Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws april: nieuwe greens op Valkenswaardse

27 april 2019

Banen en clubs in het nieuws & nieuws voor banen en clubs: april 2019. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Nieuwe greens op Valkenswaardse

Op de Valkenswaardse Golfclub zijn drie nieuwe greens in gebruik genomen (op hole 5, 6 en 9). Tegelijk is de beregening op het sportpark vernieuwd.
In een wedstrijd ter viering van deze renovatie was burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard eregast. De gemeente had voor de renovatie de benodigde gelden beschikbaar gesteld.
De club is in 1992 opgericht. De baan maakt onderdeel uit van een sportpark met voetbal- en hockey velden en bestaat sinds 1993 maar is al enkele keren aangepast. Er zijn nu twee par-4 holes en zeven par-3 holes.
Lees meer op de website van het Valkenswaards Weekblad.

Bernardus-eigenaar "wil meehelpen aan de ontwikkeling van de golfsport"

Het Financieele Dagblad bezocht Bernardus Golf in Cromvoirt en sprak met eigenaar Robert van der Wallen. 
Uit het artikel blijkt dat het aanvankelijke plan was om alleen dagkaarten te verkopen, voor 150 euro per persoon. Maar Van der Wallen heeft volgens het FD "consessies" gedaan: "Van der Wallen laat nu ook wat leden en bedrijven toe."
In het artikel vertelt de zakenman onder meer over zijn drijfveer om een golfbaan met restaurant aan te leggen: "Ik wil meehelpen aan de ontwikkeling van de golfsport. Er is zo weinig vernieuwing in de sector. De meeste banen hebben ooit voor één businessmodel gekozen en houden daar krampachtig aan vast. Een vereniging heeft leden die eigenaar zijn van de baan en jaarlijks contributie betalen. (...)."
Bernardus verwacht dit jaar met een omzet van 5 miljoen euro break even te draaien. "Maar de investering van €50 mln zal hij niet terugverdienen", aldus Jan Verbeek van het FD.
Op Bernardus zal van 2020 tot en met 2022 het KLM Open gespeeld worden. Lees het artikel op fd.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Groene stappen op Sluispolder en The Dutch

Golfbaan Sluispolder bij Alkmaar heeft de Sluispolder Koffiecup geïntroduceerd. 

Ook The Dutch heeft een duurzame stap genomen: de golfbaan in Spijk doet waterflesjes in de ban. Alle leden krijgen een persoonlijke Dopper

Toernooi fysiek beperkte golfers op Peelse

De Peelse Golf in Evertsoord was op vrijdag 19 april gastheer van de eerste NGF-wedstrijd van dit seizoen voor spelers met een fysieke beperking. Een actiegroep in de vereniging heeft vorig jaar de middelen bij elkaar gebracht voor een lift naar het hoog gelegen clubhuis voor spelers die moeite hebben met traplopen. Dankzij de lift is het clubhuis nu goed toegankelijk voor spelers met een fysieke beperking en dat is een van de redenen waarom de NGF voor de 18-holes baan nabij Venlo gekozen heeft. De Peelse wil de golfsport voor iedereen toegankelijk maken. De baan was al eerder aangepast voor golfers met een fysieke beperking. Lees meer in een artikel van De Limburger.
Het aanbod op golfbanen voor mensen met een beperking groeit gestaag; steeds meer clubs bieden programma's aan zoals GOLF.NL vorig jaar meldde. Golf kan wonderen verrichten voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking (hulp bij revalidatie, mobiliteit van mensen verhogen en hen laten participeren in de samenleving). Daarnaast wint een club die aandacht besteedt aan disabled golf extra leden en wordt de vereniging een meer gemengde verzameling van mensen en een afspiegeling van de maatschappij.

Wapens gevonden op golfbaan

Half april heeft een golfer een aantal wapens gevonden op Golfpark Spandersbosch. De politie heeft de wapens voor onderzoek meegenomen. De Telegraaf meldt in een bericht: 'Het vat met vier schietklare vuurwapens was deels begraven in de grond, aan de rand van hole 3 van de Boschbaan, en werd ontdekt toen één van de leden zijn afgezwaaide bal wilde terugvinden.' Lees meer op de website van De Gooi- en Eemlander en De Telegraaf.

