Alle Nederlandse wedstrijdspelers kennen Bas en Willem
30 oktober 2024
Willem, Bas, medewerkers wedstrijden, als ik dat letterlijk neem werken jullie mee aan de wedstrijden die de NGF organiseert. Wat is jullie rol precies?
Willem: “De wedstrijdleiding is in handen van vrijwilligers van de NGF die daar heel veel tijd in stoppen. Bas en ik zijn verantwoordelijk voor de totale organisatie van de wedstrijden. Ook zijn we ondersteunend aan de wedstrijdleiding.”
Jullie doen dit al een tijdje toch?
Bas: “Dat kun je wel zeggen. Ik werk sinds 2004 voor de NGF. De eerste tien jaar als freelancer, sinds 2014 in vaste dienst.”
Willem: “Ik ben ook in 2014 in dienst gekomen, daarvoor deed ik al wel wat losse klusjes voor de NGF.”
De NGF organiseert jaarlijks tussen maart en oktober een groot aantal wedstrijden waar veel golfers heel veel plezier aan beleven en naar uitkijken. Is de kalender voor 2025 al klaar?
Bas: “Voor ongeveer tachtig procent, dat is ook normaal rond deze tijd van het jaar. Eind november hoop ik de kalender volledig afgerond te hebben. De kalender is altijd meer mijn ding geweest.”
Staan banen en clubs in de rij om NGF-wedstrijden te huisvesten of is het lastig voldoende banen bereid te vinden?
Bas: “Het is in de loop der jaren steeds moeilijker geworden door de verandering van het golflandschap. Golfclubs zijn meer bedrijven geworden, het gaat vaker over geld. Vroeger waren er alleen ledenbanen en die rolden meestal de rode loper uit voor een NGF-wedstrijd. Er zijn wel meer golfbanen bijgekomen, maar er zijn ook veel meer golfers die vaker spelen. De druk op de banen is daardoor heel erg toegenomen. De baan een week sluiten voor bijvoorbeeld het hosten van een Nationaal Open is dan wel een ding en dat snappen wij natuurlijk ook heel goed.”
Krijgen banen die een NGF-wedstrijd hosten betaald of is het liefdewerk oud papier?
Willem: “Per wedstrijddag krijgt een club 2.250 euro inclusief btw. Bij het Nationaal Open wordt de dag van de Pro-Am ook vergoed. En voor het voorspelen mag een club tegenwoordig ook greenfee rekenen, maar wel een aangepast tarief.”
Bas: “Afhankelijk van de belangrijkheid van een wedstrijd krijgt een club of baan ook beperkte media-aandacht. Tot een jaar of twaalf terug werd er overigens helemaal geen baanvergoeding betaald, alleen een tegemoetkoming in de kosten.”
Is 2.250 euro per wedstrijddag een reële vergoeding?
Bas: “Het staat natuurlijk in geen verhouding tot wat een baan als de Haagsche voor een businessdag kan krijgen, dan heb je het al gauw over tienduizend euro of meer. Dat kunnen wij onmogelijk matchen met een budget van anderhalve ton per jaar voor alle wedstrijden.”
Willem: “Ik meen dat ooit statutair is vastgelegd dat een club verplicht is de baan één of twee dagen per jaar op te geven voor een NGF-wedstrijd. Geen idee of dat nog steeds in de statuten staat, maar daar willen we sowieso geen aanspraak op maken. Een club moet het graag willen, het leuk vinden om een wedstrijd op hun baan te organiseren.”
Bas: “Ieder jaar melden zich zo’n vijf tot tien clubs die graag een specifieke wedstrijd willen hosten. Een grote wedstrijd als het Nationaal Open bijvoorbeeld, maar ook een wedstrijd voor golfers met een beperking of juist voor jeugd als dat past bij het beleid van een club.”
Is het Nationaal Open in jullie ogen de belangrijkste en mooiste wedstrijd van het jaar?
“Alle wedstrijden zijn mooi en leuk, maar het Nationaal Open is wel het hoogtepunt van de kalender.”
Nou mannen, vertel het maar, op welke baan wordt het Nationaal Open in 2025 gespeeld?
