Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: greenkeeper Wilco Oskam

25 oktober 2019

Wilco Oskam, 25 jaar, zoon van een fruitteler, kwam al vroeg in aanraking met golfbaanonderhoud. Na zijn studie bedrijfseconomie in Utrecht keerde hij weer terug naar de golfbaan. Waarom verkiest hij werken op de golfbaan boven een accountantskantoor?

Naam:  Wilco Oskam
Leeftijd: 25 jaar
Woonplaats: Werkhoven
Functie: Greenkeeper Golfcentrum De Batouwe
Golft:  Ja, geen handicap
Motto:  Je werkt níet om te leven, je leeft om te werken.

Wat was je greenkeepers-ervaring vóór de Batouwe?
“Als kind werkte ik al bij mijn vader in het bedrijf, Gras Totaal Beheer Oskam. Hij begon vanaf 2001 met onderhoud op Golfbaan Kromme Rijn in Bunnik en bij enkele sportvelden. We hadden goede contacten met Golfclub Amelisweerd en om het vak ook eens van anderen te leren ben ik daar twintig uur in de week gaan werken. Dat heb ik twee jaar gedaan. Mijn vader is nog steeds waarnemend hoofdgreenkeeper bij Amelisweerd. In 2019 ging het onderhoud van de Kromme Rijn over naar een ander bedrijf. Ik ben toen ingehuurd door De Batouwe.”

Na bedrijfseconomie terug naar greenkeeping?

“Ik heb wiskunde, management en organisatie en economie altijd leuk gevonden. BE leek me een mooie studie waarmee je gelijk een brede basis hebt. Je weet op je 17de nog niet precies wat je er uiteindelijk mee wilt gaan doen. Maar na twee stages en anderhalf jaar werken bij een accountantskantoor voelde ik gewoon dat een kantoor niet mijn plek was. Tuurlijk, in het begin is alles leuk. Maar ik keek vooral uit naar de weekenden want dan kon ik weer op de golfbaan werken en dat vond ik prachtig. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen, wil ik gemotiveerd zijn en blijven. Op kantoor had ik het regelmatig het gevoel dat de muren op me afkwamen.”

“Het grootste verschil met kantoorwerk is dat je gelijk resultaat ziet”

Waarom is dit werk zo mooi?
“De natuur en de afwisseling. Ik kan niet lang stilzitten. Niet dat ik een heel druk persoon ben maar ik houd van fysiek werken. Als ik vijf maanden alleen maar op de maaier moet zitten zou ik er ook niet blij van worden. Als greenkeeper ben je lekker actief. Geen dag is hetzelfde en ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Natuurlijk heb je ook in dit vak wel eens je baalmomentjes, maar dan kijk je om je heen en dan is dat snel weer voorbij. Het grootste verschil met kantoorwerk is dat je gelijk resultaat ziet. Op kantoor handel je dagelijks van alles af, en de volgende dag doe je weer precies dezelfde handelingen het eindresultaat geeft geen voldoening.”

Als je vader zegt: wij gaan stoppen met golfbanen?
“Dan ga ik wel bij een andere aannemer werken. Dit werk wil ik voorlopig blijven doen. Het lijkt voor buitenstaanders zo simpel maar er komt veel bij kijken. Ik ben nog niet in die fase dat ik alles onder controle heb of dat ik alles weet. Ik zie het als een uitdaging om zoveel mogelijk onder controle te krijgen.”

Zijn er doorgroeimogelijkheden?
“Daar ben ik nog helemaal niet mee bezig. Ik ben hier in maart gekomen en ik hoop nog heel veel te leren van de greenkeepers en hoofdgreenkeepers. De vraag 'zou je hier nog 15 jaar willen zitten?', kan ik al wel beantwoorden: Niet op deze manier. Tegen die tijd wil ik natuurlijk wel verder zijn. Ik leg de lat voor mijzelf hoog en ik wil mijn werk zo goed mogelijk doen. Maar het belangrijkste vind ik het om plezier te hebben en goed samen te werken met een leuke groep collega's.”

“Ik zie het als een uitdaging om zoveel mogelijk onder controle te krijgen”

Wat heb je bij jullie familiebedrijf geleerd dat nu ook van belang is?
“Logisch nadenken, eenvoud, bedrijfsmatig werken. Ik doe liever tien klussen op een dag in een hoog tempo dan dat ik aan het einde van de dag moet denken wat ik eigenlijk heb gedaan. Ik denk in oplossingen en werk kostenbewust, net als in de fruitwereld. Ik ben zuinig op materiaal en ik kijk regelmatig of klussen in een andere volgorde efficiënter uitgevoerd zouden kunnen worden.”

Moeilijkste van greenkeepen?
“Dat je geen controle hebt over het weer. Maar ervaren greenkeepers weten inmiddels precies wanneer je bijvoorbeeld schimmel op de greens kunt verwachten. Dus daar zou ik nog veel meer over willen leren: wanneer werkt dit, wanneer moet je dat? Ik let dus heel goed op wat onze hoofdgreenkeeper Janne doet in die situaties. Ik vraag ook heel veel.”

Leukste taak?
“Waar de meeste greenkeepers een hekel aan hebben: bunkers harken! Het is de combinatie van een stukje met de machine rijden, dan het fysieke deel, met de hand de randjes van de bunkers mooi maken en het harken zelf natuurlijk. Je ziet gelijk resultaat. Maar eigenlijk vind ik alle onderdelen leuk, zolang het maar afwisselend blijft.”

Dit interview is ook gepubliceerd in Golfmarkt 15 (oktober 2019). Lees Golfmarkt 15 op Issuu of als pdf.

Lees ook: Vier weken stage voor Wilco in St Andrews.

wilco oskam