Terug naar Nieuwsoverzicht

Hoe staat het met topgolf in Nederland?

Tijdens de jaarlijks terugkerend informele persbijeenkomst met bondscoach Maarten Lafeber, op de vooravond van het KLM Open, is er een terugblik gegeven op de resultaten van het afgelopen jaar. Wat ging goed en wat kan beter? Wat brengt de toekomst? Zijn er nieuwe ontwikkelingen. Wat zijn de visie en de voornaamste speerpunten van de NGF?
De focus binnen het gehele NGF topgolf-programma ligt op het ontwikkelen van een goede basis met veel spelen. Voor de NGF zijn twee kernpunten die onmisbaar zijn om tot goede resultaten te komen; goede basis en veel spelen: “We leiden spelers op, spelers vol passie en ambitie die scores willen en kunnen maken. Spelers die hard willen werken en trots zijn om voor Nederland uit te komen. Deze spelers worden niet alleen opgeleid door deskundige coaches, maar ook door elkaar. Door samen te trainen en te spelen wordt een speler eenmaal beter,” aldus Maarten Lafeber, bondscoach.

Uitdaging
 
Spelers moeten voortdurend worden uitgedaagd. Zij moeten dag in, dag uit met competitie en targets te maken krijgen. De focus binnen het gehele topgolf-programma ligt dan ook op een goede basis te ontwikkelen en veel te spelen. De selectieprogramma’s zijn afgelopen jaren steeds verder geïntensifieerd, van één keer per week voor de C-selectie naar bijna voltijds programma’s voor Oranjespelers. De NGF-coaches hebben op deze manier beter zicht op de ontwikkeling van het talent. Over-coaching kan daarbij gemakkelijk een gevaar vormen, daarom stimuleert de NGF spelers om te experimenteren, om ruimte te maken voor creativiteit en de vrijheid om te ontwikkelen. Technologie is hierbij ondersteunend maar niet leidend.

Hoe gaat het met golf in Nederland?

"Gematigd positief," antwoordt Niels Boysen, manager Topgolf, “De Nederlandse spelers maken progressie. Kleine stapjes in de goede richting in. Echter, het heeft tijd nodig. In de gemiddelde scores zien we progressie in alle selecties. Sinds 2016 zijn we in alle selecties met de gemiddelde score omlaag gegaan. Doel is om in 2020 op een gemiddeld scoringsniveau te zijn waar je in alle lagen meedoet met de top 8 van Europa. Dit is voor heren, dames, boys en girls. Zoals de ontwikkelingen nu er uitzien gaan we dit halen - bij de heren is nog werk aan de winkel om te komen”. Maarten vult aan: “Qua techniek en inzet zien we dat er grote stappen worden gemaakt bij de spelers met name in de jongere selecties. Daar zijn we erg blij mee. Coaching team krijgt steeds meer ervaring en vult elkaar steeds beter aan".


Terugblik op 2018

Maarten Lafeber: “Kijken naar de ELTK's 2018 waren de behaalde resultaten in lijn der verwachtingen: de heren eindigden op de 9e plaats, boys op plaats 10, dames op 11 en girls op 8. De laatste 30 jaar zijn we op de ELTK’s gemiddeld rond de tiende plaats geëindigd. Het doel voor 2020 is om met alle teams in de top 8 mee te draaien. Op individueel niveau zien we mooie resultaten bij Jerry Ji (1ste in OrangeBall en 2de IEAK), Dewi Weber (Second stage LPGA en 27ste WAGR) Romy Meekers (89ste WAGR) en Zhen Bontan (132ste). Bij de heren zijn we nog niet in de Top 100 WAGR, echter met spelers als Jerry Ji, Nordin van Tilburg, Kiet van der Weele is dit wel de verwachting in 2019.”

“Wat we nog meer kunnen verwachten in 2019?” herhaalt Niels de vraag, “ Primair willen we de gemiddelde scores per selectie nog meer naar beneden brengen. Ten tweede, mag ik melden dat Dewi Weber golfprofessional wordt en haar doel is spelen op de LPGA, zo niet de Symatic Tour. We continueren ons trainingsprogramma met een (inmiddels) vast coachingteam. Dewi Claire Schreefel (oud-LPGA) zal de damesselecties en (jong) Oranje gaan begeleiden. We blijven veel trainen op de golfbanen Monte Rei, The Dutch en The International en de Edese/ Papendal. Maar we zullen ook andere locaties bezoeken. Op de ELTK’s  komen we in de bovenste helft en daarnaast hebben we een aantal individuele successen. We gaan jonge spelers zo goed mogelijk begeleiden op weg naar en tijdens hun verblijf in de USA.”

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid blijft een belangrijke vereiste voor spelers die tourprofessional zullen worden en dit wordt gestimuleerd binnen het programma. Gezamenlijk zijn de spelers en de NGF iedere dag bezig met hoe ze hierin beter kunnen worden. Deze drive vraagt niet alleen veel van de spelers maar ook van de coaches. De speler staat centraal in dit proces. Iedere speler is anders en ontwikkelt zich anders. De NGF gelooft daarom in een individuele aanpak en de intensieve samenwerking met coaches, homepro’s en clubs om een speler te helpen zijn of haar doelen te bereiken. Niet onbelangrijk is hierbij de rol van de NGF-coach, deze is verantwoordelijk voor het opstellen van het opleidingsplan, voor het monitoren van de ontwikkeling van een speler en het coördineren van de samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen rondom een speler. Al het bovenstaande moet gaan bijdragen tot het realiseren van de droom dat in 2024 een Nederlandse golfer of golfster een medaille haalt op de Olympische Spelen.