Terug naar Nieuwsoverzicht

Birdwatching Day 2024: drie banen met 70+ soorten

6 juni 2024

In 2024 deden 67 golfclubs mee aan de jaarlijkse NGF Birdwatching Day. Wat was opvallend aan de 23ste editie van deze activiteit waarbij vogelsoorten op golfbanen gespot worden?

Clubs die meedoen aan de Birdwatching Day voor golfbanen organiseren vroeg op de dag een activiteit waarbij leden en gasten onder leiding van een deskundige vogels gaan spotten in de golfbaan, op zicht en geluid. Het doel hiervan is om golfers en niet-golfers te enthousiasmeren voor de natuur op golfbanen.

Golfbanen vormen belangrijke leefgebieden voor vogels en andere dieren. Hoe duurzamer een golfbaan ingericht en beheerd wordt, hoe meer (vogel)soorten kunnen gaan floreren. Met de Birdwatching Day worden mensen hiervan bewust gemaakt.  De Birdwatching Day past daarmee goed in het streven van de NGF om het steeds duurzamere karakter van golf te onderstrepen. Met de vogelteldag wordt ook de verbinding gestimuleerd tussen mensen en de natuurlijke omgeving die golfbanen vormen. Dank aan alle clubs en tellers voor hun bijdrage!

Feiten en cijfers

De Birdwatching Day van 2024 werd gehouden op zaterdag 11 mei. Net als vorig jaar werden op Golfbaan de Texelse de meeste vogelsoorten geteld: 87. 

 Golfbanen met 50+ soorten  Aantal
 Texelse  87
 Tespelduyn  70
 Zeegersloot  70
 Princenbosch  68
 Liemeer  68
 Noord-Nederlandse  66
 Zaanse  64
 Welderen
 64
 Heemskerkse  62
 Olympus  61
 Golfhorst  60
 Houtrak  60
 Zwolle  57
 Groene Ster  55
 Rozenstein  55
 Prise d'Eau  53
 Ameland  53
 Almkreek 53
 Noordwijkse  52
 Kagerzoom  52
 Woold  52
 Peelse  52
 Driene  51
 Kennemer  51
 Drentsche   51
 Leeuwenbergh  51

De aantallen hierboven van Tespelduyn (24,5 hectare), Ameland (44 ha), Kagerzoom (25 ha) en Driene (32 ha) zijn des te indrukwekkender als je in aanmerking neemt dat dit relatief kleine golflocaties zijn. Dat ook 'kleine' golfbanen belangrijke leefgebieden voor vogels vormen, blijkt uit de cijfers hieronder.

 Golfbaan  Hectare   Aantal
 soorten
 Duurswold  45  43
 Amsterdam Old Course  19  39
 De Schoot (St Oedenrode)  25  38
 Domburgsche  22  37
 Kromme Rijn  29  37
 Landgoed Nieuwkerk  30  37
 Hildenberg  30  36
 Spandersbosch  25  35
 Ockenburgh  15  32
 Gaasterland  43  30
 Veluwse  23  29
 Meerssen  7  24

Het is belangrijk om de score per baan in een juist perspectief te zetten. De ligging en omvang van een golfbaan, en of er waterpartijen zijn, bepalen in grote mate hoeveel vogelsoorten er voorkomen. Zo is Texel een waar paradijs voor vogels (en vogelaars), het Waddeneiland is voor veel vogels een ideale plek om een tussenstop te maken of te broeden.

Waar het om draait is het besef dat vogels een graadmeter zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving en dat je met duurzaam, vogelvriendelijk beheer kunt bereiken dat er meer vogels en vogelsoorten op een golfbaan voorkomen, waar die baan ook gelegen is. Dus golfbanen die hoger scoren dan collega-banen met dezelfde habitat doen het goed en verdienen veel lof!

Inzicht

Golfbanen die elk jaar meedoen aan de NGF Birdwatching Day krijgen een goed inzicht in hun vogelstand door de jaren heen. Om die reden is het aan te bevelen dat golfclubs hun tellijsten goed bewaren en die toevoegen aan officiële flora- en fauna inventarisaties. De NGF houdt de volgende overzichten bij. 

Natuurlijk hangt de score van een baan ook samen met de deskundigheid van de vogelaars die aanwezig zijn op de Birdwatching Day. Met de hulp van deskundigen wordt geen enkele soort gemist. Veel clubs werken samen met vogelwerkgroepen en dat is een aanbeveling. Een paar voorbeelden:

  • De Herkenbosche werkt samen met Vogelwerkgroep IVN Roermond.
  • Golfvereniging De Golfhorst werkt samen met Vogelwerkgroep 't Hökske.
  • Golfclub Amelisweerd: "Net als vorig jaar hebben we een team bij elkaar gevraagd van enthousiaste tellers, en als leider van deze expeditie een ervaren en zeer deskundige vogelaar."
  • Golfclub Zeegersloot: "Bijna 70 soorten dit jaar, vorig jaar waren het er 50. Dat we er nu meer hebben komt vooral, denk ik, door meer ervaren vogelaars die ons hielpen."

