Terug naar Nieuwsoverzicht

Ambassadeur van je vak

Een team van medewerkers van de NGF, NVG en NGA stond een paar weken geleden op de Libelle Zomerweek om promotie te maken voor Open Golfdagen en Golfstart. Met een slagkooi en puttingmat maakten ze mensen enthousiast en gaven ze een positieve eerste kennismaking met golf. NGA-medewerker Monique Madsen was erbij en doet verslag.

“Uit je comfortzone." Een uitdrukking die ik de laatste tijd vaker hoor. Nou, ik moest echt een wereld in waar ik normaal met een grote boog omheen loop: de Libelle Zomerweek. Na een oproep van collega’s heb ik me als vrijwilliger aangemeld om vrouwen te werven (32% van de golfers is vrouw – dat kan beter) voor de golfsport. Met flyers over Golfstart en kans op een mooie prijs probeerde ik (generaties) vrouwen te verleiden tot een eerste swing in de slagkooi. 

Elk lid met sleutel van het clubhuis

Het contact verliep niet vanzelf. Reacties als vermeld in deze column ontving ik verbaal en non-verbaal. ‘Kolf? Nee, niets voor mij. Golfers zijn kakkers en niet leuke mensen. Mijn vrienden zijn lid van een golfclub. Ik weet er alles van. "Oef, jij spreekt leuk over je vrienden", dacht ik en zei vervolgens met een glimlach: “Dus, ik ben ook niet leuk?” Hier dacht de betreffende vrouw over na en ontspande. Ik kon vervolgens mijn eigen ervaring delen: “Ik ben sinds drie jaar lid op een par-3-baan, waar ik (bijna) altijd kan spelen, ieder lid een sleutel heeft van het clubhuis, het is een club waar iedereen z'n eigen drinken pakt en afrekent, waar iedereen zijn eigen ballen raapt op de driving range, er wedstrijden worden georganiseerd voor hoge handicappers (zoals ik), geniet van de natuur, en waar je lid bent voor een minimaal lidmaatschapstarief.” Met een lach en zwaaiend zeiden we elkaar gedag.

Neutraliseren

De vrouw ging niet de slagkooi in, wordt geen lid, vermoedelijk ook niet in de toekomst. Wat ik heb bereikt is dat we, ondanks onze verschillende zienswijzen, van elkaar geleerd hebben. Ik van haar omdat ik met oprecht luisteren haar eerlijke mening over golf te horen kreeg. En zij van mij, omdat ik een eerlijk en passievol ervaringsverhaal met haar deelde. Ik hoop dat ik bij deze vrouw en andere vrouwen negatieve vooroordelen over de sport enigszins heb kunnen neutraliseren. Dat ze sindsdien minimaal een keer een positieve gedachte hebben gehad over onze uitdagende sport en prachtige golfbanen. 

Ik was ambassadeur – vanuit mijn hart – en ik hoop dat iedereen werkzaam in de golfsport dat zal zijn. We hebben vrouwen in de sport nodig. #Focus op het ambassadeurschap.