Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws mei: baan van Efteling sluit in 2034

24 mei 2019

Banen en clubs in het nieuws & nieuws voor banen en clubs: mei 2019. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Efteling Golfpark sluit in 2034

Leden van Golfclub Efteling hebben deze maand een brief gekregen waarin wordt aangekondigd dat het Efteling Golfpark in 2034 gaat sluiten. De 18-holes golfbaan bestaat sinds 1994 en ligt op grond van De Efteling. RTL Nieuws bericht over de sluiting:

"De baan wordt gesloten omdat de Efteling zich volledig wil focussen op het attractiepark. "Het golfpark past niet bij onze huidige visie", vertelt woordvoerder Femke van Es aan Editie NL. 'Onze aandacht gaat uit naar het attractiepark. Dat is erg succesvol.'"

Het attractiepark wil uitbreiden, maar het is niet eenvoudig om grond buiten het Efteling-terrein te kopen. De golfbaan ligt op een terrein van 95 hectare. De Efteling stelt in een bericht op bndestem.nl dat er geen attracties op het golfpark komen. Of er wel vakantiehuisjes komen, is niet bekend.

Uitbreiding Old Course Loenen

Golfclub Old Course Loenen heeft een stuk grond van 13,7 hectare grond gekocht. De club in Loenen aan de Vecht spreekt van een "eerste stap voor uitbreiding". De grond ligt ten zuiden van de huidige golfbaan, tussen de N402 en het Amsterdam-Rijnkanaal,

Voorzitter Ben van Doesburgh: “De grond van je buurman is doorgaans maar één keer te koop en daarom hebben wij aan de leden voorgesteld om deze kans nu te pakken. Dat voorstel is met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Voor het realiseren van de aankoop wordt gewerkt aan een combinatie van financiering door leden en externe partijen.”

Het aangekochte gebied zal voorlopig een agrarische bestemming behouden. Van Doesburgh: ”Terwijl schapen het land begrazen zullen verschillende teams binnen de club zich in alle rust buigen over de aanleg van nieuwe holes. Maar dat het gebied ‘groen’ is - en blijft - staat nu al vast.”

OLC speelt op een 9-holes baan; 13,7 hectare is te klein voor nog eens negen holes. De toekomstige uitbreiding omvat volgens de club een nog onbepaald aantal holes. Bestuurslid Marco de Jong, verantwoordelijk voor de baan: “De eerste leden hebben zich al spontaan gemeld met suggesties voor de vormgeving van de baanuitbreiding. Die betrokkenheid geeft een heel prettig clubgevoel en bevestigt dat we met zijn allen een goed besluit hebben genomen.”

De aangekochte grond wordt op 1 januari 2020 aan de golfclub overgedragen. Nabij het gebied is recent bij archeologisch onderzoek een oude ijzeren kolfslof gevonden. Die is vergelijkbaar met het blad van een hedendaagse golfclub. De vondst ondersteunt de overlevering dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is ‘geboren’.

De huidige 9-holes golfbaan van Old Course Loenen is tien jaar geleden in gebruik genomen. De golfclub telt op dit moment 648 leden. 

Camper Golfcup op vier banen

Vier golfbanen in Noord Holland werken samen door de eerste editie van de Camper Golfcup Noord Holland te organiseren. Het gaat om de Westfriese Golfclub, Golfbaan Dirkshorn, Golfbaan De Vlietlanden en de Zaanse Golfclub. De meerdaagse wedstrijd wordt gehouden van 2 t/m 6 september 2019. In een flyer staat hoe het werkt wat betreft de campers:

"Bij de deelnemende golfbanen worden op speciaal gereserveerde parkeerplaatsen voorzieningen getroffen om uw camper van stroom te voorzien, zodat een comfortabel verblijf gegarandeerd is."

Informatie: campercup@golfbaandirkshorn.nl.

BMVG-toernooi is nu Gelders Disabled Open

Het jaarlijkse golftoernooi van de Stichting Bevordering Minder Validen Golf (BMVG) op De Batouwe is omgedoopt in het Gelders Disabled Open. Het toernooi voor fysiek beperkte golfers is zaterdag 25 mei gehouden. Net als voorheen speelden valide en minder valide golfers samen in een flight. Hierbij gaf het hele nationale Disabled Team  acte de présence. Dit team staat onder leiding van Marcella Neggers. 

