Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfclub De Semslanden vergroot soortenrijkdom met maaisel

28 november 2019

Met maaisel van terreinen in Drenthe waar allerlei bijzondere kruiden groeien vergroot Golfclub De Semslanden de soortenrijkdom op de golfbaan.

Beeld: heischraal grasland (Creativecommons.org).

Het verspreiden van maaisel op de golfbaan om de biodiversiteit te vergroten, gebeurt in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe. "Landschapsbeheer Drenthe heeft maaisel beschikbaar gesteld van zeldzame heischrale graslanden, onder meer het oude vliegveld in Havelte, waar allerlei Drentse kruiden groeien", vertellen Arie Wichertjes en Karst Hoogsteen van De Semslanden op de website van de club

Het hooi zit vol plantzaden van specifieke soorten en het idee is dat deze plantzaden gaan kiemen op de golfbaan. De zaden die de club op de baan in het Drentse Gasselternijveen probeert te laten kiemen, zijn onder andere gentiaan, tijm, brunel, gevlekte orchis en de meiorchis. "De soorten komen al wel voor op de golfbaan maar er zijn meer gebieden waar ze zouden kunnen groeien", zegt de baancommissie. Het hooi op de golfbaan wordt na een tijdje weer verwijderd, de plantzaden zijn dan verspreid. De gebieden waar maaisel is neergelegd, en waar later bloemen gaan bloeien, zijn voorlopig grond in bewerking.

Het hooi wordt ook gebracht naar andere gebieden in Drenthe waar nieuwe natuur wordt gecreëerd. Het project wordt gesubsidieerd door de provincie. Heischrale graslanden zijn sterk bedreigd in Nederland. Volgens een onderzoek van Wageningen Environmental Research uit 2017 is er nationaal nog maar 30 tot 40 hectare redelijk ontwikkeld heischraal grasland over. 

Lees meer op lbdrenthe.nl. RTV Drenthe maakte een reportage over het het maaien, ophalen en verspreiden van het kruidenmaaisel.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.