De drivingrange 2.0
Vanaf 2023 tot nu hebben al ruim 40 Nederlandse golfclubs en -banen hun drivingrange getransformeerd tot een drivingrange 2.0. Deze ranges zijn voorzien van geavanceerde tracking- en gamificationtechnologie. De NGF, NVG en PGA Holland juichen dit toe, want de drivingrange 2.0 - zo blijkt uit internationaal onderzoek - is een krachtig wapen in de strijd om jongere mensen voor de golfsport te winnen en te behouden.
- Een bezoek aan een drivingrange met tracking- en gamificationtechnologie biedt niet-golfers een laagdrempelige en leuke eerste golfervaring die vergeleken kan worden met een bezoek aan een bowlingcentrum. Bezoekers geven aan ze zich op een driving range 2.0 niet geïntimideerd voelen, een eerste bezoek aan een golfbaan wordt door velen wél als intimiderend ervaren.
- De drivingranges 2.0 trekken internationaal een jonge en diverse doelgroep aan met 40 tot 50% vrouwen. Ongeveer 10% raakt geïnteresseerd in 'on-course golf' en wordt (ook) 'on-course golfer' (behaalt een handicap en wordt lid van een golfclub).
- Bij kinderen spreken moderne drivingranges met spelelementen veel meer aan dan drivingranges zonder technologie. De drivingrange 2.0 maakt jeugd enthousiast voor golf.
- Zodra een golfer enige ervaring heeft, is het oefenen op een drivingrange met tracking- en gamificationtechnologie nuttiger en leuker dan op een range zonder technologie. Met een divingrange 2.0 heb je een oplossing voor een mogelijk gebrek aan oefenfaciliteiten.
- De drivingrange 2.0 biedt een kans voor golfclubs en -banen om extra inkomsten te genereren.
- De drivingrange 2.0 draagt enorm bij aan een positieve imagoverandering van golf in het algemeen. Dit is te danken aan mond-tot-mond reclame en beelden in de media en op social media van jonge mensen die plezier hebben.
- Op het moment dat de golfbaan gesloten is vanwege slecht weer, is een drivingrange 2.0 een alternatief voor leden en gasten.
Meer informatie en tips
Hieronder vind je relevante achtergrondinformatie. Heb je na het lezen vragen over investeringen in tracking- en gamificationtechnologie op je drivingrange? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Onderzoek en informatiebijeenkomsten
Ter ondersteuning van golfclubs en -banen doen de NGF en haar partners onderzoek naar op drivingranges. De data van deze onderzoeken worden gedeeld in informatiebijeenkomsten voor golfclubs, -banen en -professionals. In de afgelopen jaren heeft de NGF al enkele informatiesessies georganiseerd over de drivingrange 2.0. Ook op het Nationaal Golfcongres van 2024 en 2025 zijn informatiebijeenkomsten over dit onderwerp gehouden. Toekomstige bijeenkomsten zullen vermeld worden op de NGF-kalender.
Een zeer relevant onderzoek stamt uit 2024. In dat jaar heeft Players 1st de mening van Europese golfers over 'off-course golf' gepeild. Ruim 800 Nederlandse golfers vulden de vragenlijst in.
- 76% van de Nederlandse respondenten is het eens of zeer eens met de stelling "Mijn club zou technologie op de drivingrange moeten faciliteren."
- 56% is het eens of zeer eens met de stelling "Mijn club zou een indoor golf simulator moeten faciliteren."
- 64% antwoordt ja op de stelling "Denk je dat indoor golf en drivingrangetechnologie helpen om het aantal jonge golfers in jouw land te vergroten?"
Met wie in zee?
In Nederlandse leveren onder meer deze partijen tracking- en gamificationtechnologie: TrackMan, Protracer, Inrange en Simbay. Er zijn koop- en leaseconstructies mogelijk. De vertegenwoordigers van de verschillende merken kunnen je vertellen hoe snel je de investering terugverdient. We bevelen het volgende aan:
- Ga bij drivinranges 2.0 in de buurt kijken en spreek met collegabanen en -clubs over hun ervaringen.
