Chanti Janssen over de golfwereld als 'bejaardentehuis' en bruggen bouwen
30 juni 2025
Chanti, jij noemt de Nederlandse golfwereld oneerbiedig “een bejaardentehuis”. Als 61-jarige man met steeds iets grijzer wordende krullen ga ik je daar zo streng op aanspreken. Maar eerst even: Medewerker Sportparticipatie Jeugd bij de sportbond voor de bejaarden, sinds wanneer ben je dat?
“Vorig jaar april.”
Fulltime in dienst?
“Nee. Ik werk twee dagen voor de NGF maar probeer impact te maken voor zeven. Dat lukt volgens mij best goed.”
De NGF vindt meer jeugd in de golfsport heel belangrijk, is twee dagen in de week dan niet een beetje weinig?
“Ik ben gelukkig niet de enige die zich met jeugd bezighoudt. Voor mijn komst was er bij de NGF eigenlijk niemand echt volledig toegewijd aan jeugd, het werd er een beetje bij gedaan. Nu zijn ook Kaj (van Leeuwen) en Donna (Bosland) er heel actief mee bezig. Zoë Lans stort zich op de marketing en communicatie rondom jeugd. Er zijn ook collega’s, zoals Lisa (van kampen), die aanhaken bij de evenementen die we voor kinderen organiseren en onderschat ook de impact van het NGF-team Topsport niet. Je merkt aan alles dat jeugd nu een speerpunt is binnen de NGF.”
Wat is jeugd in de golfsport? Soms hoor ik dat 45 jaar voor golfers nog best jong is …
“Als wij over jeugd praten hebben we het over de doelgroep tot en met 21 jaar.”
Hoe oud ben je zelf Chanti en wanneer ben je met golf begonnen?
“Ik ben onlangs veertig geworden, bijna bejaard :) Op mijn achttiende ben ik gaan golfen, eigenlijk al te oud natuurlijk. Ik had wel binnen een jaar handicap 13 dus kon meteen veel (jeugd)wedstrijden spelen. De kaart waarmee jeugd voor 2,50 euro op alle Nederlandse banen kon spelen, was ook fantastisch.”
"Ik vind het veel belangrijker om aan te tonen dat meer jeugd essentieel is voor een gezonde toekomst van golf in Nederland"
Zou je de terugkeer van die kaart, of met inflatie erbij 5 euro, toejuichen?
“Persoonlijk wel, maar ik wil absoluut niet opleggen wat clubs moeten doen, ik ben al heel blij als banen een jeugdtarief hanteren en dat zijn er veel. Ik vind het veel belangrijker om aan te tonen dat meer jeugd essentieel is voor een gezonde toekomst van golf in Nederland. Als we niet inzetten op jeugd gaat de sport nog meer vergrijzen.”
Vergrijzing, zo komen we automatisch bij het bejaardentehuis. Gebruik je dat woord bewust om de oudere golfers in Nederland tegen je in het harnas te jagen?
“Tuurlijk niet, jij legt er nu ook vooral de focus op, Louter! Ik wil prikkelen, de boel wat opschudden, maar ‘bejaarden’ meen ik wel oprecht. Als je kijkt naar de leeftijden van golfers zijn veel clubs feitelijk community's voor bejaarden. In woordenboeken zoals de Dikke Van Dale staat bij de betekenis van bejaarde ‘iemand ouder dan 65 of 70 jaar die meestal niet meer werkt’. De golfbanen zitten vol met zulke mensen.”
Moeten die bejaarden plaats maken voor de jeugd?
“Natuurlijk niet. Bejaarden hebben veel betekenis voor golf in Nederland, we kunnen en willen ze niet missen en hebben ze misschien wel meer dan ooit nodig. Ik hou van bejaarden, mijn opa en oma zijn 86, die spreek ik iedere dag. Ik hoop alleen wel dat oudere mensen op de golfbaan zich er niet aan storen als er een keer een kind op de club rondloopt die een beetje lawaai maakt, dat ze open staan voor jeugd. Dat geldt natuurlijk voor alle golfers en ook voor de besturen en managers op de clubs. Om meer kinderen naar de sport te trekken moet het hele golflandschap er positief in staan.”
