Terug naar Nieuwsoverzicht

100 golfbanen met GEO-duurzaamheidcertificaat

17 januari 2020

De Nederlandse golfsport heeft een mijlpaal bereikt op het gebied van duurzaam accommodatiebeheer. Er zijn nu honderd golfclubs met een internationaal GEO-certificaat dat aantoont dat de accommodatie – de golfbaan én alle voorzieningen - verantwoord en milieuvriendelijk beheerd wordt.

Golfclub Meerssen in Limburg is de 100ste golfbaan die voldoet aan verplichte criteria voor duurzaam golfbaanbeheer. Hier wordt formeel bij stilgestaan op 23 januari 2020 op het evenement Sportief Verbinden in de Amsterdamse RAI. De golfclub ontvangt dan het GEO-certificaat uit handen van NGF-bestuurslid Richard Kooloos. Hij is in het dagelijks leven Hoofd Duurzaam Bankieren bij ABN Amro.

Het event Sportief Verbinden is een passende gelegenheid voor de uitreiking want bij deze bijeenkomst wordt de routekaart Verduurzaming Sport ondertekend. Hierin staat hoe de sportsector de ambities uit het klimaatakkoord in de praktijk wil gaan brengen.

De golfsport handelt proactief om de kernwaarde van golf te versterken: een gezonde, groene en duurzame sport in een natuurlijke omgeving

Golf en natuur

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) en haar leden – de Nederlandse golfbanen en -clubs – hebben duurzaamheid en goede zorg voor het milieu hoog in het vaandel staan. Het is al meerdere jaren een van de beleidsspeerpunten. Golfbanen zijn in tegenstelling tot andere sportaccommodaties privaat gefinancierd en de golfbaanbeheerders nemen zelf verantwoordelijkheid. Daar is een goede verklaring voor. Golf is eeuwen geleden ontstaan als sport in het natuurlijke landschap en natuurbeleving is een belangrijk onderdeel van de golfsport. De golfbaanbeheerders zijn daarom intrinsiek gemotiveerd om de golflandschappen, waarvoor zij verantwoordelijk zijn, op een verantwoorde en duurzame wijze te beheren. Mede dankzij de natuurbeleving is golf met 379.000 beoefenaars de op drie na grootste sport van Nederland, met spelers van 4 tot 100 jaar.

Duurzaam beheer

De golfsport handelt proactief om de kernwaarde van golf te versterken: een gezonde, groene en duurzame sport in een natuurlijke omgeving. De NGF is al in 1994 begonnen met het stimuleren van duurzaam onderhoud via planmatig beheer. Dat gebeurde aanvankelijk met het certificeringsprogramma Committed to Green. In 2010 is een volgende stap gezet; het programma is toen aangepast aan de standaard van de onafhankelijke, internationale GEO Foundation die is aangesloten bij ISEAL Alliance, de wereldwijde standaard voor duurzaamheidscertificering.

Cijfers

De NGF stimuleert alle golfclubs om het GEO-certificaat te behalen. Met honderd gecertificeerde clubs heeft Nederland wereldwijd de meeste banen met een GEO-certificaat. Golf speelt op het gebied van duurzaamheid een leidende rol in de Nederlandse sport maar de ambitie reikt verder. De NGF heeft als doel dat in Nederland eerst alle grotere golfcomplexen aantoonbaar duurzaam beheerd worden (dat zijn er in totaal ruim 150). Het einddoel is aantoonbaar duurzaam beheer op alle golfterreinen (dat zijn er ongeveer 245).

Natuurontwikkeling

Duurzaam golfbaanbeheer is in de afgelopen jaren noodzaak geworden en niet langer vrijblijvend. Golfbanen mogen alleen bij hoge uitzondering en in strikt noodzakelijke gevallen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat banen te maken hebben met een verbod om te beregenen. Om de golfbanen bij deze transitie te begeleiden hebben de NGF, NGA (Nederlandse Greenkeeper Associatie) en NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties) de handen ineengeslagen en de Golfalliantie gevormd.

Door de natuur te versterken vervult golf ook een groeiende behoefte aan sport en bewegen in de natuur

Veel Nederlandse golfclubs beschouwen duurzaam beheer echter niet als een verplichting. Ze zien duurzaamheid als een belangrijk doel en doen meer dan de wetgeving verplicht, ze grijpen ook de kansen die duurzaamheid biedt. Een voorbeeld hiervan is het verhogen van biodiversiteit op golfbanen. Ongeveer zestig procent van een golfterrein leent zich voor natuurontwikkeling en mede dankzij het GEO-programma nemen veel golfclubs in samenwerking met natuurorganisaties extra maatregelen op dit gebied. Daarmee dragen golfbanen bij aan de oplossing voor een groot internationaal probleem: de afnemende biodiversiteit.

Het duurzame beheer van golfclubs heeft grote impact omdat de Nederlandse golfbanen gezamenlijk een groot gebied beslaan (ongeveer 10.765 hectare). Door de natuur te versterken vervult golf ook een groeiende behoefte aan sport en bewegen in de natuur. Door een pro-actieve rol op het gebied van duurzaamheid is de golfsport deel van de oplossing.

Meer informatie: ngf.nl/duurzaambeheer.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.