Terug naar Nieuwsoverzicht

Big Green Egg Open, een succes op en buiten de baan

26 september 2023

Rondom het Big Green Egg Open van 2023 gebeurde er van alles dat van waarde is voor de Nederlandse golfsport. Lees hier een overzicht.

Het is natuurlijk een prachtig toernooi voor de golfliefhebbers: in eigen land kijken naar toppers als Anne van Dam, Anna Nordqvist en nog vele anderen. Het Big Green Egg Open, dit jaar gespeeld van 8 tot en met 10 september, is weliswaar een stuk kleinschaliger dan het KLM Open maar het is een groot toernooi op de Ladies European Tour. Speelsters van de LET vertellen dat er in andere landen bijna nooit toeschouwers in de baan staan.

Ook volgend jaar staat het Big Green Egg Open weer op de kalender. Het wordt opnieuw gespeeld op de Hilversumsche Golf Club maar volgend jaar in de week van 15 t/m 21 juli.

Naast de speelsters die om de prijzenpot strijden, gebeurt er rondom het toernooi nog veel meer. Dat niet altijd zichtbaar is, maar wel degelijk van waarde voor de Nederlandse golfsport.

Media-aandacht

Terwijl de speelsters hun eerste oefenrondes maakten op de Hilversumsche stond de woensdag voor het toernooi in het teken van het pers-event. Het doel was zo veel mogelijk media-aandacht te genereren voor het Big Green Egg Open, de ruil-je-rode-broek-in-weken en het Nederlandse (vrouwen)golf in z’n algemeenheid.

Voor de ruim 50 vertegenwoordigers van de media was een volledig verzorgde lunch georganiseerd. Zij vormden een mooie mix van mensen uit de golf- en sportmedia, zowel lokaal als landelijk. Maar ook lifestyle media was aanwezig. De genodigden kregen uitleg over de Nederlandse golfsport en het toernooi en ze mochten vragen stellen aan Anne van Dam en Anna Nordqvist. Na afloop kon iedereen deelnemen aan een clinic ter kennismaking met golf of het verbeteren van de techniek.

Tevens stond het pers-event in het teken van de ruil-je-rode-broek-in-weken die op deze dag gelanceerd werden. Lees hier meer over deze pr-campagne.

Uiteindelijk heeft dit pers-event eraan bijgedragen dat er meer dan 25 artikelen over het Big Green Egg Open zijn geschreven, zowel voor als na het toernooi, in verschillende landelijke en lokale media. Ook de ruil-je-rode-broek-in-weken zijn door de landelijke media opgepakt via verschillende kanalen. Lees hier het artikel dat het AD schreef over de campagne.  

Partners van het toernooi en de sport

Partners van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse golfsport. Zowel financieel als op andere manieren creëren zij een meerwaarde voor Nederlandse golfers.

Dat is goed terug te zien tijdens het Big Green Egg Open. Big Green Egg is natuurlijk naampartner van het toernooi, maar alle partners van de NGF en een aantal extra partners (Bernardus en Lucid) van het toernooi waren dit jaar aanwezig en zichtbaar.

De donderdag voorafgaand aan het toernooi stond in het teken van de pro-am, ook wel de Players Experience genoemd. In de ochtend was er ruimte voor meerdere bedrijven die hun relaties mochten uitnodigen en samen met een LET-pro 18 holes op de baan speelden. Dit stond ook op het middagprogramma, maar dan alleen voor Big Green Egg. De dag was inclusief lunch, borrel, diner, een prijsuitreiking en een interview met Anne van Dam en Anna Nordqvist.

Op het toernooi zelf waren de partners goed zichtbaar op de afslagplaatsen en op de boarding en vlaggen verspreid over het terrein. Dit levert zichtbaarheid op bij bezoekers, maar ook op de afbeeldingen die gedeeld worden via externe mediakanalen.