Dat gebeurt nog steeds te weinig?
“Golf in Nederland is qua faciliteiten en sfeer ingericht op een manier die vooral leuk is voor ouderen. Jongeren worden eerder afgeschrikt dan welkom geheten. De gevolgen kun je zonder overdrijven desastreus noemen. Slechts 3 procent van alle Nederlandse golfers is jonger dan 21 jaar! Europees is dat gemiddeld 8 procent dus we lopen gigantisch achter.”
3 procent is inderdaad een schrikbarend laag percentage Chanti. Maar dat kun je die bejaarden, waar ik zelf kennelijk over een paar jaar ook toe behoor, toch niet kwalijk nemen?
"Dat doe ik uiteraard ook niet. Ik hoop alleen wel dat mensen niet alleen aan zichzelf denken, zo van: 'Ik heb het heel goed op de club, speel lekker mijn rondjes en na mij de zondvloed'. In andere landen is jeugd al veel meer geïntegreerd in golfclubs, in Nederland is jeugd op veel clubs nog altijd geen vanzelfsprekendheid.”
"Wacht niet af, maar ga bruggen bouwen."
Zeggen dat je (meer) jeugd heel erg belangrijk vindt, is één ding; het ook daadwerkelijk willen en er echt iets aan doen blijkt doorgaans een tikkie lastiger.
“Klopt, maar het gaat wel langzaam de goede kant op. Steeds meer clubs implementeren het Jeugdplan van de NGF, PGA Holland en GolfTON en er doen inmiddels al meer dan 140 clubs mee aan ons Jeugd Fan-programma. Je ziet echt dat er bruggen worden gebouwd momenteel en dat de huidige leden zich bewust worden van de cultuurverandering die ingezet is. Het is vaak ook geen onwil, maar clubs vinden het gewoon lastig, gaan in hun beleid nog heel erg uit van de traditionele golfmarkt terwijl er zo veel meer mogelijk is. Op mijn club, de Lochemse, mochten we van het bestuur een pilot uitvoeren, De Next Generation, het samenbrengen van mensen onder de 50 jaar die verenigen, 9 holes golfen en een hapje of drankje nuttigen. Je zag ouders met kinderen maar ook groepjes jeugd en jongvolwassenen. Je ziet dat die nu ook samen golfen in de baan, ze kenden elkaar simpelweg niet! In heel korte tijd hadden we al twintig tot dertig deelnemers per keer. Ik vertelde dat tegen het bestuurslid jeugd van de Sallandsche, die zijn er ook mee gestart en bij hen is het eveneens een succes. Zo maken we door initiatieven met elkaar te delen belangrijke kleine stapjes.”
Wat moet er gebeuren om grotere stappen te zetten in het aantrekken van jeugd?
“Betrokkenheid vanuit het bestuur is heel belangrijk, het liefst met een bestuurslid speciaal voor jeugd, zo vergoot je ook het draagvlak binnen een club. Clubs moeten een goed jeugdlesprogramma hebben en een professional die het superleuk vindt om de jeugdlessen te verzorgen. Belangrijk is ook dat de mensen die het secretariaat bemannen goed op de hoogte zijn van jeugdplannen, daar ontbreekt het nog wel eens aan, vaak simpelweg vanuit het niet delen van informatie van anderen. Zorg ervoor dat je de jeugd die er is ook activeert, dat het niet gaat om wat kinderen een paar uurtjes zoet te houden omdat de ouders zelf willen trainen of spelen. Biedt golf voor kinderen ook echt aan als een sport. Stimuleer ze naar de NGF Jeugd Regiotour te gaan - en als ze meer willen dan het clubprogramma of jeugd willen ontmoeten, stimuleer dan de NGF Jeugdregiotrainingen.”