Op zoek naar een vogelwerkgroep in de regio? Men vindt de vogelwerkgroepen op de website van Vogelbescherming Nederland.

De natuur op je golfbaan laten zien

Op sommige banen worden alleen leden van de golfclub uitgenodigd voor de vogeltelactiviteit. Maar bij voorkeur organiseert een club de Birdwatching Day voor golfers én niet-golfers. De activiteit is namelijk ook interessant voor natuurliefhebbers in de regio die geen golf spelen. Hoe meer mensen de natuurwaarden op je golfbaan zien, hoe beter. Breng de Birdwatching Day op je golfbaan dus goed onder de aandacht in jouw streek. Het verdient aanbeveling om regionale media een paar weken van te voren een persbericht over de Birdwatching Day op je golfbaan te sturen. Plaats ook ruim van tevoren berichten op social media. 

Foto onder: de Birdwatching Day op de Domburgsche Golfclub.

NGF Birdwatching Day op de Domburgsche in 2024

De kracht van een verslag

Veel clubs maken een verslag van de Birdwatching Day en plaatsen dat in het clubblad of op de website. Dat is een goed idee, net zoals het een goed idee is om foto’s op de social media-kanalen te plaatsen. Zo maak je met de NGF Birdwatching Day extra impact. Stuur het verslag ook naar lokale media, het levert positieve publiciteit voor de club en golf op. 

  • In het verslag van De Nunspeetse Golfvereniging is goed verwoord dat de Birdwatching Day een natuurwandeling is: "Tijdens de telling is er veel uitgelegd over nestkasten, insectenhotels, ijsvogelwandjes en de bomen op de golfbaan. Kortom, het was een telling en natuurexcursie in één."
  • Uit een verslag van de Noordwijkse Golfclub: "Naast veel over vogels leerden we op Birdwatching Day ook veel over de vegetatie die we onderweg tegenkwamen."

Op Golfclub Capelle is op Birdwatching Day bij het startershuisje een nieuw vogelbord onthuld. Met flora- en faunaborden in de baan breng je de natuur op het golfterrein onder de aandacht. 

Koffie, ontbijt en golf

Op veel golfbanen wordt de vogeltelling afgesloten met een kop koffie en op sommige banen kunnen deelnemers na afloop genieten van een ontbijt. Dat is een succesvolle zet om meer leden en gasten te werven voor de Birdwatching Day. Het is leuk om dan nog even gezamenlijk door te nemen welke soorten gespot zijn.

Sommige clubs combineren de Birdwatching Day met een wedstrijd of vrij golf. Uit een verslag van Golfclub Ockenburgh: "Het evenement bestaat uit een wandeling door de baan, zonder tas en stokken maar gewapend met verrekijkers en verschillende vogelherkenningsapps op onze telefoon, Een vorstelijk ontbijt bij Esteban in het paviljoen en natuurlijk als afsluiter, een 9-holes non-qualifying ronde!" Golfclub De Dorpswaard: "De rondleiding werd afgesloten met een gezamenlijk ontbijt en voor de meesten nog een rondje golf."

Save the date
De volgende NGF Birdwatching Day wordt gehouden op zaterdag 3 mei 2025.

Het GEO-duurzaamheidscertificaat voor golfbanen

De Birdwatching Day is een gezamenlijk project van NGF en Vogelbescherming Nederland. Om golfbanen te ondersteunen bij duurzaam, vogelvriendelijk beheer hebben de NGF en Vogelbescherming Nederland de handleiding 'Vogels en Golfbanen, een leidraad voor vogelvriendelijk golfbaanbeheer' samengesteld. Lees hier meer over vogelvriendelijk beheer en de handleiding. 

Het inventariseren en monitoren van flora en fauna is een belangrijk onderdeel van GEO-certificering. Om een goed beeld van de vogelpopulatie te krijgen, verdient het aanbeveling om regelmatig tellingen uit te voeren en samen te werken met vogelwerkgroepen in de regio. Men vindt de vogelwerkgroepen op de website van Vogelbescherming Nederland. Meer informatie over het GEO-duurzaamheidscertificaat is te vinden op ngf.nl/geo.

Een bericht van Golfpark Almkreek over de NGF Birdwatching Day van 2024.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Vogelexpert Camilla Dreef over golfbanen en vogels.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.