Terug naar Nieuwsoverzicht

Wetswijzigingen vanaf 1 juli van toepassing op sportclubs

15 juli 2021

Op 1 juli 2021 zijn wetswijzigingen ingesteld die ook invloed hebben op sportverenigingen en sportaanbieders, zoals golfclubs en -banen. Bekijk hieronder de drie belangrijkste wijzigingen en wat deze voor jouw club of baan betekenen.

Sluiting rookruimtes in openbare gebouwen

Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli 2021 niet meer toegestaan. Dit betekent ook dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Rookruimtes moeten vanaf dan een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein en mogen géén overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de ingang van de sportaccommodatie. Clubs en banen zijn zelf verantwoordelijk voor handhaving van het rookverbod. Lees ook het artikel Steeds meer rookvrije golfbanen.

Wederverstrekking van alcohol strafbaar

Vanaf 1 juli 2021 krijgen niet alleen de aanbieder van alcohol en de minderjarige een boete voor het doorgeven en ontvangen van alcoholhoudende drank, ook de betreffende meerderjarige kan nu een boete tegemoet zien voor wederverstrekking van alcohol. Via de gratis e-learning Verantwoord alcohol schenken leren barmedewerkers hoe zij om kunnen gaan met de wet- en regelgeving en lastige situaties achter de bar. Deze e-learning is ontwikkeld in samenwerking met onder andere het NOC*NSF en het ministerie van VWS.

Statiegeld op plastic flesjes onder de 1 liter

Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan is op 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent. Sportclubs krijgen de mogelijkheid om een inzamelcontainer aan te vragen voor op hun club. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging. Lees meer in het bericht Geld voor golfclub via statiegeld plastic flesjes.