Terug naar Publicaties en artikelen

Een vitrine hoeft niet veel te kosten!

2 april 2024

Coks Bosman, lid van de NGF Commissie Erfgoed, staat stil bij vitrines (voor wisseltentoonstellingen).

Elke vereniging heeft van tijd tot tijd wel een reden om een aantal objecten tijdelijk onder de aandacht van de leden te brengen. Zo kan gedacht worden aan iets gerelateerd aan een aankomend lustrum, een belangrijke wedstrijd of een behaalde prestatie. Het is namelijk leuk om zo’n nieuwsfeit niet alleen schriftelijk via de website, de nieuwsbrief of het clubblad te communiceren, maar ook fysiek iets aan de bezoekers van het clubhuis te presenteren.

De archiefcommissie van de Haagsche wilde graag met enige regelmaat een wisseltentoonstelling van interessante objecten uit de historie van de vereniging organiseren. Het gaat hen vooral om die objecten die niet ‘standaard’ in het clubhuis aanwezig zijn, maar eigenlijk letterlijk uit het zicht verdwenen zijn en toch interessant voor de leden kunnen zijn. Om dit goed te kunnen uitvoeren hadden zij een aparte plek, eigenlijk een vitrine nodig.

Op zoek bij veilingen en op het internet naar een betaalbare vitrine werd dicht bij huis [in het clubhuis zelf!] een zeer betaalbare oplossing gevonden. De niet in echt gebruik zijnde boekenkast naast het mededelingenbord in de hal van het clubhuis (foto onder en boven) kon door het monteren van twee glazen afsluitbare deurtjes en het aanbrengen van een paar LED-lichtstrips eenvoudig ‘omgekat’ of beter omgetoverd worden tot een professionele vitrine.

De eerste wisseltentoonstelling bestaat uit een aantal replica’s van de ‘Grote Wisselprijzen’, zoals die door de jaren heen aan de winnaars als blijvende herinnering werden gegeven. Interessant daarbij is onder andere dat de zilveren replica’s ten tijde van de Tweede Wereldoorlog soms noodzakelijk vervangen zijn door een minder edelmetaal.

Foto onder: de vitrinekast met replicatentoonstelling.

Vitrine in clubhuis van golfbaan

Foto onder: de boekenkast voor de metamorfose.

Kast in clubhuis van golfbaan

Lees ook:

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.

Vitrine in clubhuis van golfbaan