Terug naar Strategie, statuten en reglementen

Niels Boysen: terugblik op 2022

Ter gelegenheid van het NGF-jaarverslag blikt Niels Boysen, Teammanager Topsport, terug op 2022.

“Ons team is verantwoordelijkheid voor drie portefeuilles: de NGF-competities, de NGF-wedstrijden en topgolf. Om met de competities te beginnen, in de alv van november 2022 hebben de clubs ingestemd met een paar grote veranderingen van de voorjaarscompetitie. In 2023 al mogen professionals meedoen aan de competitie in het voorjaar. En met ingang van de Voorjaarscompetitie 2024 worden een aantal 27-holes klassen teruggebracht naar 18 holes. Op de website van de NGF is te lezen welke klassen het betreft en ook wordt hier het hoe en waarom van elke verandering toegelicht. Kort samengevat is er per 2024 een oplossing voor het probleem dat de Voorjaarscompetitie in de huidige opzet een enorme druk op de baancapaciteit legt. In de afgelopen jaren ondervonden clubs en banen van diverse pluimage dit als een steeds groter probleem en werd de NGF geregeld benaderd met het verzoek om mee te denken over een oplossing. Omdat de competitie zeer populair is en elke verandering heel gevoelig ligt, hebben we dit proces zo zorgvuldig mogelijk ingevuld en er twee jaar tijd voor uitgeruimd."

“De aanpassing maakt het mogelijk dat clubs in het voorjaar meer ruimte creëren voor niet-competitiespelers”

“Het proces begon met de vorming van een werkgroep die zich boog over het capaciteitsprobleem. Vervolgens zijn er bijeenkomsten georganiseerd waarin mogelijke oplossingen zijn voorgelegd aan clubbestuurders en competitiecommissies. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het voorstel waarmee de alv in november heeft ingestemd. De aanpassing per 2024 maakt het mogelijk dat clubs in het voorjaar meer ruimte creëren voor niet-competitiespelers. Het is belangrijk om oog te hebben voor alle groepen in je club. Maar de aanpassing maakt het voor clubs ook mogelijk om desgewenst juist extra competitieteams in te schrijven. De competitie is immers voor clubs ook een belangrijk middel om leden te binden en verbinden. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp was het belangrijk om heel precies te weten of de voorgestelde aanpassingen genoeg draagkracht hadden en daarom is in de alv met briefjes gestemd – een grote zeldzaamheid. De draagkracht bleek er te zijn.”

“We hebben nog nooit zo’n volle kalender gehad als in 2022”

“Terugblikkend op de wedstrijden die we in 2022 hebben georganiseerd zijn we heel blij dat het weer een normaal jaar was. Geen coronabeperkingen zoals in 2020 en 2021. We hebben nog nooit zo’n volle kalender gehad als in 2022. De hoofdmoot van de kalender betreft de wedstrijden die we voor de topamateurs van Nederland organiseren. Dat zijn er zo’n vijftig en daaronder zijn vijftien NK’s. Voor de allerjongsten is er bijvoorbeeld het Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes & Jongens t/m 12 jaar en zo is er ook een NK voor 65-plussers. Maar ook golfers met een beperking hebben een eigen nationaal kampioenschap. Alles bij elkaar hebben we in Nederland een groot wedstrijdcircuit waarin nationale topgolfers van alle leeftijden de competitie met elkaar kunnen aangaan – een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Wat de jeugd betreft werken we samen met Dutch Kids Golf waardoor er voor kinderen een extra aanbod aan events is. We bedienen met de nationale wedstrijden zo’n 750 spelers. Natuurlijk komen er ook topamateurs uit in de Voorjaarscompetitie en Jeugdcompetitie, maar met de competities – inclusief de steeds populair wordende Najaarscompetitie – bedienen we een veel grotere groep: ongeveer 20.000 golfers.”