Bas: “Dat kan ik helaas nog niet zeggen. De Rosendaelsche viert volgend jaar een jubileum. Ik heb het Nationaal Open aangeboden maar de club geeft de voorkeur aan een kleinere NGF-wedstrijd omdat er in 2025 al veel activiteiten zijn. Ik heb het dus nog niet ingevuld. Als er een club geïnteresseerd is, graag bij mij melden.”
Bas, moet je nu leuren om een baan te vinden voor een Nationaal Open?
Bas: “Leuren is veel te sterk Gerard, ik maak me geen enkele zorgen. Er komt zeker een goede en mooie baan voor het Nationaal Open.”
Aan welke voorwaarden moet een baan voldoen om een toernooi als het Nationaal Open te kunnen huisvesten?
Willem: “De baan moet een bepaalde lengte en moeilijkheid hebben die past bij een toptoernooi. Het onderhoud en de drivingrange moet goed zijn en de horeca moet een grote groep aankunnen. En de baan moet beschikken over het GEO-duurzaamheidscertificaat; dat geldt voor alle banen waar de belangrijkste nationale wedstrijden gespeeld worden. Voldoende parkeergelegenheid is ook wel een voorwaarde.”
Hebben jullie invloed op het onderhoud en de set-up van de baan tijdens de wedstrijden?
Willem: “Bij de meeste wedstrijden gaat de wedstrijdleider vier weken vooraf op baanbezoek om zaken als de gewenste snelheid van de greens, hoogte van de rough, etc. door te nemen. Een club heeft natuurlijk ook een beleid, de NGF kan niet zeggen de greens móeten naar 11 op de stimpmeter. Alles gebeurt in overleg, wij zijn te gast.”
Wie bepaalt de pinposities?
Bas: “Dat doen wij. Willem is een voormalig topamateur, heeft in de NGF-selecties gezeten. Ik doe dit werk al twintig jaar, we hebben ruim voldoende kennis en ervaring. De NGF-coaches vroegen dit jaar om de pins wat lastiger te zetten zodat de beste golfers eerder komen bovendrijven. Zo’n verzoek willigen we graag in, maar we moeten wel rekening houden met de hele breedte van het veld. Voor de vrouwen die naar dezelfde pins spelen moet het ook speelbaar en fair zijn.”
Neemt het aantal NGF-wedstrijden toe, af, of blijft het gelijk?
Willem: Het is een klein beetje afgenomen, ook omdat de jeugdtours zijn overgedragen naar Dutch Kids. We hebben de NK’s belangrijker gemaakt. Bij de jeugd van één dag naar twee en van 36 naar 54 holes want dan is een wedstrijd gekwalificeerd voor de WAGR, de wereldranglijst bij de amateurs.”
Zijn jullie ook betrokken bij de NGF-competitie?
Willem: “Alleen bij het finaleweekend van de Hoofdklasse, dan helpen wij Mister NGF-competitie Abe Jan ter Beek die in de lead is.”
De laatste NGF-wedstrijd dit jaar was op 20 oktober, de slotwedstrijd voor golfers met een fysieke beperking op Kleiburg. Wanneer staat de eerste wedstrijd in 2025 op het programma?
Bas: “Half maart, de Kwalificatiewedstrijd - Voorjaarswedstrijd en NK Strokeplay.”
En wat doen jullie tot die tijd?
Bas: “Ik werk door in november om de kalender af te ronden, Willem begint in februari weer met de seizoenvoorbereiding. Vanaf maart tot en met oktober is het heel erg druk. In december en januari zijn wij allebei vrij.”
Tot slot misschien een oproep waarom banen een NGF-wedstrijd zouden moeten huisvesten?
Bas: “Het is mooie reclame voor je baan en een wedstrijd geeft vaak een impuls aan het greenkeeping-team om naar een hoger niveau toe te werken. Het Nationaal Open was dit jaar op de Lochemse, voor het eerst in lange tijd weer een grote wedstrijd op die baan. De conditie van de baan is daardoor serieus verbeterd, ook voor de leden na het toernooi. En door het hosten van NGF-wedstrijden kan elke baan en club bijdragen aan het niveau van golf in Nederland.”
Lees ook: De ervaringen van Danielle Wallet na vijf jaar bij de NGF.