"Golf is fysiek laagdrempelig voor mensen met nagenoeg alle vormen van fysieke en mentale beperkingen en is daarom een ideale sport", benadrukt de organisatie. "Golf draagt op die manier bij aan de revalidatie, gezondheidsontwikkeling, zelfrespect, zelfredzaamheid en sociaal welzijn." 

De wedstrijd van de disabled golfers werd gewonnen door Jurgen Feller. Bij de spelers in de paragolfer-categorie was de winnaar Leon Kneepkens. De overal prijs werd uitgereikt aan Arno Vink.

Renovatie Appelscha

De renovatie van Golfbaan Appelscha is bijna voltooid. Op 28 juni worden drie nieuwe holes geopend. De par van de 9-holes baan zal dan 35 zijn en de lengte bijna 2500 meter. De baan is nu 1933 meter met een par van 32. De renovatie wordt uitgevoerd onder leiding van Alan Rijks.  

Golfbaan Appelscha is onderdeel van Buitenplaats De Hildenberg, een bungalowpark. De baan nabij Assen is de basis van Golfclub De Hildenberg

Vanaf 1 juni is Golfacademy Appelscha actief op de baan. Dit is een samenwerking van twee PGA-professionals: Sjoerd Pol van Nationale Golfschool en Paul Karreman van Smashfactor. Karreman is tevens fysiotherapeut.

Biodiversiteit floreert op Het Woold

Sinds de start van een natuurproject in 2011 op Golfbaan Het Wool worden er jaarlijks meer plant- en diersoorten waargenomen en geteld. "“De biodiversiteit is sinds de start gigantisch toegenomen. In 2011 waren er bijvoorbeeld zo’n 40 plantensoorten, nu zijn dat er 346”, zegt Ad Verhoeven in een bericht op de website van Peelbelang. Lees meer: peelbelangonline.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

The Dunes tijdelijke camping

Golfbaan The Dunes in Zandvoort gaat inspelen op de komst van de Formule 1 op het Circuit Zandvoort. Het golfterrein wordt in die periode een tijdelijke camping, melden NH Nieuws en zandvoort.nieuws.nl. "Het golfterrein zal volgend jaar mei tot ‘Racecamping Zandvoort’ worden omgedoopt, met plek voor vijf- tot tienduizend racefans."

De 9-holes linksbaan van The Dunes (par 58), homecourse van De Zandvoortse, ligt pal naast het circuit. De greens zullen worden afgezet als de Formule 1-fans komen logeren en er kan even niet gegolfd worden. De fans vinden binnenkort informatie op racecampingzandvoort.nl. Lees meer: nhnieuws.nl.

Hardloopwedstrijd gaat ook door golfbaan

Een goed initiatief van de Keppelse Golfclub: om de baan bekend te maken bij een groter publiek, zal de golfbaan onderdeel uitmaken van het parcours van de Keppelrun. Contact Bronckhorst Zuid sprak met voorzitter Rob Meenhuis van het hardloopevenement dat op 9 juni wordt gehouden: "We zijn trots op onze golfbaan die langs het parcours in Hoog-Keppel en tegen de bosrand aan ligt. Dus we dachten: het zou mooi zijn als we de lopers daarvan mee kunnen laten genieten." Leo van Beek, secretaris van de golfclub: "De golfbaan is onderdeel van het dorp en ligt er ook echt tegenaan. Wij willen graag een rol spelen in de omgeving en daar past een samenwerking met de organisatie van de Keppelrun prima in."