“Los van de NGF-wedstrijden voor topamateurs organiseren we ook het Big Green Egg Open en eens per twee jaar de B-NL Challenge Trophy. Dat gebeurt in samenwerking met het Events-team van de NGF. En nu al beginnen de voorbereidingen voor de Solheim Cup van 2026. Maar ook elke gewone NGF-wedstrijd is een klein evenement en daarom altijd een uitdaging. Er zijn altijd kleine brandjes die geblust moeten worden, bijvoorbeeld vertraging door onweer of nachtvorst. De vrijwilligers van de wedstrijdcommissie en de professionele krachten van de NGF-wedstrijdleiding weten het altijd weer in goede banen te leiden en verdienen hiervoor veel complimenten. Daarnaast zijn we dank verschuldigd aan de banen die zich beschikbaar stellen – zonder banen geen wedstrijden – en aan de inzet van clubleden bij wedstrijden.”

“We zijn heel blij dat we een sterk coachingteam voor vrouwen en meisjes hebben kunnen formeren”

“Tot slot topsport. Dit is een belangrijk speerpunt van de NGF want topgolf geeft de sport aanzien en topgolfers stimuleren andere golfers tot meer en beter golf. Bovendien wekken ze bij niet-golfers interesse in de sport. Topsport omhelst vooral de NGF-selecties en uitzendingen naar buitenlandse kampioenschappen. We zijn heel blij dat we in 2022 een sterk coachingteam voor vrouwen en meisjes hebben kunnen formeren met Dewi-Claire Schreefel en Katie Burnett als coaches en Myrte Eikenaar als player developer. Katie is ook parttime medewerker sportparticipatie met speciale aandacht voor het project Women's Golf. Een belangrijk onderdeel van het strategisch plan is de promotie van meisjes- en vrouwengolf. Het is daarom geweldig dat het coachingteam voor meisjes en dames nu uit drie vrouwen bestaat die allemaal een enorme golfervaring hebben en die ook nog eens alle drie op het hoogste niveau hebben gespeeld.”

ELTK Girls Oranje 2022

“Als we terugkijken op de ELTK’s en WK’s kunnen we niet anders dan vaststellen dat er niet goed gepresteerd is, hoewel de Nederlandse jongens vijfde werden. Hier spelen verschillende factoren een rol, bijvoorbeeld mentale hardheid en fysieke fitheid. In het jaarplan 2023 benoemen we hoe we deze zaken willen adresseren. Gelukkig zijn er in 2022 wel mooie individuele prestaties geleverd. Denny Kloeth veroverde de Boys-titel in de European Young Masters. Lynn van der Sluijs werd tweede in het English Girls U16 Championship. In het Belgian International U14 Championship werd Youp Orsel gedeeld tweede. En Anne-Sterre den Dunnen werd tweede in het Italian International Ladies Championship. Wat ook vermeld mag worden is dat Thijmen Batens in 2022 geselecteerd werd voor het team van continentaal Europa in de Jacques Léglise Trophy. Lynn van der Sluijs werd geselecteerd voor de Junior Vagliano Trophy en Rosanne Boere kreeg een uitnodiging voor de ANNIKA Invitational Europe.”

“Selectiespeelster Lauren Holmey heeft in 2022 op knappe wijze een kaart voor de Ladies European Tour veroverd. In 2022 deed ze als amateur vijftien keer mee aan wedstrijden van de LET Access Series. Ze won één toernooi en werd drie keer tweede. Op de jaarranglijst eindigde ze op de vijfde plaats.”

Bestuur

In het verslagjaar had NGF-bestuurslid Judith Hermans-Van Hagen de portefeuille Topsport, bestuurslid Jan Visser de portefeuille Wedstrijden en bestuurslid Arie Torres de portefeuille Competitie. Topsport, Wedstrijden en Competitie vallen in de directie onder Jeroen Stevens.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees ook: Hoeveel golfers spelen in de Voorjaarscompetitie? Feiten en cijfers.

Ga terug naar de hoofdpagina NGF-jaarverslag 2022.