Wittem gerenoveerd

Op 15 juni opent de Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem de gerenoveerde 18-holes baan. De "ambitieuze renovatie" heeft zes jaar geduurd. Omdat duurzaam beheer bij de baanaanpassingen een belangrijke rol heeft gespeeld, viert de oudste golfclub van Limburg de renovatie onder de kop "Duurzaamheid". De club zal een aantal plaquettes plaatsen met informatie over de flora en fauna op de baan. Die borden komen te staan op plekken waar naast golfers ook wandelaars en fietsers passeren. De burgemeester van Gulpen-Wittem, mevrouw Ramaekers-Rutjens, zal op 15 juni het eerste natuurbord onthullen.
Wittem is in 1956 opgericht en speelt op de hoogst gelegen golfbaan van Nederland. De holes liggen in een uitgestrekt natuurgebied. Op alle holes zijn nieuwe, beter gepositioneerde afslagplaatsen gemaakt met betere zichtlijnen naar de green. Acht greens zijn geheel vervangen en er zijn nieuwe bunkers aangelegd. De vijvers zijn opnieuw ingericht zodat een gesloten waterhuishouding is ontstaan en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is tot een minimum teruggebracht. De komende tijd ligt de focus op bosrandbeheer waarbij gestreefd wordt om meer “licht en lucht” op de greens te krijgen en de biodiversiteit te verhogen.

Ouderen in beweging brengen op golfbaan

Dankzij een samenwerking tussen verschillende partijen in Breda kunnen oudere inwoners in aanraking komen met golf met als belangrijkste doel dat deze groep in beweging wordt gebracht. Het gaat om een initiatief van Stichting Betrokken Ondernemers Breda, Golfpark de Haenen en Trumpi Golfschool.
Begin april was de eerste editie van een aantal bijeenkomsten. Toen leerden 36 ouderen uit Breda, van wie een aantal met rollator. de eerste beginselen van golf. Ook speelden ze een kleine wedstrijd op een oefengreen. De bijeenkomsten voor senioren worden de komende maanden herhaald.
In Het Stadsblad Breda zegt Willemijn van 't Hullenaar van Betrokken Ondernemers Breda: "We willen ouderen meer in beweging brengen." Lees meer: stadsbladbreda.nl.

Plan voor baan in Venlo

Een plan voor een nieuwe 18-holes golfbaan in Venlo stuit op grote bezwaren bij andere Noord-Limburgse golfbanen. De gemeente Venlo heeft plannen voor een golfbaan in de buurt van het voormalige Floriadeterrein. Volgens de bezwaarmakers – onder meer Golf- en Countryclub Geijsteren en De Peelse Golf – zijn er al 21 golfbanen binnen een half uur rijden van de beoogde locatie. De clubs vinden het verder geen goede zaak dat de nieuwe golfbaan gerealiseerd zou worden door Greenport Venlo, een bedrijf waar de gemeente aandeelhouder van is. De clubs in de omgeving vinden de aanleg van een golfbaan geen overheidstaak. Voor meer details, lees dit artikel op de website 1limburg.nl.

Jeugdgolf promoten met vakantiekampen

Enkele Nederlandse clubs en professionals organiseren elk jaar vakantiekampen voor golfende kinderen. De kampen zijn extra aantrekkelijk als er naast golf(les) ook andere activiteiten worden aangeboden, bijvoorbeeld spelletjes en uitstapjes naar attractieparken. Rob Mouwen, professional op Golfbaan Het Woold, organiseert al jaren jaarlijkse zomerkampen onder de naam Jeugd Golfkamp. Het zijn volgens Mouwen leerzame weken voor de jeugd waarbij er natuurlijk veel gegolfd wordt. “Maar het sportieve karakter gaat hand in hand met recreatie. De jeugd heeft immers zomervakantie en wil daar van genieten.” Deelnemers aan een Jeugd Golfkamp gaan onder meer naar de Efteling, paintballen, abseilen en tokkelen. Kijk ter inspiratie op de website jeugdgolfkamp.nl

