Inhoud caddie

Kenniscentrum: handboeken en andere hulpmiddelen

Ter ondersteuning van duurzaam golfbaanbeheer en golfbaanonderhoud van hoge kwaliteit zijn er handboeken en factsheets samengesteld. Raadpleeg het kenniscentrum. In deze digitale bibliotheek vind je alle praktische documentatie over duurzaam golfbaanbeheer op één plek.

Een gezonde manier van onderhoud is een van de belangrijke speerpunten van het beleid van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties en de Nederlandse Greenkeepers Associatie. De NGF, NVG en NGA zetten zich hier gezamenlijk voor in onder de naam Golfalliantie.

De focus ligt op een gezonde bodem en plant en structurele speelkwaliteit. Met een langetermijnaanpak kunnen we met succes hoogwaardige, duurzame aanleg-, renovatie- en onderhoudsmethoden realiseren.

Er komt veel kijken bij duurzaam beheer maar er is ook al veel onderzoek verricht en kennis verzameld waar iedereen van kan profiteren. Hier wijzen we je per onderwerp op praktische handboeken, factsheets en andere nuttige bronnen. 

Water

IPM/Pesticidevrij beheer

Biodiversiteit

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is vooral in het voorjaar actief. Waar mogelijk moeten golfclubs en -banen het gevaar met waarschuwingsborden aangeven. Spelers dienen in elk geval gewaarschuwd te worden bij de receptie en op de website van de club en baan. Bevestig geen waarschuwingsborden op de bomen zelf, want daar gaan de rupsen onder zitten. Voorkomen is beter dan bestrijden. Is de processierups actief, dan verdient het de aanbeveling om de nesten door gespecialiseerde bedrijven te laten verwijderen. Meer informatie: 

Exoten

Japanse duizendknoop

Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten heeft twee infobladen gemaakt over de Japanse duizendknoop.

De Drentse Golfclub De Gelpenberg bestrijdt de duizendknoop met de inzet van varkens. Lees meer op greenkeeper.nl en in dit artikel.

Waterschap de Dommel zet kempische heideschapen in om de duizendknoop aan te pakken. Lees meer op onkruidvergaat.nl.

Reuzenberenklauw

Aziatische hoornaar

  • Lees hier meer over de Aziatische hoornaar (Vespa velutina). Deze soort staat op de Europese Unie-lijst van invasieve exoten.