Terug naar Nieuwsoverzicht

Steeds meer golfclubs gaan digitaal

18 december 2019

Veel golfclubs kiezen er voor om hun golfers in 2020 alleen een digitale NGF-pas te geven en slechts in uitzonderingsgevallen een plastic pas.

Golfclubs kunnen zelf beslissen of ze voor hun leden een plastic NGF-pas van 2020 willen bestellen. Veel clubs “gaan helemaal digitaal”: ze bestellen alleen een plastic pas voor leden die daar uitdrukkelijk om vragen. (Onderaan dit bericht wordt uitgelegd hoe een club dit kan regelen).

Golfclub Bois-le-Duc in Den Bosch is een van de verenigingen die “digitaal gaan”. Dat is besloten in nauwe samenwerking met Golf Parc De Pettelaar, de baan waarop Bois-le-Duc speelt.

“De digitale pas maakt alles veel makkelijker”

Frans Broumels van Bois-le-Duc legt uit waarom de club en baan kiezen voor digitalisering: “Elk jaar werden er duizend pasjes besteld die opgehaald moesten worden door de golfers. Dat is een onnodige crime voor het golfpark en de club. We hebben in een nieuwsbrief uitgelegd waar golfers hun digitale NGF-pas kunnen vinden – onder meer op de E-Golf4U app en de app GOLF.NL – en we hebben een digitale reader op de terminal geïnstalleerd. Kortom, we hebben uitleg gegeven en bieden alle faciliteiten voor een naadloze overgang naar gebruik van de digitale NGF-pas. De digitale pas maakt alles veel makkelijker. En wie toch nog een plastic pas wil, kan dat bij ons aangeven en krijgt dan een fysieke pas.”

Jan-Bart de Jongh, exploitant van Golf Parc de Pettelaar, voegt toe dat andere voordelen van de digitale pas ook hebben meegewogen: “Op de digitale pas wordt altijd de actuele handicap van de golfer aangegeven. Daarnaast hebben nieuwe leden door de digitalisering vrijwel meteen een NGF-pas, terwijl ze vroeger moesten wachten totdat er een plastic pas werd besteld en bezorgd. Ten derde is de digitale pas milieuvriendelijker.”

“We kiezen hiervoor omdat de digitale pas duurzamer is”

Oude en nieuwe, grote en kleine clubs: heel veel golfclubs maken dezelfde keuze als Bois-le-Duc. Ook de Koninklijke Haagsche, de oudste clubs van Nederland, heeft de intentie om over te stappen op de digitale pas en om alleen plastic passen te geven aan leden die er uitdrukkelijk om vragen.

De Drentsche heeft die stap al gezet. “Wij hebben leden uitgelegd dat we overschakelen op de digitale pas, maar dat leden die niet willen nog steeds een plastic pas kunnen aanvragen”, vertelt Jelle Paauw, manager van de Drentsche Golf & Country Club. “We kiezen hiervoor omdat de digitale pas duurzamer is en omdat veel van de plastic pasjes nooit opgehaald werden. We gaan graag mee in de digitale stap die de golfwereld zet.”

De app GOLF.NL en de digitale NGF-pas in de app stimuleren golfers om qualifying ronden te spelen: in 2019 zijn er 35 procent meer qualifying scorekaarten ingeleverd via de app dan het jaar ervoor

Ook bijvoorbeeld Duurswold, Amelisweerd en The Dunes gaan digitaal en laten dit weten op social media (zie verderop).

Hoe werkt het voor clubs?

Of golfers in 2020 een plastic pas ontvangen, dat is aan de golfclubs. Clubs kunnen hun keuze vanaf 15 december 2019 aangeven in hun clubsoftwaresysteem. De standaard keuze in het clubsoftwaresysteem is dat alle leden een fysieke pas krijgen, maar een golfclub kan dus al haar leden of het merendeel van de golfers op “digitaal” zetten. Het verzoek is om dit vanaf 15 december 2019 zo snel mogelijk aan te geven in het clubsoftwaresysteem. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig plastic pasjes gefabriceerd worden. De procedure wordt nader uitgelegd in het artikel Vragen over de digitale NGF-pas.

Hoe werkt het voor golfers?

Golfers kunnen hun digitale NGF-pas vinden in de app GOLF.NL (kijk bij “profiel”) en in steeds meer gevallen ook in de online omgeving van het clubsoftwaresysteem. Een golfer kan bij zijn/haar golfclub aangeven dat hij/zij geen plastic NGF-pas wil ontvangen.