Terug naar Nieuwsoverzicht

Een kans voor clubs en amateurs kunnen “cashen”

23 december 2019

In 2020 worden de regels omtrent prijzen voor holes-in-one verder versoepeld. Er is niet langer een limiet aan de prijs die een amateur mag winnen bij een hole-in-one buiten een golfronde.

Vroeger

Een auto uitloven als prijs voor een hole-in-one in een amateurwedstrijd, of een cheque van 10.000 euro als prijs voor een ace in een wedstrijd, is nooit verboden geweest. Maar vroeger verloor de amateurgolfer zijn of haar amateurstatus als hij of zij de auto of het geld accepteerde, met als gevolg dat de golfer niet langer een handicap had en niet meer mocht meedoen aan amateurwedstrijden of de NGF Competitie.

2012-2019

Sinds 1 januari 2012 mag een amateur wel een grote, dure prijs voor een hole-in-one accepteren, mits de ace in een golfronde gemaakt wordt. Eén auto of zelfs twee auto’s accepteren: er is geen limiet.

2020 en verder

Vanaf 1 januari 2020 mag een amateur ook een auto of groot cashbedrag accepteren, zonder dat hij zij de amateurstatus verliest, bij een ace op een hole-in-one evenement buiten een golfronde om. Dit is inclusief een “multiple-entry hole-in-one event” (een evenement waarbij een golfer meer dan één keer mag proberen een hole-in-one te maken). Het geldt zelfs voor een hole-in-one contest op een range of op een simulator, mits de lengte van de slag minimaal 50 yards is (45,7 meter).

Dit is goed nieuws voor amateurgolfers maar ook voor clubs en organisatoren van golfevenementen, want het biedt de mogelijkheid om publiciteit en publiek te trekken met hole-in-one evenementen zonder dat de deelnemers verplicht worden om een golfronde te spelen. Dat is precies de intentie van de USGA en R&A: met de regelwijziging willen de instanties “de sport promoten, nieuwe groepen bereiken en onnodige beperkingen voor organisatoren afschaffen”.

Vanaf 1 januari 2020 luidt regel 3-2b als volgt: “An amateur golfer may accept a prize in excess of the limit in Rule 3-2a, including a cash prize, for making a hole-in-one during a round of golf on a golf course. An amateur golfer may also accept a prize in excess of the limit in Rule 3-2a, including a cash prize, for making a hole-in-one during contests held outside a round of golf, including multiple-entry contests and contests conducted other than on a golf course (e.g., on a driving range, golf simulator, or putting green) provided in all cases that the length of the shot is at least 50 yards.”

Een amateur verliest nog steeds de amateurstatus als hij of zij voor een wedstrijdscore - of voor een bijzondere prestatie zoals een neary of longest drive - een prijs accepteert die een winkelwaarde van meer dan 750 euro heeft.

Meer regelveranderingen

De regelwijziging omtrent de prijzen voor een hole-in-one betreft de Amateurstatus Regels. De R&A en USGA hebben aangekondigd dat er in 2022 meer wijzigingen in The Rules of Amateur Status komen, met als doel dat ze “gemakkelijker te begrijpen en toe te passen zijn”.

De wijzigingen van de Amateurstatus Regels zijn onderdeel van de regelmodernisering die op 1 januari 2019 is begonnen met de aanpassing van de gewone golfregels. In de aanloop naar de modernisering van de Amateurstatus Regels worden spelers, professionals, golffederaties en professionele tours geraadpleegd om te kijken hoe deze regels kunnen worden verbeterd.

Volgens goed ingevoerde Amerikaanse media buigen de USGA en R&A zich over deze regels:
  • Amateurs toestaan om (in beperkte mate) sponsorcontracten te sluiten en compensatie hiervoor te ontvangen
  • Beperkingen afschaffen die amateurs verbieden om onkostenvergoedingen te accepteren
  • Het verbod afschaffen dat amateurs geld ontvangen voor werk op golfbanen of in golfwinkels of voor het geven van golflessen
Het is nog niet bekend in welke mate de Amateurstatus Regels versoepeld zullen worden. Volgens welingelichte bronnen willen de regelinstanties het mogelijk maken dat jonge talenten met arme ouders even veel kansen hebben om deel te nemen aan (inter)nationale wedstrijden en trainingen als getalenteerde kinderen van met rijke ouders.