Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfpro Wouter Voskamp over Golfstart

17 november 2021

Maar liefst 80 clubs plaatsen met regelmaat hun aanbod op het Golfstart platform. Een van die clubs is de Haarlemmermeersche, waar Wouter Voskamp een van de golfpro’s is. Met veel enthousiasme en geduld geeft hij les aan beginners. Wat is zijn drijfveer?

Wat vind je het leukste aan je baan?
"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt! De setting op een golfclub, en zeker op de Haarlemmermeersche, is vaak heel relaxt. Ik ben de hele dag fysiek in de weer en in de buitenlucht. Daarbij heb ik te maken met mensen die daar voor hun lol komen, dus ook vaak goed gemutst zijn."

Wouter Voskamp - Haarlemmermeersche Golfclub

 

Wat vind je het leukste aan de lessen van Golfstart?
"Het is vaak een groep onbevangen sporters met verschillende achtergronden en ideeën over de sport. Wij organiseren al jaren soortgelijke beginnerscursussen, maar door het Golfstart-platform krijgen we een veel groter, landelijk bereik."

Waarom maken jullie gebruik van het Golfstart-platform?
"Het trekt mensen uit de regio die niet van het bestaan van de Haarlemmermeersche Golfclub afweten. We trekken dus mensen aan die hier anders nooit zouden komen. Op die manier is het voor ons ook commercieel aantrekkelijk."

Hoe geven jullie invulling aan Golfstart?

"De ontvangst maken we zo ontspannen mogelijk en tijdens de lessen laten we ze kennismaken met alle verschillende slagen en aspecten van het spel. We hebben een 9-holes par-3 baan, bij uitstek geschikt voor deze groep beginners. Daar maken we dan ook zeker gebruik van tijdens de Golfstart-lessen. Deelnemers hebben overigens al snel door dat golf een moeilijk sport is, dus we doen ons best ze te motiveren om door te gaan en stappen te maken."

Wat zijn je tips aan andere golfclubs en -banen?
"Hou het laagdrempelig! Denk goed na over de follow-up: wat bied je deelnemers ná Golfstart? En zorg ervoor dat alle partijen bij de club positief tegenover nieuwkomers staan. Dus niet alleen de golfpro’s, maar ook de caddiemasters, marshals en het horecapersoneel dragen bij aan een warm welkom van de beginnende golfers."

Heb je nog een leuk verhaal van of over een deelnemer?
"Ooit dacht iemand dat de oefenfaciliteiten en het gebruik van de drivingrange het ‘echte’ golf was. Hij had nooit begrepen dat er ook zoiets was als een golfbaan met holes. Je begrijpt dat er eenmaal in de baan een wereld voor hem openging! Een andere deelnemer zat te foeteren dat geen van zijn ballen de lucht in ging. Bleek dat hij (als rechtshandige) met een linkshandige club had staan oefenen."

Hoe zorg je voor goed contact tussen de cursisten?
"Sommige deelnemers in een lesgroep hebben gelijk een klik met elkaar. Zij regelen het contact dan onderling. Mijn ervaring is dat er een echte band ontstaat als ze een keer met elkaar de baan in zijn gegaan."

Hoe stimuleer je individuele training tussen de golfstart lessen door?
"We hameren er continu op: oefening baart kunst! Dit gezegde is niet voor niets al jaren de benaming van mijn succesvolle wintertrainingen voor gevorderde spelers. Cursisten merken ook echt verschil als ze een keertje trainen of tussendoor spelen. Verder adviseer ik ze ook ‘trainend’ te spelen als de situatie het toelaat. De eerder genoemde 9-holes par-3 baan, de Bolstra Course, is daar perfect voor. Op deze baan worden ook in periodes wekelijkse donderdagavondwedstrijden georganiseerd voor leden én vrije golfers. Na afloop staat er voor iedereen een lekkere dagschotel klaar in ons restaurant. Een betere kennismaking met golf en onze club is er haast niet!"