Terug naar Nieuwsoverzicht

De competitie piept en kraakt

12 juni 2023

Als er nou één onderwerp is waar de NGF zich voor honderd procent laat leiden door haar leden is het wel de NGF-competitie. Een deel van de NGF Voorjaarscompetitie gaat vanaf 2024 van 27 holes naar 18 holes. NGF-directeur Jeroen Stevens en golfjournalist Gerard Louter bespreken waarom deze aanpassing gedaan wordt en wat de gevolgen zijn.

Jeroen Stevens is directeur van de NGF, Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Iedere maand gaan ze met elkaar in gesprek over allerlei zaken die spelen in de golfsport.

Daar ben ik weer Gerard. Na het KLM Open en de B-NL Challenge Trophy, twee grote internationale toernooien in ons land die geweldig waren, is het tijd om het te hebben over ander mooi golf maar dan op iets lager niveau, de NGF Voorjaarscompetitie. In 2024 gaat er het nodige veranderen in de opzet en dat houdt de gemoederen nogal bezig. Daarom leek het mij goed het hierover te hebben met jou.

Na onze vorige e-mailwisseling over Oneerlijke lidmaatschappen kreeg je verontwaardigde en zelfs heel boze reacties Jeroen. Als ik her en der hoor en lees wat clubgolfers vinden van de nieuwe opzet van de NGF Voorjaarscompetitie vrees ik dat je weer heel wat over jezelf afroept. Soms krijg ik het gevoel dat jij ervan geniet de kop van jut te zijn...

Nou ervan genieten doe ik zeker niet Gerard, maar je raakt er een beetje aan gewend en natuurlijk hoort kritiek ook bij mijn werk. Ik word op dit moment vrijwel dagelijks aangesproken, geappt of gemaild over 'de belachelijke veranderingen' die de NGF gaat doorvoeren in de opzet van de competitie. En, net als bij de lidmaatschappen, ook in deze discussie overheerst vaak de emotie boven de feiten.

Ik ben dol op emotie Jeroen, maar misschien goed om dan eerst even de kille feiten op een rijtje te zetten. De lagere klassen gaan vanaf 2024 terug van 27 holes naar 18, dat is toch waar veel competitiespelers niet blij mee zijn? Of als we het over emoties hebben, diep teleurgesteld en boos…

Klopt. Ruim twee jaar terug is er vanuit de NGF-leden het verzoek gekomen na te denken over de toekomst van de competitie omdat deze ‘piept en kraakt’ qua beschikbare capaciteit, lees starttijden. Sommige clubs willen meer starttijden vrijmaken voor niet-competitiespelers, maar er zijn ook clubs die van 27 naar 18 holes willen om meer leden de mogelijkheid te bieden ook mee te doen aan de populaire voorjaarscompetitie. Vervolgens is er een werkgroep aan de slag gegaan en zijn er vele consultatierondes geweest met de leden van de NGF. Mogelijke scenario’s en oplossingen zijn gepresenteerd, er is steeds feedback op gekomen, met als uiteindelijke resultaat dat teams in de lagere klassen teruggaan van 27 naar 18 holes.

Je zegt dat het verzoek is gekomen vanuit de NGF-leden, dat zijn de clubs zelf. Al die golfers die nu boos en teleurgesteld zijn, moeten dus eigenlijk niet bij jou aankloppen?

Golfers mogen altijd bij de NGF of bij mij aankloppen en discussies ga ik nooit uit de weg, maar dit besluit is door de NGF-leden genomen in de Algemene Vergadering van november 2022 na een zeer transparant, open en democratisch proces. Het is dus niet zoals nu vaak wordt gedacht en geroepen dat ‘DE NGF’ dit heeft geïnitieerd. Het zijn de clubs zelf, de NGF heeft het proces slechts gefaciliteerd. De NGF is een organisatie die op veel terreinen de golfsport probeert te promoten en verder te ontwikkelen met als doel dat we ook over tien of twintig jaar nog kunnen spreken van een ‘gezonde’ golfsport. Daar is de competitie een weliswaar klein maar zeker niet onbelangrijk puzzelstukje in. Maar als er nou één onderwerp is waar de NGF zich voor honderd procent laat leiden door haar leden is het wel de NGF-competitie. Dus clubs bepalen wat er met de competitie gebeurt, niet de NGF.

