Terug naar Topgolf

Amateurkampioenen in 2024

De winnaars van de NGF-wedstrijden in 2024 en de prestaties van Nederlandse topamateurs in internationale kampioenschappen.

Wedstrijdkalender.
Amateurrankings.
Scores en uitslagen

Copa Sotogrande

Lars van der Vight werd op 20 april gedeeld derde in de Copa R.C.G. Sotogrande. In het European Nations Championship eindigde het Nederlandse team (met Lars, Jack Ingham, Abel Derksen en Thijmen Batens) op de negende plaats. Bij de dames was Sofie Nooij met een gedeelde 13de plaats de beste Nederlander. Lynn van der Sluijs werd gedeeld 16de en Rosanne Boere gedeeld 23ste. Daarmee eindigden de Nederlandse vrouwen op de zevende plaats in het landenklassement. De Copa Sotogrande werd gespeeld op Real Club de Golf Sotogrande.

French Boys U14

Youp Orsel won op 20 april op Golf de Chantilly het French Boys U14, de Challenge Alexis Godillot. Dean Janssens en Pieter Werner werden gedeeld elfde. Hierdoor eindigde Team 1 van Nederland (Orsel, Janssens en Werner) op de eerste plaats in het landenklassement. Team 2 (Ties Wolters, Ischa Wichman en Casper Soudant) werd zevende.

Scottish Boys

Denny Kloeth eindigde op 12 april op de zevende plaats in het Scottish Boys' Open Championship (U18) op The Irvine Golf Club. Philip van Oosten werd gedeeld 17de en Stijn Egging gedeeld 26ste.

Openingswedstrijd 50+

Op 6 april zou op Golfclub Wouwse Plantage de Openingswedstrijd Dames en Heren 50+ gespeeld worden. Door veel regen op de dagen voorafgaand aan het toernooi werd de wedstrijd afgelast.

U16 Quadrangular Matches

Nederland werd derde in de U16 Quadrangular Matches. De wedstrijd tegen Ierland, Wales en Schotland werd begin april gespeeld op Ayr Belleisle Golf Club in Schotland. Door regen moest het vierlandentoernooi ingekort worden. Het team van Nederland bestond uit Philip van Oosten, Tom Hendriks, Jip Kockmann, Casper Wright, Steven Chapman, Dean Janssens, Irisa Kasirin, Daphne Haemers, Floor Rahusen en Yfke Vos.

Frans Amateur U21

Rosanne Boere was eind maart de enige Nederlandse die zich kwalificeerde voor de matchplayronden van het French International Junior Ladies’ Amateur Championship (Trophée Esmond) op Golf de Saint-Cloud. In de strokeplaykwalificatie van het French Lady Juniors werd ze gedeeld achtste. In de 16de finale werd ze uitgeschakeld. Lynn van der Sluijs werd gedeeld 25ste in de strokeplaykwalificatie, Marieke Ebens gedeeld 59ste en Sofie Nooij gedeeld 83ste.

Frans Amateur U18

Denny Kloeth deed eind maart mee aan het French International Boys’ Amateur Championship (de U18 Michel Carlhian Trophy). Met een gedeeld 12de plaats in de strokeplaykwalificatie plaatste hij zich voor de matchplayronden. In de achtste finale op Golf du Stade Français Courson werd hij uitgeschakeld.

Voorjaarswedstrijd

Quirine ter Meulen won op 30 maart op Golfbaan Stippelberg de Voorjaarswedstrijd. Yfke Vos werd tweede bij de dames. Bij de heren won Jack Ingham. Thom Hoetmer en Gianni van der Veeke werden gedeeld tweede.

International Junior Golf Masters

Sophie Korthuijs werd op 28 maart tweede in de International Junior Golf Masters op Golfclub Issum-Niederrhein. Bij de jongens werden Lars van Rossum en Björn Driessen gedeeld derde.

De Spiegel

Dames Senioren 1 van de Koninklijke Haagsche won op 28 maart de Spiegel, de jaarlijkse krachtmeting tussen damesteams in de hoofdklasse 50+.

Hootie at Bulls Bay

Nevill Ruiter werd op 26 maart gedeeld negende in de Hootie at Bulls Bay op Bulls Bay Golf Club in Awendaw (South Carolina). Zijn universiteit, College of Charleston, werd vierde. Ruiter was door blessureleed lange tijd niet actief.

Tulane Classic

Fleur van Beek won op 12 maart voor het eerst een wedstrijd van het Amerikaanse universiteitscircuit (Division 1). Op English Turn Golf & Country Club in New Orleans was ze de sterkste in de Tulane Classic. Het universiteitsteam van Fleur, Mizzou Women’s Golf/University of Missouri, werd derde.

Spaans Amateur

Lars van der Vight won op 3 maart het Spaans Amateur. Door slecht weer liep de 36-holes strokeplaykwalificatie voor de matchplayronden flinke vertraging op. Daarom werd door besloten dat de Copa S.M. El Rey op Club de Golf Alcanada een 72-holes strokeplaykampioenschap werd. Tim van der Steen werd gedeeld 50ste en Bob van der Voort gedeeld 54ste.
Lynn van der Sluis en Rosanne Boere plaatsten zich voor de eerste matchplayronde van het Spaans Amateur maar verloren hun eerste partij. In de strokeplaykwalificatie werd Van der Sluijs gedeeld 42ste en Boere gedeeld 52ste. De strijd om de Copa S.M. La Reina werd gehouden op Real Guadalhorce Club de Golf. Strokeplayscores damesMatchplay dames.

