Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfmarkt-artikel: Golf als vitamine G

15 april 2019

Golf is ook genieten van mooie natuur. We voelen allemaal aan dat ‘groen’ goed is voor ons. Waarom heeft een groene omgeving een heilzame werking? Kan de golfbranche iets met die inzichten? We informeerden bij omgevingspsycholoog Sjerp de Vries.

De Griekse filosofen spraken zich er al over uit, maar in de moderne wetenschap is het nog een relatief jong onderzoeksveld. Een Amerikaanse studie uit 1984 toonde aan dat patiënten met uitzicht op bomen na een operatie tot dertig procent minder zware pijnstillers gebruikten en minder lang in het ziekenhuis lagen. In Nederland kreeg het thema rond de eeuwwisseling een belangrijke impuls. 

“Onderzoeken laten zien  dat mensen in een natuurlijke omgeving positiever met  elkaar omgaan”

Het ecologisch beleid leefde onvoldoende in de samenleving en de overheid wilde daarom ook een maatschappelijke pijler onder dit beleid met natuur en gezondheid als één van de onderzoeksgebieden. De start van het vakgebied op Wageningen Universiteit en Research. Sjerp de Vries doet daar onderzoek naar landschapsbeleving, recreatie en effecten van contact met natuur op gezondheid en welzijn.

Lees het artikel verder in PDF.

Artikel uit GolfMarkt #13