Terug naar Nieuwsoverzicht

Stevens & Louter over oneerlijke lidmaatschappen

26 april 2023

Jeroen Stevens is directeur van de NGF, Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Iedere maand gaan ze met elkaar in gesprek over allerlei zaken in de golfsport. Deze editie gaat over te dure/goedkope niet passende lidmaatschappen.

Gerard, daar ben ik weer voor ons maandelijks onderhoud dat in de golfwereld al tot aardig wat reacties heeft geleid. Mijn onderwerp voor deze keer zal ook wel wat stof doen opwaaien, vermoed ik. Vorige keer ging het over topgolf en de jeugd naar aanleiding van mijn bezoek aan de Deense Golf Federatie. Ik was in Denemarken omdat de NGF was gevraagd een presentatie te geven over lidmaatschapsdifferentiatie en de uitkomsten van al onze onderzoeken de afgelopen jaren over dat onderwerp. Je ziet, de Denen kijken op sommige gebieden ook naar ons... Welk type lidmaatschap willen golfers? Onbeperkt speelrecht tegen een vaste jaarprijs of juist verschillende goedkopere lidmaatschappen en abonnementen voor minder rondjes? De Denen stellen zich net als wij de vraag: zorgt een gevarieerder aanbod inderdaad tot een serieuze verjonging van het ledenbestand? En als dat zo is, kan dat dan ook tegen gelijkblijvende of zelfs een hogere omzet of zorgt differentiatie per definitie voor minder inkomsten? Jij hebt een paar jaar geleden een interview gedaan met Marnix Bügel van onderzoeksbureau MiCompany en mijzelf, dus dacht ik dat het misschien goed was op deze plek weer eens van gedachten te wisselen over dat voor de golfmarkt belangrijke onderwerp.

Zeker een goed plan Jeroen. Jouw voorzetje heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat ik heb nagekeken wat ik dit jaar aan contributie heb betaald om lid te mogen zijn van mijn mooie Golfclub Broekpolder. Ik wist het exacte bedrag niet meer maar herinnerde me nog wel dat het even slikken was toen ik op het knopje “overmaken” drukte; 1.595 euro. Het goede nieuws: ik mag voor dat bedrag net zo veel rondjes spelen als ik wil!

Haha, dat is nou precies het probleem. Golf in Nederland is ten opzichte van veel landen om ons heen, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken, namelijk helemaal niet duur. Althans, voor een deel van de golfers! Onbeperkt golfen voor € 1.595 kan namelijk helemaal niet. Op een mooie club als Broekpolder met al haar geweldige faciliteiten heeft een rondje golf een kostprijs van minimaal € 35 tot € 40. Reken dus maar uit. Het principe van betalen voor gebruik is in de huidige tijd heel normaal bij veel producten en diensten. Ik zou bijna zeggen dat alleen het autorijden in Nederland nog niet werkt volgens dit principe. En golf dus vaak ook niet. Het is toch vanuit economisch perspectief maar ook qua eerlijk verdelen van lasten niet uit te leggen dat een golfer die 10 rondjes per jaar speelt precies hetzelfde betaalt als iemand die 100 keer speelt?

Kiezen we voor een oneerlijk model dat op den duur niet houdbaar is of voor een gezonde golfsport op de lange termijn?

Dat is inderdaad lastig uit te leggen, maar op mijn club heb ik niet het idee dat de discussie speelt. Ik ga er ook niet over beginnen, veel te gevoelig en de ‘veel-spelers’ op clubs zijn doorgaans heel invloedrijk. Dit jaar hoop ik aan minimaal 20 rondjes te komen, maar vrees dat ik er weer onder ga blijven. Ik speel geregeld op een andere golfbaan, moet af en toe werken en binnenkort heb ik een heel groot feest op de Coolsingel waar ik minimaal een paar dagen van moet bijkomen. Nou ja, ik zie het maar een beetje als het pensioenstelsel, Jeroen. Ik betaal nu voor de pensionado’s zodat zij hun jaarlijkse honderd rondjes voor een relatief prikkie kunnen spelen. Als ik een keer met pensioen ga en zeeën van tijd heb, hoop ik dat de dan werkende jongere garde zo solidair is om mijn 200 jaarlijkse rondjes op de clubs te bekostigen…

