Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: Kleurrijk golfhart van Amsterdam

14 november 2019

Een nieuwe general manager, een nieuwe manager van de golfschool, een nieuwe greenkeeper, een nieuwe kok in de brasserie en een nieuwe clubvoorzitter. Golfcentrum De Hoge Dijk in Amsterdam onderging een ware personele transformatie. “Er is veel reuring”, zegt bestuurslid Martin Ockels van Golfclub Olympus, de vaste bespeler van De Hoge Dijk. “Na jaren van diversiteit werken de ketens van onze stichting allemaal samen. Dat is noodzakelijk wil je overleven in de golfbranche.”
Ockels gebruikt de analogie van een getrouwd stel: “De ene periode verdient de man even wat meer maar in een andere fase heeft de vrouw net een andere baan en zorgt zij voor de inkomsten. In het verleden hadden alle geledingen hun eigen begroting maar nu streven we een gezamenlijk doel na: we willen hét kleurrijke golfhart van Amsterdam en omstreken zijn. Voor iedereen, met de beste faciliteiten. Dat streven maakt veel enthousiasme los. We geloven in de nieuwe aanpak en zitten regelmatig samen om te brainstormen.” Dat leidt tot allerlei ideeën. Zo startte Golfcentrum De Hoge Dijk dit jaar op Hole 6 als pilot The Ace Challenge. Een echte hole-in-one-challenge met een hoofdprijs van 10.000 euro. Deelnemers betalen bij de receptie 5 euro en ontvangen een video van hun poging. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.

Ledengroei

De vruchtbare samenwerking leidt na jaren van krimp ook weer tot ledengroei bij Olympus. “Bijna 150 nieuwe leden al in de afgelopen twee jaar”, zegt Ockels. “We hebben 900 leden en verwachten dat daar tussen nu en april weer enkele tientallen bijkomen, dus het gaat echt heel goed. Het Abcoudebaan lidmaatschap voor de uitdagende 9 holes par 3/4 baan blijkt een aantrekkelijk aanbod voor de beginnende golfers. Daarnaast bieden we in samenwerking met de golfschool een aantal gratis lesuren voor nieuwe leden. Door onze centrale ligging in Zuidoost zijn we de meest bereikbare golfclub van Amsterdam. Je bent hier zo met de tram. Onze club heeft ook veel internationale leden.”

De ledenaanwas zorgt voor verjonging binnen de club. “Jong trekt ook jong aan”, weet Ockels. “We hebben een groep van zo’n veertig leden tussen de dertig en 45 jaar die samen optrekken en weer nieuwe mensen uit hun netwerk introduceren. We hebben in die groep een aantal leden dat actief op andere jongere golfers afstapt: ‘Weet je dat we hier een heel leuke groep hebben die van alles organiseert?’ Die groep speelt op zondagmiddag Texas Scramble met daarna een drankje. We hebben een actieve nieuweledencommissie en nodigen nieuwe leden uit voor bijeenkomsten. Dan gaan we rond een whiteboard onderzoeken wat de wensen en behoeften zijn. Daarbij maken we gebruik van de bevindingen uit Players 1st. We willen dat iedereen hier met open armen ontvangen wordt en een fantastische ervaring heeft. Daar werken we samen hard aan.”

Lidmaatschap pro’s

Voor een volgende stap in de samenwerking onderzoekt Olympus de mogelijkheid om de zes pro's van de golfschool aan clubwedstrijden deel te laten nemen en hun de kans te bieden lid te worden van de golfclub. "Stel dat je tijdens een wedstrijd ook met je pro kan spelen. Dat zou toch geweldig zijn, voor elk niveau”, aldus Ockels. Wat de NGF betreft mag een pro een handicap halen (bijvoorbeeld door inleveren van 3 scores). Met de verkregen handicap mag een golfpro gewoon aan wedstrijden deelnemen, omdat deze een handicap heeft die zijn werkelijke speelsterkte weergeeft. Als een club deze mogelijkheid wil bieden, dan kan in het wedstrijdreglement aangeven worden dat deelname voor iedereen in het bezit van een handicap open staat. Een eventuele beperking in het wedstrijdreglement ('dat een deelnemer amateurgolfer moet zijn') moet dan wel worden verwijderd.

Kantoor ANWB Golf

Sinds afgelopen zomer heeft ANWB Golf haar kantoor in de voormalige golfshop van Golfcentrum De Hoge Dijk. Dat zorgt voor nog meer aanloop op de baan. De digitale golfclub wil dichter bij de golfer staan, gaf directeur Igor Hoy aan, en koos daarom voor de centraal gelegen baan die al jaren een van de populairste banen onder ANWB-leden is.