Terug naar Nieuwsoverzicht

Anne van Dam naar de Olympische Spelen

26 juli 2021

Anne van Dam komt begin augustus in actie op de olympische golfwedstrijd in Japan. Van Dam is de eerste Nederlandse golfster op de Olympische Spelen. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwengolf.

De 25-jarige Van Dam vertrekt eind juli naar Japan. Het olympische golfkampioenschap voor vrouwen begint op woensdag 4 augustus 2021, om 7.30 uur lokale tijd, en eindigt op 7 augustus. Hier zullen de starttijden van de vrouwen binnenkort te vinden zijn. De mannen spelen al eerder, van donderdag 29 juli tot en met zondag 2 augustus. Er doen geen Nederlandse mannen mee.

Van Dam, nummer 48 op de wereldranglijst, is één van de 60 vrouwen die in Tokio zullen strijden om het eremetaal. De 72-holes golfwedstrijd wordt gespeeld op Kasumigaseki Country Club, 45 kilometer ten noordwesten van de stad. De spelvorm is individueel strokeplay, net als bij de Spelen in 2016. De wedstrijd bestaat voor alle deelnemers uit vier ronden, er is geen cut. 

Olympisch golf op televisie

Discovery Communications heeft de uitzendrechten van de Olympische Spelen in Europa. Alle sporten zijn dan ook op televisie via Eurosport (Plus) en online via de Eurosport Player te volgen.

De NOS heeft een uitgebreide sublicentie weten te bemachtigen, wat betekent dat de NOS de Spelen ook live kan uitzenden op televisie, NOS.nl, de NOS-app en NPO Start. Of de NOS iets gaat uitzenden van de wedstrijd is onbekend, dat hangt ook van Anne af.  De BBC zal mogelijk een deel van het kampioenschap uitzenden.

In de zomertijd is het tijdsverschil tussen Nederland en Japan 7 uur. Dat betekent dat de wedstrijden in Tokio al beginnen terwijl het in Nederland nog nacht is. Vroeg opstaan dus om Anne van Dam te zien spelen!

Team NL

In Japan maakt Anne van Dam deel uit van TeamNL. Er zullen ruim 250 TeamNL-atleten in Tokio uitkomen. Van Dam voldeed eigenlijk niet aan de kwalificatie-eisen (een positie in de top 100 van de wereld op 28 juni), maar NOC*NSF is akkoord gegaan met uitzending van de Arnhemse omdat ze dit jaar op haar kwalificatieroute ernstig werd gehinderd door de Covid 19-maatregelen.

In 2016, toen golf terugkeerde op de olympische kalender, werd Nederland vertegenwoordigd, door Joost Luiten. Niels Boysen, Manager Topsport bij de NGF, is verheugd dat Van Dam er nu bij is. “Fantastisch dat Anne meedoet aan de Olympische Spelen. Zij is een boegbeeld voor het vrouwengolf in Nederland. Een topsporter en een golfliefhebber pur sang. Maar ook een inspirator voor alle golfsters in Nederland.”

Promotie van vrouwengolf

Het aandeel vrouwen in de golfsport is al jaren aan het dalen. Van de nieuwkomers in 2020 was 31% vrouw. Om deze dalende trend te keren, heeft de NGF de jonge golfer (25-50 jaar) centraal staan in het Strategisch plan 2021+, met extra focus op de jonge vrouwelijke golfer.

Golfsters als Anne van Dam geven een fantastische boost aan het Nederlandse vrouwengolf. Zij zijn een grote inspiratie voor een jongere generatie die al klaar staat, met talenten als Anne-Sterre den Dunnen en Lauren Holmey. Hopelijk zullen zij ook recreatieve amateurgolfsters inspireren om vaker te spelen, waardoor deze speelsters weer andere vrouwen kunnen enthousiasmeren voor de sport.

Volg Anne in de Olympische Spelen op golf.nl/anneintokio.

Anne van Dam Tokio Olympische Spelen