Terug naar Nieuwsoverzicht

Zonnepanelen op overkapping parkeerplaats

22 juni 2021

Het kan een uitkomst zijn voor veel golfbanen: overkappingen met zonnepanelen op de parkeerplaats. Zo maak je van je parkeerplaats een duurzame energiebron. De Noord-Nederlandse G&CC is de eerste Nederlandse golfbaan die deze innovatie op het gebied van zonne-energie wil gaan realiseren.

Een ‘zonnecarport’ – een parkeerplaats die (deels) overkapt wordt met een zonnepanelendak – is een relatief nieuwe mogelijkheid om zonne-energie op te wekken. Op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club maakt deze innovatie deel uit van de duurzaamheidsplannen die deze maand in de alv zijn voorgelegd aan de leden. Dat is mede te danken aan clublid Gilbert Weber die in de energiewereld werkt. Hij is sinds anderhalf jaar Brand & Marketing Director van Ecorus Energy.

“Sinds 2019 is de Noord-Nederlandse net als andere golfverenigingen met onroerende goederen, gehouden aan de Activiteitenregeling Milieubeheer, die bij ons onder controle staat van de betrokken gemeente Groningen”, vertelt Weber. “Als onderdeel van deze regeling heeft de club een speciale duurzaamheidscommissie ingesteld die een aantal verbeterpunten heeft geïmplementeerd.”

Dit betreft onder meer ledverlichting en een betere isolatie van verschillende zaken om warmtelekkage tegen te gaan. Maar de ambities van de club gaan verder, de vereniging streeft er naar om op het gebied van energie zelfvoorzienend te worden.

Het significant verbeteren van de energieprestaties van het oude clubhuis uit 1914 is niet eenvoudig, maar het is wel mogelijk om zelf de energie op te wekken die de club verbruikt. Denk hierbij aan verbruik in de keuken en van verlichting, maar ook bijvoorbeeld aan de energie die nodig is voor de beregening.

"Overkappingen met zonnepanelen passen heel goed in de duurzaamheidsstrategie van golfbanen"

De Noord-Nederlandse is voornemens dat te doen door zonnepanelen aan te brengen. Die worden onder meer aangebracht op de karrenloods en op het drivingrangegebouw, iets wat veel andere golfclubs ook doen. Maar de Noord-Nederlandse wil ook een gedeelte van de parkeerplaats overkappen met een zonnepanelendak. De bedoeling is dat er tegelijk laadpunten voor elektrische auto’s worden geïnstalleerd.

“Er is vooral bij bedrijven steeds meer vraag naar mogelijkheden om zonne-energie op te slaan”, zegt Weber. “Veel bedrijven hebben grote parkeerplaatsen en dan zijn overdekkingen met zonnepanelen een oplossing. Ook golfbanen hebben grote parkeerplaatsen, dus overkappingen met zonnepanelen passen heel goed in de duurzaamheidsstrategie van golfbanen.”

De installatie van zonnepanelen wordt in veel gevallen gesubsidieerd. Weber: “De Noord-Nederlandse heeft via Ecorus SDE++ subsidie aangevraagd voor de installatie van zonnepanelen op de karrenloods en drivingrange en de club heeft die subsidie gekregen.”

Haalbaar, multifunctioneel en esthetisch

Het verschilt per golfbaan of het dak van het clubhuis, het drivingrangegebouw of de greenkeeperloods zich lenen voor het aanbrengen van zonnepanelen. Maar voor de meeste golfbanen zal het wel haalbaar zijn om van de parkeerplaats een duurzame energiebron te maken, zoals de Noord-Nederlandse dat wil gaan doen.

Een parkeerplaats met zonnepanelenoverdekking heeft bijkomende voordelen: je blijft droog als het regent en het verkoelt als het warm is. Daarnaast heeft ‘groen parkeren’ onder een zonnepanelendak ook een esthetisch voordeel: de overkapping zie je niet vanaf de baan, behalve misschien op heuvelachtige banen als je op een hoger punt staat. Veel mensen vinden een plat dak met zonnepanelen overigens best fraai, terwijl menigeen wel moeite heeft met zonnepanelen op schuine daken.

waterbuffer drijvende zonnepanelen Texelse golfbaan

Een andere multifunctionele en esthetische oplossing om zonne-energie op te wekken is gerealiseerd op de Texelse. Hier is in 2017 een drijvend zonnepanelenveld geplaats in de waterberging van de golfbaan (foto rechts). Dat veld wekt ongeveer de helft op de energie die Vakantiepark De Krim verbruikt. Het waterbassin van de Texelse is omsloten door een talud en ligt daarom niet in zicht. Het zonnepanelenveld dus ook niet.

Het GEO-certificeringstraject begeleidt golfbanen bij het verduurzaming van golfbaanaccommodaties, ook op het gebied van energiebesparing. Ga voor meer informatie naar de GEO-pagina op Caddie.