Terug naar Nieuwsoverzicht

Bird Watching Day: verslagen

20 mei 2019

Ook in 2019 hebben weer tientallen golfclubs meegedaan aan de jaarlijkse Bird Watching Day. Hier volgen fragmenten uit verslagen van golfclubs en dagbladen.

De 20ste editie van de Bird Watching Day werd gehouden op 18 mei 2019.

Vogels en vossen op Broekpolder

Han Wansink van Golfclub Broekpolder vertelt in zijn verslag niet alleen over vogels maar ook over vossen:

"Bij het verzamelen op de parkeerplaats laat voor het eerst in jaren de wielewaal zich weer eens horen. En dan een onwaarschijnlijk gebeuren langs de sloot van de tweede hole. Wij horen een ongelofelijk kabaal in het riet. De eerste gedachte is een loslopende hond, maar dan ineens zien wij vlak voor ons twee vechtende vossen! In de schrik en gehinderd door te weinig licht door de ochtendmist maakt niemand een foto." 

De uitsmijter op Broekpolder: 

"Bij de tee van de 17de hole ziet zo waar onze voorzitter een net uitgevlogen donzig ransuiltje (foto) op een bankje zitten. Het beestje kijkt ons uilig aan want hij heeft nog nooit een mens gezien. Zijn eerste inschatting is de juiste: Goed volk! Voldaan keren wij tegen acht uur terug naar het clubhuis met 53 vogelsoorten op het tellijstje. En zoals altijd eindigt de Birdwatching Day met een gezellig ontbijt bij Fred en Esther."

Torenvalk op Zeegersloot

Op Golfclub Zeegersloot in Alphen aan den Rijn was een torenvalk een van de 63 getelde vogelsoorten. Een fragment uit het verslag:

"De torenvalk hadden we s’morgens niet gezien, maar ‘s avonds hebben we haar daar op aangesproken en geschrokken vloog hij toen van zijn nest, links op hole 4 van de Griendbaan. Binnenkort kunt u de jongen waarnemen in de bomen aan de linkerkant op hole 4."

Op Zeegersloot hebben leerlingen van het Groene Hart Lyceum in het najaar van 2018 geholpen bij de controle van de nestbezetting van vogelhuisjes. 

Vier scholeksternesten op de Domburgsche

De Domburgsche is een van de banen waar elk jaar enorm veel verschillende vogelsoorten worden gespot, net als de Texelse (zie verderop). Een deelneemster aan de vogelteldag op de Domburgsche Golfclub berichtte onder meer over de scholeksters op de linksbaan:

"Extra leuk: vier scholeksternesten, te weten op het clubhuis, op het schuilhutje bij hole 6, op een nieuw duin bij 6 en naast de nieuwe tee van 5. Bovendien is er een nest op de driving range waarin drie eieren worden uitgebroed."

Texelse "meest constante vogeltelbaan"

De Texelse is de Bird Watching Day al heel lang trouw, schrijft Ed Eelman in zijn verslag:

"Wij doen deze jaarlijkse telling al 17 jaar op een rij en ook nog toen de NGF telling begon in 2000 en hiermee zijn we de meest constante vogeltelbaan van Nederland." 

Op de 18-holes Waddenbaan worden elk jaar veel soorten geteld. In 2018 waren het er meer dan ooit, 86. En dit jaar?

"87 Soorten en daarmee een baanrecord. Echt geweldig, maar het zet ook een uitdaging neer voor de komende jaren, want die 90 komt in zicht. Kan dat? Onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit." 

De Texelse was op tien Bird Watching Days de golfbaan waar de meeste vogels werden geteld en zes keer eindigde de club op tweede plaats:

"Dat zegt iets over de fauna habitat van onze baan en daar mogen we best trots op zijn. Over de jaren hebben we, op de vogelteldag, 131 soorten geteld en met de soorten meegeteld buiten de vogelteldag staat de teller op 158 soorten!" 

Biodiversiteit op Almkreek

Het Brabants Dagblad doet verslag van de vogelteldag op Golfbaan Almkreek.

"Volgens Herman van Krieken. vogelaar bij de vogelwerkgroep van Altenatuur, leven er veel vogels op golfbanen door de biodiversiteit van het landschap. 'Je hebt water, gras en bomen.'"

Lees het artikel hier.

De kleine karakiet op Ockenburgh

Het Algemeen Dagblad woonde de vogelteldag op Golfbaan Ockenburgh bij. In de krant zegt voorzitter Cora Meyers:

"We doen voor de zesde keer mee. Omdat er veel animo voor is. Maar ook vanuit het omarmen van de gedachte dat je als golfer onderdeel van de natuur bent. Voor een golfbaan zijn duurzaamheid en harmonie met de omgeving essentieel."

Broedende birdies op Olympus/Hoge Dijk

In Trouw verscheen afgelopen weekend een bericht over de vogelteldag op Golfbaan de Hoge Dijk in Amsterdam.

"Spreeuwen zijn extra welkom op de golfbaan. 'Ze eten de engerlingen en emelten uit het gras, die schadelijk zijn voor het gazon. Het is een natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen.' 

Lees het artikel hier.

Bird Watching Day is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de NGF om golfers en gasten enthousiast te maken voor de vogels en de natuur op golfbanen. Klik hier voor meer informatie over de jaarlijkse Bird Watching Day

Een handboek van Vogelbescherming Nederland en de NGF