Thermometer

Dames 1 van de Noordwijkse won op zaterdag 2 maart de Thermometer. De jaarlijkse krachtmeting voor de dameshoofdklasseteams werd gespeeld op de baan van de Koninklijke Haagsche.

World Junior Golf Championship

Dean Janssens werd op 22 februari tweede in de categorie U14 van het World Junior Golf Championship op Villa Padierna Golf Club in Spanje. Ischa Wichman werd elfde en Jesse van Dooren twaalfde. In de U16-categorie werd Steven Chapman elfde en in U12 Girls werd Danielle Young dertiende. In de categorie U19 eindigde Roy Willemsen als tweede.

GJG Portuguese Junior Internationals

Scott Woltering won de GJG Portuguese Junior Internationals, een wedstrijd van de Global Junior Golf Tour. De wedstrijd werd gespeeld op Praia Deal Rey Golf Course van 16 tot en met 19 februari. Dene Vos werd gedeeld vijfde. Ook bij de Girls eindigden twee Nederlanders in de top 10: Sofie Nooij werd gedeeld negende en Marieke Ebens tiende.

GolfRSA International Amateur Championship

Jack Ingham werd - na een playoff om de eerste plaats - tweede in het GolfRSA International Amateur Championship. Het kampioenschap (voorheen het African Amateur) werd gespeeld van 13 tot en met 16 februari op Houghton Golf Club. Lars van der Vight werd achtste en Thom Linssen gedeeld negende.

#WeAreGlobalJuniorGolf Open

In het #WeAreGlobalJuniorGolf Open op West Cliffs Golf Course in Portugal (13-15 februari) eindigde Lynn van der Sluijs op de tweede plaats. Scott Woltering werd gedeelde zevende (en gedeeld vierde in de categorie U18). Toon van der Nol werd 14de. In de categorie U14 werd Job van Walstijn tweede.

Spaans Junior National

Youp Orsel won op 11 februari de Puntuable Nacional Juvenil Masculino, het jeugdkampioenschap voor spelers van 16 jaar en jonger, op La Cañada Golf Club in Spanje.

Atlantic Youth Trophy

Lynn van der Sluijs won op 11 februari de Atlantic Youth Trophy, een wedstrijd van de Global Junior Golf Tour die gespeeld werd op Penha Longa Golf Resort in Portugal. Britt op den Winkel werd vijfde. Gianni van der Veeke werd derde bij de jongens (hij won de U23-categorie).

Portugees Amateur

Abel Derksen werd op 10 februari tweede in het tot 54 holes ingekorte Portuguese International Amateur Championship. Denny Kloeth eindigde op de gedeelde 19de plaats en Tim van der Steen werd gedeeld 36ste.Op basis van de scores op dag 1 en 2 van Abel Derksen en Denny Kloeth won Nederland de Nations Cup, het landenklassement. Het Portugees Amateur werd gespeeld van 7 tot en met 10 februari op de Sir Henry Cotton Championship Course van Penina Hotel & Golf Resort.

South African Amateur Championship

Jack Ingham en Thom Linssen haalden de kwartfinale van het Zuid-Afrikaans Amateur Kampioenschap (6 tot 9 februari). Lars van der Vight werd uitgeschakeld in de achtste finale, hij verloor van Jack Ingham. In de 36-holes strokeplay kwalificatie (op 4 en 5 februari) werd Van der Vight gedeeld tweede, Linssen gedeeld 18de, Ingham gedeeld 49ste en Emilio Meijer gedeeld 123ste. Het SA Amateur wordt gespeeld op Royal Johannesburg.

South African Stroke Play Championship

Lars van der Vight werd gedeelde tweede in het South African Stroke Play Championship. Thom Linssen werd gedeeld 13de en Jack Ingham gedeeld 21ste. Het kampioenschap werd gespeeld op, Mount Edgecombe CC van 30 januari tot en met 1 februari.

International Octagonal Match

Nederland eindigde eind januari op de gedeelde vijfde plaats in de International Octagonal Match. De wedstrijd werd gespeeld van 24 tot en met 27 januari op Costa Ballena in Spanje. Het team in de 8-landenwedstrijd bestond uit Thijmen Batens, Kayden Chang, Ian Groenendijk, Abel Derksen, Scott Woltering en Dene Vos. De wedstrijd bestaat sinds 2001 en stond voorheen bekend als de International Men’s Quadrangular.

Rosanne Boere werd gedeeld 16de in het Portuguese International Ladies’ Amateur Championship. Het kampioenschap werd gespeeld van 24 tot en met 27 januari op Penina Resort.

EDGA Portugal Swing 1

Daphne van Houten werd op 16 januari derde in de EDGA Portugal Swing 1. Lees hierover meer op GOLF.NL. Tineke Loogman werd eerste in het netto klassement. Het toernooi werd gespeeld op de Vale Da Pinta Golf Course van Pestana Golf.

Copa Andalucía

Noa van Beek werd half januari gedeeld 17de in de Copa Andalucía Femenina, gespeeld op La Hacienda Alcaidesa Links in Spanje. Youp van Orsel werd gedeeld 20ste in de Copa Andalucía Masculina, gespeeld op Club de Golf La Cañada.

Junior Orange Bowl International Golf Championship

Lynn van der Sluijs werd begin januari elfde in het Junior Orange Bowl International Golf Championship op de Biltmore Golf Course in Florida. Kayden Chang eindigde op de gedeelde 12de plaats. Iain Groenendijk werd gedeeld 22ste.