Beeld: Approach the green
Terug naar Nieuwsoverzicht

Dewi Schreefel vice-captain in Junior Solheim Cup

25 maart 2024

TeamNL-coach Dewi Schreefel is later dit jaar vice-captain van het Europese team in de PING Junior Solheim Cup. Dit heeft de Ladies European Tour vandaag bekendgemaakt.

TeamNL-coach Dewi Schreefel (foto: Approach the green). 

De Junior Solheim Cup is een wedstrijd tussen de beste Amerikaanse en Europese meisjes die vlak voor de Solheim Cup wordt gespeeld. In de Solheim Cup, een van de grootste evenementen in de golfsport, strijden de beste Amerikaanse vrouwen tegen de beste Europese vrouwen.

De Junior Solheim Cup wordt dit jaar gespeeld op 9 en 10 september op de Army Navy Country Club in Arlington (Virginia, VS). De Solheim Cup wordt gehouden van 13 tot 15 september op de Robert Trent Jones Golf Club in Gainesville, elders in Virgina. 

De Ladies European Tour (LET) heeft dit jaar de eer gegund aan Dewi Schreefel om vice-captain te zijn van het Europese meisjesteam. Ze zal het Europese meisjesteam voorafgaand en tijdens de Junior Solheim Cup ondersteunen, samen met captain Gwladys Nocera uit Frankrijk. Nocera won 14 wedstrijden van de LET en deed vier keer mee aan de Solheim Cup. Ze was ook captain bij de vorige Junior Solheim Cup.

Dewi, op dit moment NGF Coach Dames Oranje & Jong Oranje, heeft de erefunctie te danken aan haar ervaring als speelster op de Ladies European Tour en de Amerikaanse LPGA. In 2014 won ze een wedstrijd van de LET, het Helsingborg Open in Zweden. Eerder in haar leven werd Dewi als jeugdtalent twee keer geselecteerd voor het Europese Junior Solheim Cup-team, in 2002 en 2003.

"Het is een grote eer dat ik vice-captain mag zijn”, zegt Dewi Schreefel. "Ik kijk er heel erg naar uit. De Junior Solheim Cup heeft een speciale plek in mijn hart, het is een super inspirerend evenement. Je speelt met de beste meisjes van Europa in een team tegen de beste twaalf van Amerika. Een hoger niveau kan bijna niet. Het was toen heel speciaal en dat is het nu nog steeds." Lees een uitgebreid interview met Dewi op GOLF.NL.

Wat ook meespeelt in de keuze van de LET voor Schreefel is dat de Solheim Cup in 2026 in Nederland wordt gehouden. Het duel wordt dan gespeeld op Bernardus Golf in Cromvoirt. De data van de Solheim Cup 2026 worden deze zomer bekendgemaakt.

Dewi en Anne

Dewi Schreefel is niet de enige Nederlandse die heeft meegedaan aan de Junior Solheim Cup. In 2013 viel de eer te beurt aan Anne van Dam. Of er in september een Nederlands meisjestalent op de Army Navy Country Club in Virginia zal spelen, is nog niet bekend. Zes meisjes plaatsen zich automatisch op basis van een puntensysteem en zes krijgen een wildcard. De kwalificatieperiode eindigt op 27 juli na afloop van het European Ladies’ Team Championship. Alleen meisjes van 18 jaar en jonger (geboren op 1 januari 2006 of later) komen in aanmerking. Klik hier voor de Junior Solheim Cup Rankings.

De Junior Solheim Cup bestaat sinds 2002 en is net als de Solheim Cup een matchplay-teamwedstrijd. Het duel bestaat uit zes foursomes, zes fourballs en 12 singles. In de laatste editie, in 2023, kwam het Europese meisjesteam als winnaar uit de bus. 

Dewi Schreefel in de Junior Solheim Cup van 2002

Foto boven: Dewi Schreefel (geknield in het midden) in de Junior Solheim Cup van 2002. Europa verloor dat jaar.

Solheim Cup 2024

Anne van Dam hoopt zich dit jaar te kwalificeren voor het Europese Solheim Cup-team. Acht speelsters plaatsen zich via een puntensysteem en vier zullen een wildcard ontvangen. De kwalificatieperiode eindigt op 25 augustus 2024 na afloop van het AIG Women’s Open. Klik hier voor de Solheim Cup-kwalificatieranglijst.

Van Dam heeft al één keer meegedaan aan de Solheim Cup, in 2019 in Schotland. Europa won toen met 14,5-13,5. Christel Boeljon deed in 2011 mee aan het topgolfduel tussen Europa en Amerika. In dat jaar won Team Europe met 15-13. 

Voor liefhebbers van de Solheim Cup is het goed om te weten dat de editie van 2024 door Ziggo Golf wordt uitgezonden.

Anne van Dam doet eerder dit jaar mee aan de Olympische Spelen. Lees hier meer over Anne en de spelen in Parijs. 

Anne van Dam in de Junior Solheim Cup in 2013

Foto boven: Anne van Dam in 2013 in de Junior Solheim Cup.

Dewi Schreefel in de Junior Solheim Cup van 2003

Foto boven: Dewi Schreefel (tweede van rechts) in de Junior Solheim Cup van 2003. Europa won in 2003. (Foto Ladies European Tour.)

Dewi Schreefel in 2003 met de Amerikaanse Paula Creamer

Foto boven: Dewi Schreefel in 2003 met de Amerikaanse Paula Creamer (foto American Junior Golf Association).