Terug naar Over de NGF

Euforie op de golfbaan!

25 februari 2021

In de tweede aflevering van 'Danielles Drive' schrijft Danielle Wallet, marketing directeur van de NGF, over het belang van een welkom gevoel en euforie op de golfbaan.

Shot euphoria! Die mooie uitdrukking kwam ik onlangs tegen in een nieuwsbrief van de National Golf Foundation, een organisatie die zich inzet voor een sterke en succesvolle Amerikaanse golfindustrie. Hoewel ik de uitdrukking ‘shot euphoria’ nog niet kende, wist ik meteen wat ermee bedoeld werd. Ik golf nog niet zo heel lang, maar de sensatie van een perfect geraakte golfbal heb ik gelukkig al wel ervaren. Totaal geen weerstand voelen van het clubblad en toch vliegt de bal verder weg dan je ooit voor mogelijk hield, dat geeft een euforisch gevoel en wil je steeds opnieuw ervaren.

Een perfect geraakte bal geeft een euforisch gevoel dat je steeds opnieuw wil ervaren

Je hoort en leest altijd dat golf verslavend is. Toen ik nog niet speelde, kon ik me daar eerlijk gezegd heel weinig bij voorstellen, inmiddels snap ik het maar al te goed. Als het even kan sta ik op de baan en ik ga golf ook steeds leuker vinden. Tot een paar weken terug vlogen mijn ballen alle kanten op, dat is niet alleen slecht voor je score maar ook heel ongezellig want na mijn scheve afslagen liep ik op heel andere delen van het golfterrein dan mijn beter spelende medespelers! Bij de green kwamen we elkaar dan pas weer tegen, probeer dan maar eens tot een leuk gesprek te komen. Ik vind het sociale aspect van golf belangrijk, daarom is het zo fijn dat mijn afslagen nu wel regelmatig recht gaan en ik vrolijk naast mijn flightgenoten op de fairways loop.

Op mijn eerste column Jonge mensen op de golfbaan! heb ik veel reacties gehad. Erg leuk en veel dank daarvoor. In deze tweede wil ik wat dieper ingaan op het binden van nieuwe golfers. Mijn collega Berend heeft recent kennisgemaakt met golf via Golfstart, een succesvol initiatief van de NGF, NVG en PGA Holland. Golfstart garandeert dat je als beginner op een goede en leuke manier les krijgt. Berend was ook erg enthousiast over Golfstart maar hij miste iets: op de baan waar hij de lessen had gevolgd, was geen goede follow-up. Het groepje van vijf mensen met wie hij met veel plezier Golfstart had gedaan, viel daardoor uit elkaar.

We moeten niet de fout maken kansen te laten liggen om beginners aan ons te binden

Ook van beginnende spelers in mijn kennissenkring hoor ik soms dat clubs en banen geen passend vervolg aanbieden voor mensen die door Golfstart enthousiast zijn geworden. Dat is zonde want het vergroot de kans dat we die golfers in hun prille carrière meteen weer voor de sport verliezen. Een andere collega bij de NGF, Vicky, heeft een tijdje terug geprobeerd om haar handicap te laten registreren bij een club. Tot nu toe heeft ze geen reactie gekregen. Ik weet dat het momenteel heel druk is op de banen, maar we moeten niet de fout maken kansen te laten liggen om beginnende golfers aan ons te binden.

Dat brengt me op een suggestie van een vriendin met wie ik af en toe golf. Annemieke speelt ongeveer één keer per maand, is ook een beginner en ze voelt zich daardoor vaak onzeker op de baan, zeker als het druk is. Zij kwam met het idee om op banen bepaalde uren te reserveren speciaal voor beginners, zodat die zich niet opgejaagd voelen én zo op een ontspannen manier kunnen kennismaken met andere beginners. Ik weet dat Golfbaan Delfland overweegt daarmee te starten, als ze dat doen gaat het volgens mij een doorslaand succes worden.

Golfers moeten succes ervaren en zich welkom voelen, het idee krijgen dat ze erbij horen

In de eerder genoemde nieuwsbrief van de National Golf Foundation, stond ook een artikel over het binden van beginnende golfers. Dat las ik natuurlijk met veel interesse, want ik was benieuwd of hun bevindingen overeen kwamen met de uitkomsten van ons grote onderzoek naar productdifferentiatie. Beginnende Amerikaanse golfers zijn kennelijk niet anders dan starters in Nederland, want de factoren voor het binden van golfers zijn hetzelfde.

Naast de contributieprijs en het aantal ronden dat iemand kan spelen, zijn het feit of de golfbaan mooi is om te spelen en een gezellige sfeer op een club de belangrijkste redenen om ergens lid te worden. Golfers moeten zich vooral welkom voelen op de baan of bij een club, het idee krijgen dat ze erbij horen ('belonging'). Een andere belangrijke factor is succes ervaren waardoor het plezier in golf toeneemt. Het gaat daarbij absoluut niet om het halen van een heel lage handicap, maar beter leren spelen maakt golf voor veel mensen wel leuker, zo ervaar ik het zelf ook.

Op Schaerweijde Golf trok een vervolgcursus in de vorm van groepslessen in no time 60 mensen!

Er zijn gelukkig steeds meer clubs en banen die dat beseffen en daar slim op inspelen door groepsactiviteiten en -lessen te organiseren zodat beginnende golfers na die eerste maanden niet in een vacuüm terechtkomen. Op Schaerweijde Golf in Zeist bijvoorbeeld trok een vervolgcursus in de vorm van groepslessen in no time zestig mensen! Het grote voordeel van groepslessen is dat golfers op een ontspannen manier andere golfers leren kennen en met elkaar spelenderwijs beter worden.

Er zijn ongetwijfeld veel meer voorbeelden van concrete en succesvolle golfvervolginitiatieven op clubs, ik hoor ze graag! Misschien is het een goed idee om via ons online platform golfers ook de mogelijkheid te bieden na Golfstart ook een ‘Golfvervolg’ te boeken. ‘Golfvervolg’ bedenk ik nu even als werktitel, als iemand een betere naam heeft, laat het vooral weten. En over andere golfmarktonderwerpen hoor ik natuurlijk ook graag jullie gedachten.

Over het behoud van golfers houden we in mei trouwens weer een webinar. Dan delen we succesverhalen van clubs en banen. Houd hiervoor de kalender van de NGF in de gaten.

Het is lente, het golfseizoen gaat nu echt beginnen. Ik wens jullie allemaal heel veel golfplezier en natuurlijk een flinke dosis ‘shot euphoria!’ 

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl