Terug naar Nieuwsoverzicht

Niels Boysen, Manager Topgolf: terugblik op 2023

9 maart 2024

Ter gelegenheid van het NGF-jaarverslag dat later dit voorjaar zal verschijnen, spraken we met Niels Boysen, Teammanager Topsport. Hoe blikt hij terug op de trainingen en prestaties in 2023?

Als je drie hoofdpunten moet benoemen bij je terugblik op 2023, welke zijn dat dan?
Niels Boysen: “Dan sta ik graag stil bij de teamprestaties van de Nederlandse Oranje-spelers, het coachingteam en de trainingen. De teamprestaties van Nederland in het afgelopen jaar waren goed en dat is een van de redenen waarom mijn team en ik positief terugkijken op 2023. In het ELTK zijn de Girls van TeamNL derde geworden en in het WK zijn de Heren op de tiende plaats geëindigd. Dat zijn knappe prestaties. De tiende plaats van de Heren in het ELTK en de tiende plaats van de Boys mogen in dat verband ook vermeld worden.

“We hebben in 2023 geen damesteam naar het ELTK gezonden omdat de groep speelsters heel klein was. We hadden natuurlijk wel een damesteam kunnen formeren door de meest getalenteerde meisjes aan de damesploeg toe te voegen, maar we besloten om ons te focussen op een sterke groep Girls. Dat heeft zich uitbetaald.

“Het WK-team bestond uit Benjamin Reuter, Jack Ingham en Lars van der Vight. Dit drietal werd dus zesde. Precies dezelfde groep deed mee aan het WK van 2022 en het drietal werd toen 30ste. Ze waren in 2023 niet eens in supervorm maar ze speelden slim en wisselden elkaar goed af. Dat ze het in 2023 veel beter deden dan in 2022 geeft ook aan hoe belangrijk ervaring is in topgolf.

Het TeamNL Girls-team in 2023  

Een derde plaats voor de TeamNL-Girls in het ELTK. Het team in het European Girls' Team Championship bestond uit Rosanne Boere, Lynn van der Sluijs, Fleur van Beek, Sofie Nooij, Yfke Vos en Marieke Ebens. Geknield: Myrte Eikenaar (coach) en Dewi Claire Schreefel (coach).

“Overigens stemmen ook veel individuele prestaties in internationale kampioenschappen positief. In het EK voor golfers met een beperking behaalde Nederland drie medailles. Twee keer goud (Daphne van Houten en Richard Kluwen) en één keer zilver (Marcella Neggers). Youp Orsel won het Belgian International Golf Championship U14 en Philip van Oosten werd in dat kampioenschap gedeeld derde. Tom Hendriks won het Frans Amateur voor Boys en Youp werd toen tweede. In de Annika Invitational Europe eindigde Fleur van Beek op de gedeelde tweede plaats en Rosanne Boere werd achtste.

“Ook heel mooi waren de resultaten van Loran Appel en Stijn Egging in grote buitenlandse kampioenschappen. Loran werd derde in de Carris Trophy (het English U18 Boys' Open Amateur Stroke Play Championship). En Stijn eindigde in juli op de vierde plaats in het English Boys U16s Championship (de McGregor Trophy). Loran bereikte samen met Denny Kloeth de achtste finale van het French International Boys Championship. In die ronde schakelde Denny Loran uit. Denny werd zelf uitgeschakeld in de kwartfinale. En Denny was met een gedeelde 26ste plaats de beste Nederlander in het EK.

“Er wordt gerichter en intensiever getraind”

“Deze en andere prestaties laten zien dat we meedoen om de prijzen. Dat zien we ook aan de scoregemiddeldes van alle selectiespelers en aan hun positie op de wereldranglijst voor amateurs. Dat zijn de belangrijkste objectieve maatstaven als je de vooruitgang van spelers wilt volgen. We houden van iedere speler alle rondescores in alle grote toernooien bij. De gemiddelde score zetten we af tegen de gemiddelde score die we van verschillende leeftijdscategorieën verwachten. We zien nu in het algemeen een dalend scoregemiddelde ten opzichte van een jaar eerder en dat vertaalt zich in goede resultaten zoals we in 2023 gezien hebben. Uiteraard kijken we bij alle selectiespelers behalve naar scores ook naar andere aspecten, bijvoorbeeld fysiek, techniek en gedrag. Ook die aspecten objectiveren en beoordelen we zo goed mogelijk. We willen de beoordeling van die aspecten in de nabije toekomst gaan verenigen op één scorekaart zodat de spelers en hun ouders een duidelijk beeld krijgen waar ze staan."

TeamNL Heren in het WK van 2023

De Heren van Oranje werden tiende in het WK. Vlnr: Lars van der Vight, Jack Ingham en Benjamin Reuter. 

Hoe verklaar je de positieve resultaten in 2023?
“Mijn team en ik denken dat het stijgende niveau en de betere prestaties zijn te herleiden tot twee zaken. Enerzijds hebben we nu hechte coachingteams die goed samenwerken, zowel voor de mannen en vrouwen. Bij de vrouwen en meisjes is sinds eind 2022 een enorm gemotiveerd drietal aan de slag dat zich enorm inzet. Dat team bestaat uit Dewi Claire Schreefel (bondscoach), Myrte Eikenaar (player developer) en Katie Burnett (in 2023 coach en medewerker sportparticipatie). Hun enorme inzet zie je terug in de resultaten én in het enthousiasme van de speelsters. Jonge meisjes die meedoen aan regionale Girls Golf-bijeenkomsten vinden het zo leuk dat ze bij alle regiotrainingen aanwezig willen zijn, ook al zijn die ver van huis. De aanpak van Girls Golf is heel goed, daar ga je later de vruchten van plukken.

“Anderzijds zijn de betere resultaten volgens ons te herleiden tot een andere manier van trainen in de afgelopen twee jaar. Er wordt gerichter en intensiever getraind, het rendement is verhoogd. In principe zijn er elk weekend selectietrainingen op The Dutch en twee keer per jaar gaan we met de verschillende groepen naar Monte Rei in de Algarve. We vinden het heel belangrijk dat de verschillende leeftijdsgroepen samen trainen omdat ze elkaar op deze manier leren kennen. Door veel met elkaar te trainen en om te gaan, ontstaat er een gezonde concurrentie en maken ze elkaar beter.”

Cijfers

3
Het team van Niels Boysen ontfermt zich over 3 portefeuilles: de NGF-competities, de NGF-wedstrijden en topgolf.

3
Elk jaar zijn er 3 competities: de Voorjaarscompetitie, de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie.

2402
In de Voorjaarscompetitie van 2023 deden 2.402 teams van 197 clubs mee, waarvan 193 in de jeugdcompetitie.

25
Nieuw in 2023 was dat er voor het eerst ook pro’s mochten meedoen aan de NGF-Voorjaarscompetitie, zowel teaching als playing professionals. Rond de 25 pro’s hebben meegedaan in het eerste jaar. Lees hier meer over de voordelen van pro’s in de NGF-competitie en clubwedstrijden.

10
De NGF Najaarscompetitie bestond in 2023 10 jaar. Er deden 347 teams mee.

50
De NGF-wedstrijdkalender telt elk jaar ongeveer 50 wedstrijden. Voor de allerjongsten zijn er wedstrijden van Dutch Kids.

15
De hoofdmoot van de kalender betreft wedstrijden voor topamateurs van Nederland. Daaronder zijn ongeveer 15 NK’s. Voor de allerjongsten is er bijvoorbeeld het Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes & Jongens t/m 12 jaar en zo is er voor oudere spelers een NK 65+. 


Gerelateerd

Alle terugblikken op een rij:

  • De terugblik op 2023 van Danielle Wallet, directeur Marketing en interim-teammanager Content, Marketing en Communicatie.
  • De terugblik op 2023 van Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie.
  • De terugblik op 2023 van Erik Vrieling, Teammanager ICT (Informatie- en Communicatietechnologie).
  • De terugblik op 2023 van Niels Boysen, Teammanager Handicap & Regels.
  • De terugblik op 2023 van Niels Dokkuma, Teammanager Duurzaam beheer/Agronoom
  • De terugblik op 2023 van Niels Boysen, Teammanager Topgolf