Dus niet door een hoepel springen op de puttinggreen of allerlei spelletjes voor de kids die niet zo heel veel met golf te doen hebben?
“Ik heb niets tegen leuke spelletjes. Sterker nog: dat is een belangrijk onderdeel van motorisch opleiden. Maar ik zou het zo mooi vinden als golf net zo normaal gevonden gaat worden als voetbal, hockey of tennis. Als je een groep kinderen van een jaar of tien vraagt welke sport ze zouden willen gaan doen, staat golf daar nooit tussen toch? Omdat ze de sport niet kennen of het idee hebben dat golf geen echte sport is, ook omdat het pas als vierde of vijfde sport wordt aangeboden. Maar ook financieel is het imago niet helpend. Als kinderen in aanraking komen met golf en ermee door willen, moet je het kunnen aanbieden als een sport waar ze niet alleen heel veel plezier aan kunnen beleven maar waarin ze ook een heel hoog niveau kunnen halen als ze ambitieus zijn.”
Topgolf!
“Ja, absoluut. Als we meer kinderen aan het golfen krijgen, de vijver een stuk groter maken, wordt de kans op Nederlandse toppers vanzelf ook groter.”
Klinkt me als muziek in de oren Chanti. Als ik op banen ben als Delfland of op Seve bij Rotterdam zie ik trouwens opvallend veel twintigers en dertigers die met golf zijn begonnen. Dat is niet de doelgroep waar jij op mikt, maar dat lijkt me toch ook heel positief.
“Als die groep enthousiast is, praten ze op feestjes en verjaardagen over golf, horen ook hun neefjes en nichtjes hoe leuk die sport is. Het helpt allemaal om het beeld te creëren dat golf ook een geweldige sport is voor kinderen. Ik nodig die groep dan ook uit jeugd mee te nemen om het ook eens te proberen!”
Jeugd op golfbanen kost alleen maar geld, het is geen verdienmodel, dat hoor je geregeld.
“Ik weet het, maar moet sport voor kinderen een verdienmodel zijn? Ik zie hoe kinderen op de golfbaan tot rust komen, gewoon genieten van het moment en even niet afgeleid worden door bijvoorbeeld die telefoon. Hoe waardevol is dat? En als je het dan toch over een verdienmodel wil hebben, kinderen die je nu binnenkrijgt zijn ook de golfers van de toekomst. Dus op langetermijn is het meer dan een verdienmodel.”
Mooi gezegd Chanti. Ik begrijp dat Golfstart er nu ook is speciaal voor jeugd?
"Klopt. Clubs die een goed programma hebben en een toffe jeugdprofessional moeten Golfstart zeker aanmaken. Het aanbod kan heel makkelijk afgesteld worden op bestaande lesschema’s, zodat je bijvoorbeeld kunt aangeven dat er plek is voor één of twee kinderen in een bestaand groepje.”
De ambitie is te groeien van nu 3 procent van alle golfers jeugd naar 8 procent in vijf jaar. Ik ben een optimist, maar het lijkt me heel erg ambitieus.
“Mij gaat het er vooral om dat we van jeugd een prioriteit maken, en niet over een paar maanden maar nu meteen. Wacht niet af, maar ga bruggen bouwen. Jeugd een keer uitnodigen op een herenmiddag of damesmiddag, dat kan toch hartstikke leuk zijn. ‘Beat the Youngest’. Jong en oud samen in de baan zodat ze elkaar inspireren, ik zie het helemaal voor me.”
Tot slot: Draag je ook op een andere manier nog een steentje bij Chanti met eigen kinderen die golfen?
"Ik heb vier jonge kinderen van wie er twee golfen. En mijn man is een golfleraar die werken met jeugd heel erg leuk vindt. Telt dat ook mee? Verder ga ik vaak met de jeugd de baan in om te laten zien hoe leuk het is!"
Lees ook een vraaggesprek met Katie Burnett, de Technisch Directeur van de NGF.