Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws januari: samenwerking op Engelenburg

28 januari 2020

Banen en clubs in het nieuws & nieuws voor banen en clubs: januari 2020. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Vacature op de Sallandsche: office manager

Geef vacatures door aan redactie@golf.nl en ze worden geplaatst op golf.nl/vacatures.

Intensievere samenwerking op Engelenburg

Golfbaan Kasteel Engelenburg in Brummen wordt sinds kort weer geëxploiteerd door de eigenaar, Anton de Lange, en er is een nieuwe manager. Eigenaar De Lange en de golfclub die speelt op de baan gaan nauwer samenwerken, meldt regiobodeonline.nl. De eigenaar gaat ook investeren in de baan en hij gaat samen met de club de lidmaatschappen en abonnementen aanpassen.

Hennie Beelen, voorzitter van de vereniging: “We gaan in overleg met Anton de Lange diverse nieuwe speelrechtvormen ontwikkelen, zodat het voor diverse doelgroepen aantrekkelijker wordt om bij onze vereniging te gaan golfen. Bijvoorbeeld ook voor jonge mensen, met een gezin en een drukke baan. Denk bijvoorbeeld voor een bepaald moment in de week, voor een specifiek seizoen of een beperkt aantal keren per maand. Dit kan tegen een aangepast tarief. Zo hopen we meer leden te werven, maar houden we ook de baan mooi bezet.”

Beste business baan

De leden van The Company Golf Club, enkele honderden zakelijke golfers, hebben Golfbaan Het Rijk van Nunspeet gekozen tot de "Beste Business Baan van Nederland" in 2019. Nunspeet kreeg 44% van de stemmen. Golfbaan Bentwoud (34%) werd tweede en Prise d’eau Golf (20%) derde. Lees meer over deze nieuwe verkiezing op thecompanygolfclub.com.

Duogolf Competitie

Zo'n vijftien Nederlandse golfbanen zijn dit jaar gastheer van de Duogolf Euregio Jaarcompetitie voor Duo’s. Deze competitie wordt voor het elfde jaar gespeeld op 18-holes banen in de grensstreek van Nederland, maar ook net over de grens in België en Duitsland. Jaarlijks doen er ongeveer 220 golfers mee uit heel Nederland die lid zijn van ongeveer 45 verschillende golfclubs. Informatie: duogolf.eu.

Een toernooi van de Pro Golf Tour op De Gelpenberg

In 2020, het jubileumjaar van de Drentse Golfclub de Gelpenberg, zal de Pro Golf Tour neerstrijken op de baan in de gemeente Coevorden. Het toernooi wordt gehouden van 21 tot 23 augustus. De Pro Golf Tour is een Europees circuit; de beste spelers aan het einde van het seizoen promoveren naar de Challenge Tour.

“De keuze voor de Gelpenberg is een erkenning van de topkwaliteit van de baan en past helemaal in de ambitie van onze vereniging om zich te kunnen blijven meten met de top van Nederland", zegt Marcel Kocks, voorzitter van De Gelpenberg die in 2020 50 jaar bestaat. Lees een uitgebreid bericht op de website van De Gelpenberg.

Uitbreiding oefenaccommodatie en baanverbeteringen op Golfpark Wilnis

Op Golfpark Wilnis worden de oefenfaciliteiten uitgebreid. Deze operatie gaat gepaard met de verbetering van enkele holes en de bouw van een extra terras op de eerste verdieping van het clubhuis. Het werk in de baan gebeurt in overleg met architect Michiel van der Vaart, die al sinds 2003 betrokken is bij het golfterrein in Wilnis. Samen met Gerard Jol van Jol Golf Design was Van der Vaart verantwoordelijk voor de uitbreiding van de baan van negen naar achttien holes in 2011. Lees verder op golfnet.nl.

Wijkt Golfbaan Kurenpolder voor een pretpark?

Het Brabants Dagblad meldt dat Golfbaan Hank, onderdeel van recreatiepark De Kurenpolder, mogelijk gesloten wordt. Volgens de krant beschikt de gemeenteraad over het lot van de 9-holes par-68 baan en 9-holes par-3 baan die pal aan de A27 liggen. "De komst van het pretpark is nog niet zeker", meldt het BD. "Eerst moet onderzocht worden hoe rendabel de huidige golfbaan nog is." Op de baan, geopend in 1991 en ontworpen door architect Alan Rijks, speelt Golfvereniging De Kurenpolder. Lees het bericht op bd.nl.

