Terug naar Nieuwsoverzicht

Geen KLM Open 2020 - wel vrijwilligers

17 september 2020

Ieder jaar wordt op de zaterdagavond van het KLM Open de NGF Vrijwilliger van het jaar in het zonnetje gezet. Het bruisende Crew Café - dat de NGF altijd inricht als centrale ontmoetingsplek voor de negenhonderd vrijwilligers - barst dan uit zijn voegen. We halen oude herinneringen op met Walter Haandrikman, Ans de Rooij en Jeanine van Greunsven, het drietal werd betiteld in 2017, 2018 en 2019.

Titel met extra verwachtingen

Vandaag zouden weer honderden vrijwilligers het KLM Open op Bernardus Golf ondersteunen. Vanwege het coronavirus werd eerder dit jaar helaas al besloten het evenement af te gelasten. Geen KLM Open betekent ook geen negenhonderd vrijwilligers die in actie komen om het toernooi in goede banen te leiden. Het betekent ook dat er geen nieuwe verkiezing van de NGF Vrijwilliger is in 2020. “Vooralsnog ben ik de eerste die de titel langer dan een jaar mag dragen, dat schept extra hoge verwachtingen. Ik had mijn titel zo graag extra eer aan willen doen met de LET- en Challenge Tour-evenementen, maar helaas laat dat ook op zich wachten”, zegt Jeanine, Recorder en in 2019 NGF Vrijwilliger van het jaar (foto onder).

Crew Café

In het bruisende Crew Café brengt traditiegetrouw ook ieder jaar de winnaar van het toernooi een bezoekje om de vrijwilligers te bedanken en een foto te maken. “Ik herinner me nog goed dat Joost Luiten in 2013 op de Kennemer langskwam. Ik sloeg een arm om hem heen en zei: ‘Joost ik ben zo ongelofelijk trots op je!’ Hij antwoordde: ‘Dank u wel mevrouw’. Moet je nagaan hoe toegankelijk de spelers zijn. Ja, de sfeer in het café ga ik dit jaar het meest missen, ‘mijn’ Rad van Fortuin en het thuis en welkom laten voelen van de nieuwe gezichten”, vertelt Ans, diensthoofd van het Crew Café (foto boven). Zij nam in 2018 de schaal trots in handen. Jeanine sluit zich daarbij aan; “De typisch Hollandse sfeer is uniek. Ik heb ervaring in onder andere Duitsland, Frankrijk en Dubai en niets overtreft de leuke, geinige en losse sfeer met oude bekenden en het NGF Crew Café tijdens een KLM Open.”

Geen toernooi, wel commissiewerk

Veel NGF Vrijwilligers zijn doorgaans ook actief tijdens andere toernooien, wedstrijden, op de eigen club of in de NGF commissies. Zo ook Walter (foto onder). Hij had als Referee ineens een minder volle agenda vanwege de afgelaste golfwedstrijden. “Het is zo leuk en uitdagend om in lastige spelsituaties ‘opgeroepen’ te worden en samen met topspelers het spel weer verder te kunnen laten gaan. De samenwerking met European Tour is voor mij toch altijd een hoogtepunt van het jaar.” Walter is achter de schermen ook actief in de voorbereidingen van het nieuwe Wereld Handicap Systeem en ook vorige week tijdens het ELTK als referee. Stilzitten doet hij zeker niet.

Wat in het vat zit, verzuurt niet

“Uiteindelijk hebben alle vrijwilligers een gemeenschappelijke deler: een oneindige passie voor golf. Die zal nooit verdwijnen”, zegt Caroline Huyskes, President NGF. “De NGF voelt zich gezegend met de tomeloze inzet van haar vrijwilligers. Hopelijk kunnen we in 2021 het toernooi alsnog laten plaatsvinden en genieten van de prachtige en uitdagende Bernardus Golf & Memories.” Jeanine woont er om de hoek: “Ik was zo benieuwd naar hoe het KLM Open op deze baan zou zijn.” Wat in het vat zit verzuurt niet.

Fotografie: Sandra Lopulalan en Monika Heyman