Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws december: portret van de Domburgsche

21 december 2019

Banen en clubs in het nieuws & nieuws voor banen en clubs: december 2019. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Portret van de (hoofdgreenkeeper van de) Domburgsche

Hoofdgreenkeeper Arjen Bosschaart van de Domburgsche legt in de Middelburgse en Veerse Bode uit wat er zo bijzonder is aan zijn golfbaan en werk. Hij is al 31 jaar bezig met het onderhoud van het terrein en zou niet anders willen: "Het is heel divers, je bent binnen en buiten bezig en je werkt in de natuur en met mensen. Daarbij vind ik het boeiend om het gras gezond te houden. Dat is bij vijf millimeter een hele kunst."

Lees het artikel: internetbode.nl.

Vacature baanmanager op Dirkshorn

Golfbaan Dirkshorn is op zoek naar een baanmanager. Dirkshorn speelt op een 18-holes golfbaan tussen Alkmaar en Schagen, ontworpen door Alan Rijks. Klik hier voor de vacaturetekst.

Nieuwe hoofdgreenkeepers op Amelisweerd en De Hoge Kleij

De Utrechtse Golfclub Amelisweerd heeft een nieuwe hoofdgreenkeeper aangesteld: Jan Gijzen. Hij heeft bijna 20 jaar ervaring in de aanleg en onderhoud van golfbanen en sportvelden, onder meer als hoofdgreenkeeper bij Golfclub ’t Zelle en recentelijk als head groundsmen voor alle sportvelden van FC Utrecht. Gijzen begint op 1 januari 2020. Bij zijn inwerkperiode zal hij mede worden begeleid door Wim Oskam van Gras Totaal Beheer, het bedrijf dat afgelopen jaar op zeer betrokken wijze verantwoordelijk is geweest voor het dagelijks onderhoud van de golfbaan.  In 2020 begint op Amelisweerd een meerjarige bunker- en baanrenovatie.

Op Golfclub De Hoge Kleij is Tom Maddison (foto onder) vanaf 1 januari de nieuwe hoofdgreenkeeper namens aannemer De Ridder. De 27-jarige Maddison is op 10 december uitgeroepen tot Greenkeeper of the Year 2020. Hij werkt tot 1 januari op The International. Maddison heeft op deze baan als superintendent het KLM Open van 2029 in goede banen geleid. Lees meer op hogekleij.nl en op de website van de organisator van de awards, greenkeeper.nl.

In dit artikel op de website van de NGF vertelt Maddison wat er allemaal bij komt kijken als de European Tour neerstrijkt op een golfbaan.

Tom Maddison hoofdgreenkeeper

Nick Verbeet Greenkeeper Student of the Year

Nick Verbeet is de Toro Greenkeeper Student of the Year van 2020. Deze award werd uitgereikt op 10 december op het Nationaal Golf & Groen symposium. De prijs voor de ambitieuze en leergierige assistent-hoofdgreenkeeper van De Enk Groen & Golf op Het Rijk van Nijmegen: een stage van vier weken op de golfbanen in St Andrews. 

De verkiezing van de Greenkeeper Student of the Year is voor de derde keer gehouden. Het initiatief is overgewaaid uit Engeland en wordt in de Benelux georganiseerd door de NGA, Toro-importeur Jean Heybroek en vakblad Greenkeeper. De jury bestond dit jaar uit Koert Donkers (NGF), Liset van Pinxteren (IPC Groene Ruimte) en Jannes Landkroon (voorzitter NGA). Davy Driesen was de winnaar in 2018 en Wilco Oskam in 2019.

Landkroon bij de uitreiking van de award: "We hebben weer aanmeldingen gehad van echte vakidioten! Mooi om te zien; dat zijn de mensen die we nodig hebben." Lees een uitgebreid verslag op greenkeeper.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Capels Senior Open

Het Capels Senior Open, een groot toernooi voor senioren op de parkbaan van de Capelse Golf en Countryclub, wordt in 2020 gespeeld op 17, 18 en 19 juli. Mede dankzij een groot aantal sponsors kunnen volgend jaar 320 senioren meedoen. Van de bijdragen van deelnemers en sponsors zal ook volgend jaar weer een bedrag geschonken worden aan het Leontienhuis, een initiatief van Leontien van Moorsel. Lees meer op de website van de golfclub.

Huizen op de golfbaan in Purmerend

Al enige tijd onderzoeken de gemeente Purmerend, BurgGolf en gebiedsontwikkelaar BPD plannen om een deel van de golfbaan te sluiten zodat er woningen kunnen worden gebouwd. Regio Purmerend.nl bericht over de vordering van de plannen en verwijst naar de website nieuwbouw-golfbaanpurmerend.nl

Nieuwe baanmanager op GC Heelsum

De 45-jarige Gerd-Jan Toonen is per 1 januari 2020 de nieuwe baanmanager van Golfclub Heelsum. Toonen is al ruim 20 jaar in de golfbranche werkzaam in uiteenlopende functies. Hij begon als teaching professional bij BurgGolf in Zoetermeer en Golfclub Zeegersloot in Alphen aan den Rijn. Later was hij manager Golfschool Gelderland en Golfschool Limburg en in deze periode ontdekte hij zijn interesse in management en organisatie. Hij besloot naast het lesgeven een HBO-studie te volgen om de volgende stap te kunnen maken. In de afgelopen jaren was Gerd-Jan clubmanager van de Lochemse Golfclub in de Achterhoek. Daarvoor was hij werkzaam op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden en Golfbaan Landgoed Welderen in Elst. 

Jongeren trekken

Het Brabants Dagblad schrijft over Brabantse golfclubs en hun initiatieven om jeugd te trekken. Een fragment:

"De golfvereniging in Rosmalen zoekt contact met andere sportverenigingen om jongeren met golf in aanraking te laten komen. Peter de Kubber wil als voorzitter van de vereniging de samenwerken met de hockeyvereniging in Rosmalen gaan intensiveren. 'De hockeyers zouden in de zomer bij ons kunnen komen golfen tegen een gereduceerd tarief'', zegt De Kubber. 'Je moet inventief blijven. De jeugdleden komen niet vanzelf aanwaaien.'" 

Lees het artikel op de website bd.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Baanaanpassingen The Duke

Golfbaan The Duke kan verder met een plan om enkele holes aan te passen, omdat de beschermde hazelworm niet is aangetroffen. Lees meer op de website van het Brabants Dagblad.


In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: mail chris.veldkamp@ngf.nl.