Kort na het bericht zeggen de eigenaars, de broers Chris en Hans Gommers, tegen BN De Stem dat ze wel nadenken over een alternatief voor de golfbaan maar dat dit nu nog niet aan de orde is. "De golfsport heeft moeilijke jaren achter de rug, maar we merken dat het weer aantrekt." Lees meer: bndestem.nl.

Een award voor de Domburgsche 

Op het Nationaal Golf Congres & Beurs van 2020 op Papendal zijn de jaarlijkse Players1st Awards uitgereikt. Dit zijn prijzen gebaseerd op de scores van clubs, banen en pro's in Players1st, het klanttevredenheidsonderzoekprogramma dat de NVG, NGF en PGA Holland sinds 2016 aanbieden.

De award Golfpro van het jaar ging naar John Boerdonk van de Rosendaelsche Golfclub. Het eerste herenteam van de Rosendaelsche werd in 2019 landskampioen. De Domburgsche Golfclub won de award Golfbaan van het jaar. De club in Zeeland wint de prijs voor het tweede jaar op rij. De Domburgsche GC was ook genomineerd in de categorieën "grootste groei leden" en "groei nieuwe golfers". Deze awards gingen naar Golfbaan/Golfclub Sluispolder en de Noordwijkse Golfclub/golfschool. In dit bericht van GOLF.NL worden alle awards op een rij gezet.

Michelin-ster voor Bernardus

Bernardus is de eerste golfbaan in Nederland waarop gasten kunnen eten in een restaurant met een Michelin-ster. Het restaurant op de baan in Cromvoirt (Noble Kitchen) is in handen van Edwin Kats, die ook eigenaar is van Noble in Den Bosch. Dit restaurant heeft zijn Michelin-ster behouden. Tom Schoonus is de chef-kok in het restaurant op Bernardus.

Bernardus Golf, geopend in 2018, is dit jaar en in 2021 en 2022 gastheer van het KLM Open. Het Brabants Dagblad bericht over de ster voor het restaurant op de Brabantse golfbaan. Zie ook het GOLF.NL-artikel Golf met een ster.

Par-3 baan tussen Utrecht en De Bilt

Er zijn ver gevorderde plannen voor een 9-holes par-3 golfbaan in Noorderpark-Ruigenhoek, tussen Utrecht en De Bilt. Lees meer op de website van Greenkeeper.

"Cursus van levensbelang" op Old Course Loenen

In het clubhuis van Old Course Loenen heeft de Stichting Reanimatieonderwijs deze maand cursussen gegeven. Het aantal leden van golfclub Old Course Loenen met een reanimatie-certificaat is hierdoor gestegen tot boven de veertig. Daarmee is er een veel grotere kans dat er iemand op de clubs aanwezig is die kan reanimeren.

"In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 38.000 mensen een hartinfarct", zegt de club in een bericht. "Ongeveer 8.000 daarvan worden in eerste instantie geholpen door omstanders door middel van reanimatie. Het resultaat daarvan is dat één op de vier zo’n ‘circulatiestilstand’ overleeft. Daarmee behoort Nederland tot de top van wereld."

Amsterdam Golf Open naar vier banen

In de afgelopen jaren organiseerden Golfcentrum De Hoge Dijk, Amsterdam Old Course, Golfclub Amstelborgh het Amsterdam Golf Open, een bedrijfscompetitie voor teams van twee. Dit jaar is een vierde baan betrokken bij de wedstrijdserie: Golfbaan Waterland Amsterdam. De eerste wedstrijd van 2020 is op 12 maart en de laatste op 12 oktober. De spelvorm is four ball better ball. Meer informatie: borchland.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Weleveld stopt overeenkomst met restaurant

Golfbaan Weleveld in Zenderen (foto bovenaan deze pagina) heeft de overeenkomst met restaurant Dorset voor de exploitatie van de horeca in het clubhuis opgezegd. Lees meer op de website borneboeit.nl.


In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: mail chris.veldkamp@ngf.nl.