Schot in de roos!
26 april 2021
Aflevering 3 van Danielles Drive gaat over diversiteit op de baan, in clubbesturen én in lidmaatschappen. De formule die een spreekwoordelijk schot in de roos kan opleveren, of zoals je wilt, hole-in-one.
In het allereerste rondje golf dat ik in mijn leven speelde, meteen een hole-in-one, hoe mooi is dat. Om een mogelijk misverstand meteen uit de weg te ruimen, ik maakte die dag geen hole-in-one, maar ik was er wél getuige van. Ik speelde dat eerste rondje op de mooie par-3-baan van De Biltse Duinen met Annick Schreuder, bestuurslid van de Vereniging van Golfclub Managers.
Ik was nog zo nieuw in golf dat ik me niet realiseerde hoe bijzonder een hole-in-one is!
Annick sloeg haar bal zomaar in de hole en mijn reactie verraste haar nogal want ik bleef heel rustig en zei alleen droogjes: "Leuk hoor…" Ik was nog zo nieuw in golf dat ik me niet realiseerde hoe bijzonder een hole-in-one is! Achteraf hebben Annick en ik er erg om moeten lachen en nu ik wat langer speel en steeds fanatieker word, droom ik er ook van ooit een hole-in-one te maken.
Op mijn vorige column (Euforie op de golfbaan) kreeg ik weer flink wat reacties, erg leuk en dank daarvoor. M. Pastijn mailde:
“Beste Danielle,
Aparte tijden reserveren voor beginners is zeker een goed idee en zal het vertrouwen bij de beginners sterken. Ook wordt ergernis voorkomen bij sommige gevorderde spelers. De ene speler realiseert zich nu eenmaal sneller dat hij ook een beginner is geweest en anderen hebben wat meer moeite met een ‘verkeerde’ herinnering. Ik verwacht dat er best ervaren spelers zijn die met zo een flight mee willen lopen om de beginners verder op weg te helpen in deze fantastische sport. Denk hierbij aan adviezen over hun spel, etiquette, snelheid door de baan, etc. Het plezier zal echt toenemen en verdere en diepere begeleiding kunnen dan bij de pro’s genoten worden.”
Er zijn gelukkig ook veel ervaren golfers die het leuk vinden nieuwe golfers wegwijs te maken
Ik heb net als M. Pastijn het gevoel dat veel ervaren golfers nog steeds onderschatten hoe onzeker beginnende golfers zich kunnen voelen, bijvoorbeeld als ze in de baan op de hielen gezeten worden door een groepje betere en sneller spelende golfers. Achterop een lesauto las ik ooit de tekst: 'U heeft het ook moeten leren.' Dat vond ik heel sterk, iets vergelijkbaars zou in golf misschien niet eens zo’n gek idee zijn. Als beginnende golfers zich welkom voelen, blijven ze behouden voor de sport, een paar keer een nare ervaring in de baan en de kans is groot dat ze afhaken. Volgens mij gaat het erom dat alle groepen golfers elkaar respecteren, bereid zijn rekening met elkaar te houden zodat iedereen op zijn of haar manier van golf kan genieten. Er zijn gelukkig ook heel veel ervaren golfers die het leuk vinden nieuwe golfers te leren kennen en wegwijs te maken in de sport.
Ik ben een groot voorstander van diversiteit op golfbanen, een mooie mix van jong en oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes, dat maakt een club levendig en toekomstbestendig. Het mooiste is als die diversiteit ook weerspiegeld wordt in de samenstelling van het bestuur. Gelukkig zien we dat ook steeds meer gebeuren. Ik ken een aantal clubs dat het al gelukt is het bestuur te verjongen. Er zijn er ongetwijfeld meer, ik kom daarmee graag in contact dus leuk als jullie mij dat melden.
Bij veel clubs ligt de focus momenteel op behoud van leden, van de vele nieuwe golfers die de sport sinds het begin van de coronapandemie hebben ontdekt maar natuurlijk moet de aandacht ook gericht blijven op de mensen die al veel langer lid zijn. Ledenbehoud is heel belangrijk, maar ook nu het erg druk is op de banen en sommige clubs zelfs een wachtlijst hebben, is het zaak mensen die met golf willen starten welkom te blijven heten.
Hoe maak je ruimte voor beginners als de baan bommetje vol is?
Maar hoe maak je ruimte voor weer een groep beginners als de baan iedere dag bommetje vol is? Eerder deze maand speelde ik de par-3-baan van Golf- en Businessclub De Scherpenbergh, helaas geen hole-in-one dit keer, niet voor mij en ook niet voor mijn medespelers. Na dat gezellige rondje had ik een afspraak met Joost Poppe, de general manager van De Scherpenbergh. Zoals op veel banen, is het ook op De Scherpenbergh momenteel vaak bommetje vol. Maar nee verkopen aan potentiële nieuwe golfers, dat is het laatste wat Joost wil. Heel verstandig, ook met het oog op de toekomst, want wie weet wat er gebeurt met de populariteit van golf na de coronapandemie.
De Scherpenbergh heeft inmiddels al 2800 bij de NGF-geregistreerde golfers, circa 1900 daarvan hebben een WHC De Scherpenbergh lidmaatschap, ideaal voor beginners. Voor € 109 per jaar krijgen die golfers naast de NGF- en handicapregistratie korting op greenfees, de mogelijkheid om een jaarkaart aan te schaffen voor de par-3/-4-baan, mee te spelen in maandelijkse wedstrijden en het gebruik van alle oefenfaciliteiten is ook inbegrepen. Dat laatste is zeker voor beginners aantrekkelijk, want de nadruk ligt de eerste periode toch vooral op lessen en oefenen.
Het organiseren van leuke activiteiten op ranges blijkt helemaal een schot in de roos
Bij de NGF horen we steeds meer verhalen van clubs en banen die succesvol aan ledenwerving en -behoud doen door abonnementen aan te bieden voor alleen de drivingrange en de andere oefenfaciliteiten. Het installeren van Toptracers en het organiseren van leuke activiteiten en wedstrijdjes op ranges blijkt helemaal een schot in de roos. Voorbeelden van clubs/banen die hun range succesvol inzetten als ledenbinder zijn Amelisweerd, Amsteldijk, GC Rozendaal, Prise d’eau, Golf Centrum Noordwijk, Biltse Duinen en Golfcenter Seve.
Een concept waar ik ook heel enthousiast over ben is de Golfladder. Bij de Golfladder worden er, uiteraard met inachtneming van de huidige coronaregels, onderling vriendschappelijke wedstrijdjes gespeeld op een club. Heel leuk voor de leden om competitief bezig te zijn, maar ook ideaal om nieuwe golfers te leren kennen want de Golfladder is geschikt voor lage en hoge handicappers. Jaarlijks worden er maar liefst 15.000 wedstrijden gespeeld op de golfladder, verdeeld over veertig golfclubs en -banen. Meer weten over de laddercompetitie lees dan dit artikel.
Naar aanleiding van een passage in mijn vorige column over een vriendin van mij die door tijdgebrek maar één keer per maand golft, nog niet heel goed is en zich daardoor soms onzeker voelt op de baan, kreeg ik ook een reactie.
“Jouw vriendin speelt eenmaal per maand (net als jijzelf dus heel weinig) en voelt zich dus onzeker, ja dank me de koekoek. Dat wordt niks.”
Die meneer, die overigens heel vriendelijk was in zijn mail en besloot met “Succes en golf ze”, heeft eerlijk gezegd wel een punt. Ik ga vaker oefenen en spelen, dan wordt de kans op een hole-in-one ook een stukje groter!
Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl