Biodiversiteitsverrijking Prise d'eau in het nieuws
3 december 2019
"Een golfbaan als natuurgebied: Prise d’Eau uit Tilburg geeft het voorbeeld." Zo luidt de kop van het artikel op naturetoday.com. Annelies Cuijpers van Nature Today vertelt dat baanonderhoud en natuurontwikkeling op golfbaan Prise d’Eau hand in hand gaan, net als op tientallen andere golfbanen.
In Nederland en andere landen staat de biodiversiteit onder druk. De club in Tilburg kiest er voor om om de biodiversiteit omdat daar op een golfbaan ruimte voor is. In het algemeen nemen de spelonderdelen (greens, tees, fairways, speelrough en hindernissen) maar zo’n veertig procent van het terrein in beslag.
Prise d'eau is in 2018 begonnen met een natuurproject dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Noord-Brabant. Het behelst onder meer de aanleg van een leefgebied voor een aantal bedreigde diersoorten die in de directe omgeving van de golfbaan al voorkomen. Over dit natuurproject - met als hoofdpersonen baancommissievoorzitter Huib Braamse, stadsecoloog Rob van Dijk, hoofdgreenkeeper Jeroen Vingerhoets en Ben Crombaghs van Natuurbalans - bericht Nature Today.
"Golfers houden van natuurlijke gebieden, het maakt hun rondje golf interessanter en leuker"
“Onze golfbaan omvat zo’n 110 ha”, zegt Braamse in het artikel. “We zijn onderdeel van Stadsbos 013, de groene long rond Tilburg. We zijn een verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden. We willen daarmee bepaalde bedreigde soorten meer kansen bieden. Bedreigde diersoorten zijn namelijk erg kritisch op de kwaliteit van een gebied. Dus als zij zich lekker voelen, komen andere soorten vanzelf.”
"De buitenranden van de golfbaan zijn beplant met struiken en bomen die rijk bloeien en veel vruchten dragen", legt Nature Today uit. "Ook zijn er kruidenrijke randen en zandige heideterreintjes waar padden en hagedissen graag zonnen."
Natuurversterking en golf gaan prima samen zegt baancommissievoorzitter Braamse op naturetoday.com: "Golfers houden van natuurlijke gebieden, zoals ondiepe poelen en rijk bloeiend struweel. Het maakt hun rondje golf interessanter en leuker. De gebieden waar de natuur wordt versterkt, liggen in de rand van de baan. Golfers komen daar zo min mogelijk. Dat betekent dat de dieren die er huizen, ongestoord kunnen leven."
Lees het artikel op naturetoday.com.
Ecologische schakel
Prise d’Eau ligt in een gebied met bos, heide en waterpartijen en grenst aan drie Ecologische Verbindingszones. Prise d’Eau wil een ecologische schakel zijn tussen die gebieden, want duurzaam, ecologisch beheer is vanaf de aanleg van de golfbaan een belangrijk thema geweest. De club is sinds 2018 GEO-gecertificeerd. De golfbaan ligt ook vlakbij een waterwingebied en heeft voor een deel de status van grondwaterbeschermingsgebied. Het stimuleren van biodiversiteit op het golfterrein is een belangrijke doelstelling.
golfbaan annex natuurgebied in Tilburg https://t.co/PMFVfrCATl pic.twitter.com/waBdcgwObX
— NatureTodayNL (@NatureTodayNL) December 2, 2019
Het aanleggen van de waterpoelen is begonnen! Hierdoor kunnen we binnenkort nog meer genieten van de fauna met dieren zoals de vinpootsalamander en de boomkikker 🐸 #golf #prisedeaugolf #natuur #dieren #tilburg pic.twitter.com/s3wsMLmTOM
— Prise D'eau Golf (@PrisedeauGolf_) December 5, 2018