- Vraag collegabanen hoe zij de investering gefinancierd hebben. Er zijn verschillende manieren. Op De Woeste Kop bijvoorbeeld kwam financiering tot stand via crowdfunding (leden konden voor 1.000 euro een aandeel kopen tegen een gegarandeerd rendement van 5 procent, terug te betalen in vijf jaar).
- Neem contact op met de verschillende merken en vraag om offertes.
De BOSA-subsidieregeling
Onder bepaalde voorwaarden komen investeringen in drivingranges in aanmerking voor de BOSA (de de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties). Een aanvraag van De Woeste Kop voor het verlenen van subsidie voor de aanschaf en installatie van een golftrackingsysteem (Inrange) werd in eerste instantie afgewezen door de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Het systeem was volgens DUS-I geen 'sportmateriaal'. De zaak kwam voor de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en die stelde in 2025 dat het trackingsysteem wel aangemerkt kan worden als sportmateriaal: "Het golftrackingsysteem is een materiaal dat nodig is om de sport off-course-golfen fysiek mogelijk te maken."
Leer van anderen
De meeste drivingranges 2.0 in Nederland gebruiken technologie van de fabrikanten TrackMan, Inrange en Toptracer. Leer van de ervaring van anderen en lees deze artikels:
- Technologie op de drivingrange: "Denk eerst goed na waarom je het doet" (april 2024)
- De digitale drivingrange: 5 tips (augustus 2024)
- Technologische en digitale trends in golf (oktober 2023)
De app GOLF.NL
In de app GOLF.NL en op andere NGF-platforms leiden we golfers naar golfclubs en -banen in hun regio en informeren we ze over het aanbod. Golfers worden geïnformeerd waar ze lid kunnen worden, waar ze les kunnen nemen en waar ze kunnen spelen. Clubs en banen kunnen hun informatie zelf updaten via Caddie, het serviceportaal van de NGF. (Lees hier meer over Caddie.)
In de app kunnen golfers op korte termijn ook vinden welke drivingranges openbaar toegankelijk zijn. Op iets langere termijn kunnen ze ook vinden welke ranges over tracking- en gamificationtechnologie beschikken.
In de app GOLF.NL kunnen golfers ook starttijden boeken. Op korte termijn zal het starttijdenplatform GOLFGO uitgebreid worden met een betaalfunctie. Het streven is om hierna een pilot te gaan doen waarbij golfers een tijd kunnen boeken voor een 'bay' (mat) op een drivingrange 2.0.
Off-course golf
De drivingrange 2.0 wordt gezien als een vorm van 'off-course golf'. Andere vormen van off-course golf zijn:
- indoor golf op een simulator en/of overdekte kunstgras greens;
- screen golf/e-golf (golf games).
Er zijn in Nederland anno 2025 ruim 15 indoor golf-locaties die niet op een golfaccommodatie zijn gevestigd. Deze vestigingen hebben vaak 1 tot 6 simulators en soms zijn er ook kunstgras faciliteiten. Tegelijkertijd zijn er ongeveer 15 golfaccommodaties die naast golf op gras ook indoor golf aanbieden. Het gaat in deze gevallen vaak om 1 of 2 simulators en/of een indoor puttingreen.
In sommige landen worden ook pitch & putt, boerengolf, footgolf en minigolf/adventure golf tot off-course golf gerekend. Voetgolf wordt vaak op golfaccommodaties gespeeld. Pitch & putt, boerengolf en minigolf/adventure golf hebben eigen acccommodaties.
In een recent rapport noemt de R&A drivingranges, minigolf en simulatorgolf "vital to the growth of the sport".
Ga naar de hoofdpagina Golfbaanmanagement.