Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: voetballen bij De Haenen

15 oktober 2018

Golfpark De Haenen beschikt sinds eind augustus over een voetbal- en basketbalcourt. Het initiatief past in de nieuwe koers van de club, die zich wil profileren als aantrekkelijke bestemming voor de hele familie.

Het speel- en oefenveld dat op 100 meter van het clubhuis ligt, is deels geïnspireerd op voorbeelden in Amerikaanse golfparken en op de bekende Cruyff Courts. De golfclub uit Teteringen voegde daar eigen ideeën aan toe. Het resultaat mag er zijn. Om het speelveld van 8 bij 20 meter staan hekken van 3 meter hoogte met daarin voetbaldoeltjes en basketbalborden verwerkt. Aan de voorzijde een lager hekwerk met leunbuis en enkele zitbankjes. Het golfpark, de golfclub en de golfschool hebben het court samen gefinancierd.

Een veilige speelruimte waar jeugd maar ook volwassenen na een flight nog even een balletje kunnen trappen of gooien en samen genieten van een golfspel. Het initiatief slaat aan bij zowel leden van de club als bij bezoekers van het park, zo blijkt sinds de opening. Het brengt bovendien liefhebbers van andere sporten in contact met golf. De coach van een jeugdvoetbalteam informeerde onlangs nog of hij er een training kan verzorgen met aansluitend een golfles voor zijn spelers.

Spelplezier
“Er is veel activiteit en je ziet er alleen maar lachende gezichten”, zegt Coen Reuvers van Golfclub De Haenen. Hij hecht veel waarde aan die lachende gezichten op het golfpark, want plezierbeleving is volgens het jeugdcommissielid een belangrijke voorwaarde om de jeugd voor de golfsport te winnen. “Als kinderen lol beleven raken ze vanzelf enthousiast over golf”, is zijn overtuiging.

“Dat bereik je met plezierige lesvormen en door kinderen veel sneller de baan in te laten gaan. Maar ook met meer activiteiten en evenementen speciaal gericht op families. Daar zijn de ouders bij, maar ook de grootouders. Een dagje ‘fun’ op de golfbaan met het hele gezin is in de Verenigde Staten een traditie en wordt ook in Zweden en Duitsland steeds populairder. In Nederland gaat de aandacht toch nog voornamelijk uit naar oefenen, regels en wedstrijden. Dat past niet meer bij de huidige generatie ouders en kinderen.”

Inspelen op jeugd en familie
Reuvers is de initiator van het plan om te investeren in jeugd- en familiegolf bij De Haenen. Dat thema vormt eveneens een van de speerpunten van de NGF.  “We willen dat mensen De Haenen gaan zien als een leuke golfclub voor kinderen en als een prettige bestemming voor een uitstapje met het hele gezin”, aldus Reuvers.

De club wil met de lancering van nieuwe faciliteiten, speciale arrangementen en passende abonnementen nog meer inspelen op de wensen van deze doelgroep. Het jeugdcourt is daarvan een eerste zichtbaar resultaat. Beter herkenbaar maken van de paarse tees, opslagplaatsen voor golftassen en SNAG-golf zijn voorbeelden van andere toekomstige voorzieningen waarmee De Haenen jongeren van dienst wil zijn.

De Haenen werkt verder aan een arrangement voor gezinnen. “Een programma waarin ze les krijgen en onder begeleiding gezamenlijk een aantal holes spelen zodat ze onze mooie baan kunnen ervaren. Daar is een menu in het restaurant bij inbegrepen en de kinderen kunnen ook nog even naar het jeugdcourt. Alles voor een plezierige middag met het hele gezin. Ook komen we met abonnementen gericht op grootouders en hun kleinkinderen.”

Samenwerking
De club streeft in het plan naar structurele samenwerkingen met sportverenigingen en scholen in de regio. “In de periode dat de hockeycompetitie stilligt, willen wij bijvoorbeeld speciale op die groep gerichte evenementen organiseren. Verder verplaatst een deel van de gymlessen en het sportaanbod op scholen zich steeds meer naar de sportvereniging. De gemeente Breda heeft daarvoor een jeugdplan ontwikkeld. Daar kunnen en willen wij graag een rol in spelen. Ook daarvoor kunnen we het jeugdcourt benutten.”