Ik zou daar maar niet op rekenen Gerard, tijden veranderen. Laat trouwens helder zijn dat ik dit onderwerp niet opbreng omdat ik onze oudere, vaak zeer loyale medegolfers die meestal ook erg betrokken zijn op de clubs hun goedkope rondjes misgun! Integendeel, ik wou dat het onbeperkt golfen voor weinig wel zou kunnen, maar dat is op de meeste clubs gewoon niet realistisch. Ik breng het onderwerp zo vaak als ik kan, haast wat activistisch, ter sprake omdat ik het oprecht heel erg fijn zou vinden als we over 25 jaar nog steeds gezonde golfbanen hebben met een groot contingent aan ‘jongere’ golfers in de leeftijdsgroep 25-50 jaar die van de sport genieten. Het vervelende gevolg van niets doen en blijven vasthouden aan alleen aanbieden van onbeperkt speelrecht is dat je grote groepen, met name jongere mensen die een druk leven hebben ‘uitsluit’. En dan bedoel ik niet dat ze direct buitengesloten worden vanwege hun leeftijd, maar indirect sluit je ze buiten omdat je weet dat ze toch niet lid worden met alleen onbeperkt speelrecht als aanbod.

Ja, dat zal het merendeel te duur vinden. Ik bedenk me nu overigens dat ik mijn contributie altijd aftrek van de belasting omdat ik beroepshalve zo nu en dan wat roep en schrijf over golf. Ik speel dus eigenlijk ook al jaren voor een prikkie! Hoe dan ook, naast dat interview met jou en Marnix Bügel van MIcompany heb ik nog een aantal artikelen over lidmaatschapsdifferentiatie of -optimalisatie geschreven. Van de uitkomsten van het onderzoek onder ruim 14.000 golfers keek ik vooral hier heel erg van op: 65 procent van de golfers die lid zijn van een club zouden kiezen voor aan ander type lidmaatschap dan onbeperkt speelrecht als die mogelijkheid er was, ze willen liever goedkoper voor een gelimiteerd aantal rondjes. En van de pakweg tweehonderdduizend golfers die lid zijn van clubs zonder gras zoals ANWB Golf, zegt 81 procent dat er voor hun momenteel geen passend lidmaatschap is op een club met een golfbaan. Dat zijn niet mis te verstane cijfers lijkt me, maar ik begrijp dat nog steeds weinig clubs hier actie op ondernemen.

Klopt. Enerzijds heeft corona ervoor gezorgd dat de urgentie tot verandering weer een stuk lager is omdat banen voller zitten en er veel nieuwe leden bij zijn gekomen. Anderzijds moet ik helaas ook constateren dat niet iedereen het erg lijkt te vinden dat het jongerencontingent steeds minder vertegenwoordigd is op de clubs. Maar ik vind dat wél erg want het schaadt de golfsport. De vrees bij veel clubs is dat een gedifferentieerder aanbod leidt tot omzetverlies. Het tegenovergestelde blijkt in de praktijk waar, differentiatie zorgt voor verjonging van het ledenbestand en het leidt ook tot meer inkomsten, mits goed toegepast natuurlijk. Er zijn uiteraard verschillen tussen clubs, maar de NGF en MiCompany kunnen met data heel duidelijk laten zien welk model het beste past bij welk type club. Daarom blijf ik over dit onderwerp doorzeuren tot men er schoon genoeg van heeft. Ik zou iedereen in golf willen uitdagen, Gerard! Zeg het allemaal maar, waar gaan we voor? Vasthouden aan een oneerlijk model dat op den duur economisch niet houdbaar is of de keuze maken voor een gezonde golfsport op de lange termijn. Ik heb mijn keuze gemaakt…

Mocht je vragen hebben over dit artikel of een onderwerp naar voren zien komen in de column Stevens en Louter. Mail dan naar jeroen.stevens@ngf.nl en/of gerard@golf.nl.

Lees ook de vorige aflevering: Stevens & Louter over topgolf in Nederland, waar gaat het mis?