Daarnaast waren veel partners zichtbaar op hole 19. Big Green Egg verkocht burgers, Jumbo en Titleist/Footjoy hadden winkels met speciale acties en Bernardus deelde hun wijn uit om te proeven. Daarnaast kon je bij meerdere stands deelnemen aan winacties met mooie prijzen.

Relatiemanagement is een belangrijk onderdeel van het Big Green Egg Open. De NGF staat in direct contact met haar partners en de partners kregen de mogelijkheid om hun zakelijke relaties uit te nodigen. Een win-winsituatie voor alle partijen.

Workshops voor golfclubs en -banen

In de week van het Big Green Egg Open waren er informatieve en inspirerende bijeenkomsten voor clubs en banen. De deelnemers kregen een gratis kaartje voor het toernooi. De afdeling Duurzaam beheer organiseerde twee bijeenkomsten, waaronder een nieuw seminar Strategisch en tactisch golfbaanbeheer. Hierbij waren ruim 40 clubvertegenwoordigers aanwezig. Bij de nieuwe workshop Biodiversiteit op golfbanen en de natuurkansenkaart waren er een kleine 25 deelnemers. Daarnaast was er een informatiebijeenkomst over de veranderingen van de NGF-voorjaarscompetitie vanaf 2024 met ruim 60 vertegenwoordigers van clubs. Tot slot organiseerden de accountmanagers van de NGF een workshop over Players 1st. Zes golfclubs lieten zich voorlichten over deze onderzoeksmethode.

In de week van het Big Green Egg Open was er ook een online bijeenkomst over de NGF-campagne Welcome to the club. Deze was gericht op clubs die nog niet aan de campagne meedoen en in 2024 willen aanhaken.

Kans voor talenten

Het Big Green Egg Open is voor Nederlandse damesjeugd dé kans om zich te meten met speelsters van de LET. Tijdens het toernooi deden vijf amateurs mee, onder wie Rosanne Boere (18) en Lynn van der Sluijs (17). Helaas haalden beiden de cut niet maar was het een erg leerzame ervaring. Ook hebben ze met Anne van Dam, op verzoek van Anne zelf, een 9-holes oefenronde gespeeld.

Zij waren niet de enige Nederlandse amateurs die met een LET-speelster hebben gespeeld. Op zondag werd er voor bijna 50 meisjes een pro-am georganiseerd op Golfsociëteit De Lage Vuursche met speelsters van de LET die de cut niet hadden gehaald.

Na afloop van de 9-holes Texas Scramble stond voor alle speelsters een lunch klaar. Snel na de prijsuitreiking haastten veel meisjes zich naar de Hilversumsche Golf Club om daar het einde van het Big Green Egg Open te zien. Lees hier het verslag van deze dag op De Lage Vuursche. 

Wat werd er nog meer gedaan:

  • Het toernooi kon niet plaatsvinden zonder de hulp van de ruim 250 vrijwilligers. Voor het opbouwen van het toernooi tot het opruimen van de laatste spullen waren vrijwilligers uit heel Nederland aanwezig om te helpen.
  • Er is geld opgehaald voor het goede doel Plan International. Alle bezoekers van het Big Green Egg Open hadden de mogelijkheid om bij het aanschaffen van de tickets en op het toernooi zelf bij hole 19 een donatie te doen.
  • Op het GOLF RAAK! Funpark hebben veel kinderen kennisgemaakt met de golfsport. Op vrijdag zijn bijvoorbeeld een basisschool en een buitenschoolse opvang langsgekomen.
  • Golfprofessionals van de PGA Holland golfopleiding hebben golflessen gegeven op de oefenfaciliteiten van de Hilversumsche. Ook niet-golfers uit de directe omgeving hebben hier hun eerste kennismakingsles gehad.
  • Dit jaar was er voor het eerst Big Green Egg Open Radio waarnaar door veel mensen op en buiten het toernooi geluisterd is.
  • Toeschouwers hebben hun bezoek aan het Big Green Egg Open met gemiddeld een 8,1 beoordeeld.