Bestuurscongres-item: Topsport is van ons allemaal
18 november 2018
Topsport spreekt tot de verbeelding maar de weg naar de top is lang, zwaar en vereist toewijding. Een talent laten uitgroeien tot een winnaar op wereldpodia is geen sinecure, maar de NGF is ambitieus: in 2024 een medaille winnen op de Olympische Spelen! Anne van Dam zou in 2020 in elk geval in staat moeten zijn om in Tokyo aan de start te verschijnen.
Sinds een jaar heeft de NGF haar topsportbeleid aangepakt. De nieuwe structuur is gebaseerd op feiten, niet op aannames. Belangrijk is wel dat de weg die de NGF met topgolf inslaat, er een is die geduld en een lange adem vereist. Daarnaast de aantekening dat de vijver waaruit kan worden gevist relatief klein is; het aantal jeugdspelers is immers de laatste jaren teruggelopen. En aangezien die jeugd de basis vormt voor een succesvol topsportbeleid, is het een zaak van iedereen in de golfsport. Iedere schakel speelt een belangrijke rol in het creëren van topsporters.
De sporter zelf
Uiteraard is het van belang dat de sporter zelf een absolute intrinsieke motivatie heeft om iedere dag met zijn sport bezig te zijn. Van jongs af aan iedere dag op de golfbaan staan, van eindeloos ballen slaan op de driving range tot internationale wedstrijden spelen. De speler moet het zelf enorm leuk vinden, er energie van krijgen en bij weer en wind door willen spelen. Daar ligt het zaadje dat kan uitgroeien tot topsporter. Hoe meer zaadjes er geplant worden, hoe beter de golfsport kan oogsten zoals gebeurt in grote sportlanden als Amerika. Daar zijn immers veel golfers, de competitie is goed en de concurrentie groot. Vanuit die breedte is de selectie naar topsport eenvoudiger te maken. Er is immers genoeg keus.
Clubs vormen een stimulerende omgeving voor talenten
Een veilige omgeving
Die interne en externe factoren rond de atleet moeten kloppen: de thuissituatie, school, sportvereniging, bond, concurrentie, fysieke gesteldheid. Alles is een schakel in het grote geheel. De basis begint al met het gezin van de sporter. Alles moet opzij gezet worden voor het talent en dat vraagt veel commitment van de andere gezinsleden. Die commitment zie je bijvoorbeeld bij de ouders van Joost Luiten of bij de Belg Thomas Pieters, zijn zus is zelfs zijn manager en zijn ouders zijn mentale coaches. Clubs vormen een andere belangrijke schakel. Vanuit de breedte kunnen talenten bovendrijven.
De club vormt een stimulerende omgeving voor talentontwikkeling, als onderdeel van het hele topsportbeleid. Niet iedere club kan en wil dat, dat is ook goed. Het moet passen binnen de ambities. Kiest een vereniging toch voor topsport als een van de speerpunten, dan is samenwerking met stakeholders van groot belang. De club, baan, golfschool zitten dan op een lijn en zetten een structuur uit om talenten eruit te filteren. Vanuit het clubcircuit ontstaat er contact met de NGF die programma’s aanbiedt op lokaal en landelijk niveau. De rol van de NGF is er een van ondersteuning bieden en tools aanreiken om het gezamenlijk doel te realiseren. Vanzelfsprekend zullen de nationale coaches goed contact onderhouden met vertegenwoordigers van de clubs en banen, zodat mogelijke talenten snel op hun netvlies komen.
Lees verder
Samen met bondscoach Maarten Lafeber probeert de NGF de andere randvoorwaarden te creëren voor spelers en clubs. Hoe? Lees hieronder het volledige artikel...