'Enquête NGF competitie 2024 – Broekpolder’. Die kreeg ik afgelopen week via de e-mail van mijn club Broekpolder, dat enquêteformulier ga ik absoluut invullen Jeroen. Jij de kop van jut, ik tussendoor wat simpele vraagjes stellen en laffe opmerkingen maken, die rolverdeling in onze maandelijkse mailwisseling bevalt mij uitstekend en moeten we ook absoluut handhaven, maar laat ik voor deze ene keer wat mensen tegen mij in het harnas jagen. De trend in golf is heel duidelijk, steeds meer mensen geven de voorkeur aan 9 holes. Er worden nu al veel meer 9-holes dan 18-holes rondjes gespeeld en dat verschil gaat in de toekomst alleen maar groter worden. Ik zou zeggen: speel met de voorjaarscompetitie nu vast in op die trend, meteen van 27 terug naar 9 holes! Dan komen er pas echt starttijden vrij voor niet-competitiespelers zoals ik, die er altijd de pest in hebben dat de baan bijna heel de dag bezet is op aantrekkelijke tijden in het voorjaar als het na een lange en natte winter eindelijk eens mooi weer is.

Gerard, vaak denken mensen alleen vanuit hun eigen belang, wat ik nog wel kan begrijpen ook. Maar de clubs en de NGF dienen ook rekening te houden met de wensen van de golfers die geen competitie spelen, die zijn namelijk heel ruim in de meerderheid.

Hoe zit het ook alweer met de cijfers?

We hebben in Nederland momenteel 420.000 geregistreerde golfers, van hen speelt ongeveer vier procent in de voorjaarscompetitie, in totaal 2.400 teams. In de nieuwe opzet gaan 1.100 teams, zeg maar 45 procent, van 27 naar 18 holes. Ik ben ervan overtuigd dat het plezier voor heel veel mensen helemaal niet afneemt met 18 holes. Mocht na twee jaar blijken dat iedereen boos en ongelukkig is afgehaakt, en de hele onderkant van de NGF-competitie is weggeslagen, dan gaan we zoals afgesproken weer met elkaar om de tafel om nieuwe oplossingen bedenken.

Dat klinkt alleszins redelijk Jeroen. Mijn opmerking ‘meteen maar van 27 holes terug naar 9 holes’ was om even wat mensen op de kast te jagen, natuurlijk niet serieus bedoeld. Maar terug naar 18 holes voor een deel van de competitieteams kan ik heel goed begrijpen. In het verleden heb ik ook competitie gespeeld, niet bepaald hoog niveau, wel 36 holes op een dag. In combinatie met de nodige drank na afloop slopend, maar ontzettend leuk en gezellig. In de niet al te verre toekomst hoop ik weer competitie te spelen, dan heb ik eerlijk gezegd een sterke voorkeur voor 27 holes, starten met 9 holes niet al te vroeg in de ochtend en na de kroketten bij de lunch 18 holes in de middag. Het werkt natuurlijk zo dat competitiespelers balen als ze holes moeten inleveren, terwijl niet-competitiespelers zich ergeren als ze geen starttijd kunnen krijgen omdat de baan bezet is voor een wedstrijdje tussen out-of-bounds 7 tegen kansloos-diep-in-de-rough 6. Zo, en nu ga ik die enquête van Broekpolder invullen. Dit is vraag 14:

'Vanwege de populariteit van de Voorjaarscompetitie zijn de golfbanen in NL van eind maart tot begin mei overvol. Hierdoor zijn er gedurende deze periode weinig speelmogelijkheden voor golfers die niet meedoen aan de Voorjaarscompetitie, tevens de voornaamste reden dat de NGF de structuur heeft aangepast om de druk te verlagen. Uw mening?

  1. Mee eens, een goed besluit
  2. Mee eens, maar niet op deze manier
  3. Mee oneens, nieuwe structuur moet teruggedraaid worden
  4. Geen mening

Welk antwoord zal ik aankruisen Jeroen?'

Haha, probeer je me nou te verleiden kleur te bekennen? De vraagstelling is trouwens niet helemaal correct, er staat ‘de NGF heeft de structuur aangepast', dat had moeten zijn ‘onze collega-clubs hebben de structuur aangepast.’ Afgezien daarvan, mijn mening in de discussie over de competitie is niet relevant. Wat ik wel erg zou toejuichen, is dat mensen die hun mening uiten alle achtergronden meenemen in hun oordeel, zich verdiepen in het hoe en waarom van de andere competitieopzet en pas dan hun mening op een normale manier ventileren. En jou Gerard, wens ik veel wijsheid toe in je keuzes bij de enquête!