Lees het volledige artikel op contactzuid.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Golfers' Choice rankings

De Golfers' Choice rankings, de jaarlijkse ranglijsten van Leadingcourses.com, zijn gepubliceerd. De ranglijsten van Nederland, met de beste golfbanen volgens golfers, zijn hier te vinden

Leadingcourses is een website waarop golfers een baan kunnen beoordelen. In hun reviews beoordelen de golfers niet alleen de baan maar ook de kwaliteit van het onderhoud, de gastvrijheid, het clubhuis en de oefenfaciliteiten. Op basis van de reviews worden er elk jaar verschillende Golfers Choice' rankings gepubliceerd die de mening van het golfpubliek reflecteren:

  • De banen met de beste faciliteiten
  • De banen met het beste onderhoud
  • De banen met de beste prijs-kwaliteit verhouding
  • De meest gastvrije golfclub
  • De beste 9-holes golfclubs (overall)
  • De beste golfbanen
  • De beste 18-holes golfclubs (overall)
  • De beste par-3 banen

Broedende birdies

In Trouw stond op 18 mei een artikel over Bird Watching Day die elk jaar op golfbanen wordt gehouden:

"Olympus is een van de voorlopers in de vergroening van de golfsport. De club ontving al driemaal het GEO-certificaat voor duurzaam beheer van golfbanen en sloot zich enkele jaren geleden aan bij het project Committed to birds van de Nederlandse Golffederatie in samenwerking met de Vogelbescherming. In een serie workshops leerden de golfers hoe de baan aantrekkelijker gemaakt kan worden voor vogels. Onderdeel is ook het meten van het succes met een degelijke inventarisatie."

Lees het volledige artikel: trouw.nl. Lees hier meer verslagen van dagbladen.

Verlichte par-3 baan op Haarlemmermeersche

Op de Haarlemmermeersche Golfclub is op 16 mei de par-3 baan feestelijk heropend. De Bolstra Course is geheel opnieuw aangelegd en met ruim 220 meter verlengd tot 1.008 meter. En de vernieuwde baan is verlicht zodat er ook gespeeld kan worden als het 's avonds minder lang licht is. De aanpassingen onder leiding van architect Alan Rijks (inclusief aanpassingen aan de range) hebben 900.000 euro gekost.

Het Haarlems Dagblad schreef een lang artikel over de heropening van de par-3 baan:

"U vraagt, wij draaien. Bij de Haarlemmermeersche Golfclub merkten ze dat de gemiddelde golfer steeds hogere eisen stelt aan een vereniging. Het bestuur bleef niet achterover leunen, maar besloot een nieuwe baan met negen holes aan te leggen. Die ook nog eens is verlicht, waardoor aan de Spieringweg in Cruquius tot ver in de avond een balletje kan worden geslagen."

Lees het volledige artikel hier.

Natuurwandeling op Bird Watching Day

Elke club en baan mag de Bird Watching Day op eigen wijze invullen en Golfbaan Tespelduyn kiest er voor om de vogelteldag te combineren met een natuurwandeling door de baan. De GEO-gecertificeerde baan voert het onderhoud op aantoonbaar duurzame wijze uit en geeft specifieke aandacht aan natuur en milieu. Om golfers de flora en fauna te laten zien, wordt er vier keer per jaar een natuurwandeling gehouden onder leiding van een deskundige gids. De eerste wandeling valt dus samen met de Bird Watching Day, die dit jaar op 18 mei wordt gehouden.

'Wageningse GC groeit en bloeit'

Op de website Hoog en Laag vertelt de de Wageningse Annette de Boer over haar liefde voor golf en de Wageningse Golfclub. De club speelt op een 9-holes baan met drie par-4 holes en zes par-3's. De club speelt op Sportpark De Zoom en deelt de baan met voetbalverenigingen, een rugbyclub en softballers. 

"Het is natuurlijk wel wat anders spelen, omdat we soms rugby- of voetbaldoelen voor onze neus hebben staan. Daar moet je dan maar mee dealen", zegt De Boer. Lees het volledige artikel: hoogenlaag.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Dronten Committed to Senioren

Golfresidentie Dronten heeft het certificaat Committed to Senioren behaal. De Drontenaar bericht daarover. Wethouder Irene Korting: "Juist binnen ons bestuur voeren we een beleid om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen; dit programma van de golfclub sluit daar naadloos bij aan."

Lees het volledige bericht: dedrontenaar.nl.

