuur dan een mail naar welcometotheclub@ngf.nl.

Veelgestelde vragen

De campagne is begonnen op 15 mei 2023. Doet je club nog niet mee aan Welcome to the club-campagne? Stuur dan een mail naar welcometotheclub@ngf.nl.Vanaf 2024 kunnen nieuwe clubs zich aansluiten bij de campagne. Aan het einde van de zomer zullen we informatiesessies organiseren voor clubs die in 2024 willen aansluiten.

 

Alle deelnemende clubs ontvangen een (online) clubpakket. Een clubpakket bestaat uit een vlag/banier, een bord en extra zichtbaarheid in de club. Ook ontwikkelen we een inspiratietoolkit met voorbeelden hoe clubs zelf 'Welcome to the club' kunnen verwerken in hun eigen communicatie en andere uitingen.

 

De groots opgezette Welcome to the club-campagne heeft als doel de golfsport toegankelijker, en daarmee toekomstbestendig, te maken. De campagne moet een beweging in gang zetten, die zal leiden tot een democratisering van de golfsport. Een golfsport waarin iedereen zich welkom voelt: jong, oud, man en vrouw. Waarin huidige leden zich thuis en nieuwe leden zich welkom voelen.

Lees verder.

 Welcome to the club golf