Aanpassingen The International

In voorbereiding op het KLM Open is de baan van The International her en der aangepast. "De backtee van hole 12 is opnieuw geconstrueerd en daarnaast hebben we 2.000 meter nieuwe drainage aangelegd”, zegt Tom Maddison, hoofdgreenkeeper van The International. Op de 13de hole is een nieuwe tee aangelegd voor het succesvolle toernooionderdeel Beat the Pro, waarbij amateurs het kunnen opnemen tegen de professionals. The International is van 12 tot en met 15 september gastheer van de 100ste editie van het KLM Open.

Opvallende birdieprijzen

Opvallend… Wie op Golfbaan Westwoud een goede prestatie levert in de dinsdagwedstrijden van de West-Friese Golfclub wint niet zomaar een balletje maar een mooi beschilderde golbal. Lid Cees Bakker schildert vogels op golfballen.

birdie bal prijs golf

Doe mee aan de monitoring

De jaarlijkse monitoring van het gewasbeschermingsmiddelengebruik in de golfsector is weer uitgezet door de Golfalliantie (NVG, NGA en NGF). Vorig jaar heeft 87 procent van de Nederlandse golfbanen meegewerkt aan deze enquête. De doelstelling van de overheid blijft echter 100 procent en voor golf zelf geldt: hoe meer data, hoe meer onderbouwing. Volgens de Golfalliantie is het daarom van groot belang dat alle golfbanen meedoen aan de monitoring. Daarmee versterkt de golfsport haar maatschappelijke positie en zal er meer geld vrijkomen ter stimulering van innovaties (zie hieronder). Clubs en banen hebben een mail ontvangen van de Golfalliantie en kunnen hun gegevens invoeren op de website gebruiksmonitor-gewasbescherming.nl.

NGF monitoring
Een belronde van de Golfalliantie over de jaarlijkse monitoring

Geld voor innovaties

De overheid heeft geld vrijgemaakt voor innovaties die bijdragen aan milieuvriendelijke sportvelden. Het gaat onder meer om nieuwe producten en diensten die bescherming bieden tegen onkruiden en andere problemen op sportvelden. Een tweede thema is recyclebare kunstgras velden.
Het stimuleren van innovaties hangt samen met de Green Deal over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden. Daarin is bepaald dat het gebruik teruggebracht moet worden tot nagenoeg nihil. Er is € 1.050.00 gereserveerd voor innovaties die bescherming bieden tegen onkruid. Lees meer over de oproep van de overheid op de website van der Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl.

Clubs steunen onderzoek naar Parkinson

Al 16 Nederlandse banen en clubs ondersteunen de Parkinson2Beat Golf Competitie. In toernooien op deze banen wordt geld ingezameld voor de Parkinson Vereniging dat besteed zal worden aan fundamenteel onderzoek naar de ziekte. Het gaat om golfevenementen voor iedereen, ook golfers die geen Parkinson hebben. Voor niet-golfers worden clinics georganiseerd.
De initiatiefnemer van Parkinson2Beat is Ruud Overes. Toen er bij hem Parkinson geconstateerd werd, heeft hij zijn leven aangepast. Hij is door Europa gaan fietsen om geld te werven voor onderzoek en verenigt nu allerlei sportactiviteiten onder de naam Parkinson2Beat. Sport is goed voor mensen met Parkinson en dat geldt ook voor golf. 'Het traint fijn-motoriek en concentratievermogen', zegt Bastiaan Bloem van Parkinson Center Nijmegen. 'Het is een buitensport waarbij je vaak in prachtige natuur loopt en geniet van het sociale contact met vrienden.'
Clubs die het initiatief willen ondersteunen kunnen terecht op de website parkinson2beat.nl.


Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: mail chris.veldkamp@ngf.nl.

Klik hier voor clubnieuws uit maart 2019.