Bijenteelt op golfbaan in Voorschoten

Het Wedde in Voorschoten zet zich net als veel andere golfbanen in voor bijen. In dit geval gaat het om het plaatsen van kasten voor honingbijen. Maar een D66-raadslid van de gemeente zegt dat de bijenteelt op de golfbaan niet goed is voor de insectenpopulatie. Dit wordt gemeld in lokale media. De insectenpopulatie in Voorschoten staat volgens het raadslid onder druk en met de komst van de bijenteelt zou dit toenemen. De honingbijen zouden concurrentie vormen voor andere insecten zoals wilde bijen, zweefvliegen en vlinders.

De 9-holes par-3 baan van Het Wedde is de thuisbasis van de Voorschotense Golfclub. Het Wedde heeft op 12 april een samenwerkingsovereenkomst getekend met stichting BeeSerious. In een persbericht wordt de samenwerking uitgelegd: "Bijen zijn nodig in ons ecosysteem. Wanneer er niet genoeg bijen zijn om onze gewassen te kunnen bestuiven, zullen er soorten uitsterven. Onze natuur verschraalt en er zal voedselschaarste ontstaan." 

D66 in Voorschoten is niet tegen het initiatief van Golfbaan Het Wedde maar vindt wel dat het aantal bijenvolken in balans moet zijn met de natuurlijke insectenpopulatie.
Alle bijensoorten staan onder druk. Bijen sterven door verschillende oorzaken, onder meer eenzijdige landbouw en het gebruik van pesticiden. Hoiningbijen sterven ook door de varroamijt. Golfclubs kunnen een belangrijke rol spelen in het "bijenvriendelijk" maken van golfbanen, bijvoorbeeld met een bloemrijke rough. "Dankzij GEO kan dat op een eenvoudige manier worden opgenomen in het onderhoud- en investeringsplan van de baan", aldus Richard Kooloos, NGF-bestuurslid Duurzaam beheer. Lees meer in het artikel Nationale bijenstrategie ondertekend.

Zakenvrouwen naar The International

The International is op 3 oktober 2019 gastheer van de eerste editie van een golfdag met de naam Zakengolfvrouw. Het is een initiatief van Marloes Olling van golfvrouw.nl en zakenvrouw Barbara Peek.

Pro Golf Events organisator Birdy Golftour

De Bynder Birdy Golftour wordt vanaf dit jaar georganiseerd door het Groningse Pro Golf Events. Voorheen werd de wedstrijdenreeks georganiseerd door IntoGolf (de Birdy Golf App). Pro Golf Events was al organisator van een andere wedstrijdenreeks die op verschillende banen wordt gespeeld, de Noordelijke Golf Tour

In 2019 gaat de Birdy Golftour vier of vijf golfbanen bezoeken. De Goyer, Hooge Graven en Lage Vuursche staan al op de agenda. Vermoedelijk zal ook gespeeld worden op Het Rijk van Nunspeet. “Ik speelde jaren lang mee met de Mid-Am en Davilex Tour, zoals de Birdy Golftour voorheen heette", zegt Martin van der Schans van Pro Golf Events. "Een mooie formule waarbij golfers uit het hele land elkaar ontmoeten op prachtige golfbanen. Ik kijk er naar uit om ook deze tour uit te bouwen.” 

Clubs die meer informatie wensen: mail martin@progolfevents.nl.

Nieuwe Nederlandse EIGCA-architect

Met Cees van Nieuwenhuizen heeft de EIGCA een nieuw Nederlands lid. De anderen zijn Gerard Jol, Alan Rijks en Michiel van der Vaart. De EIGCA is de afkorting van het European Institute of Golf Course Architects. Van Nieuwenhuizen, als zelfstandig architect werkzaam onder de naam www.qgolfdesign.com, was al Associate van het instituut en hij is nu Member. De golfbaanarchitect heeft bij projecten samengewerkt met Alan Rijks, Nicklaus Design, Dye Design, Ian Woosnam, Hawtree Design en Kyle Phillips.


In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: mail chris.veldkamp@ngf.nl.

Klik hier voor clubnieuws uit april 2019.