Enquête over flora- en faunamonitoring op golfbanen
11 april 2025
Klik hier voor de vragenlijst. De enquête kan ingevuld worden tot en met zondag 27 april 2025. Het beantwoorden van de vragen kost ongeveer 3 tot 5 minuten. Lees hieronder meer over het hoe en waarom van deze vragenlijst.
Inventarisatie van flora en fauna of golfterreinen
Omdat er op de golfterreinen veel ruimte voor natuurontwikkeling is, dragen golfbanen in hoge mate bij aan de oplossing voor een wereldwijd probleem: de afnemende biodiversiteit. Maar hoe groot is die bijdrage? Voor de golfsport is het belangrijk om een beter inzicht te krijgen in de huidige stand van biodiversiteit op Nederlandse golfbanen. Alleen aan de hand van data kunnen we concreet vertellen hoe golfbanen bijdragen aan de biodiversiteit. Vandaar dat we zo veel mogelijk data verzamelen.
- Afgelopen winter hebben we een oproep aan alle golfclubs- en banen gedaan om hun beschikbare flora- en fauna-inventarisaties of ecologische onderzoeken te delen met ons. (Deze inventarisaties van je golfbaan worden niet gedeeld met andere partijen. De gegevens worden wel gebruikt om algemene, nationale data samen te stellen.)
- Inmiddels is er ook een onderzoek begonnen naar de verschillende monitoring- en inventarisatiemethodieken die er bestaan om de status van flora en fauna in een gebied goed in kaart te brengen. De NGF streeft naar een uniforme manier van monitoring, zodat resultaten vergelijkbaar zijn en er een helder beeld ontstaat van de staat van de natuur op golfterreinen. Via de enquête in dit artikel proberen we een beeld te krijgen van de methodieken die nu op golfbanen gebruikt worden.
Wat verstaan we onder inventarisaties/monitoring?
Deze termen verwijzen naar een systematische methode om de aanwezigheid, verspreiding en populatiegrootte van planten- en diersoorten in een bepaald gebied te documenteren en te volgen.
Een inventarisatie is een eenmalige of periodieke activiteit waarbij alle aanwezige soorten in een gebied worden geïdentificeerd en gedocumenteerd. Het doel is om een momentopname te krijgen van de biodiversiteit in dat gebied. Inventarisaties kunnen helpen bij het identificeren van zeldzame of bedreigde soorten en het vaststellen van de ecologische waarde van een gebied.
Monitoring is een langdurig proces waarbij op regelmatige momenten inventarisaties worden uitgevoerd om verandering in de biodiversiteit over tijd te volgen. Monitoring helpt bij het detecteren van trends en veranderingen in populaties en kan belangrijke informatie leveren voor natuurbeheer en -behoud.
Wat willen wij weten ten behoeve van nationale data over biodiversiteit op golfbanen?
Via de enquête proberen we antwoorden te krijgen op de vragen hieronder.
- Op welke banen is er al sprake van monitoring?
- Hoe vaak gebeurt dit?
- Welke soortgroepen?
- Wie voeren het uit?
- Is er bij de club/baan behoefte aan meer expertise?
- Is er behoefte aan contact met organisaties met expertise?
- Is er behoefte aan handleidingen voor monitoring?
- Hoe worden data verzameld? Digitaal, papier?
- Wat wordt er gedaan met de data? Openbaar, besloten?
- Als er nog geen sprake is van monitoring, waarom niet?
Klik hier voor de vragenlijst. De enquête kan ingevuld worden tot en met zondag 27 april 2025. Het beantwoorden van de vragen kost ongeveer 3 tot 5 minuten.