Terug naar Nieuwsoverzicht

"De app GOLF.NL scheelt ons veel werk"

2 mei 2019

De app GOLF.NL maakt het leven van een golfclub gemakkelijker. Dat is de ervaring van Simon Blom, voorzitter van de handicap- en regelcommissie van Schaerweijde Golf.

Simon Blom speelt ruim 25 jaar golf en zit al negen jaar in de handicap- en regelcommissie van Schaerweijde, de gecombineerde hockey- en golfclub in Zeist. In de jaren ervoor was hij lid van de handicapcommissie op Golfclub Mariënweide.

Blom, inmiddels gepensioneerd en nu voorzitter van de commissie op de Schaerweijde, heeft dus alles meegemaakt op het gebied van qualifying ronden en wedstrijden. Van de tijd dat je een qualifying kaart in een boek moest registreren (en een gele sticker de ronde officieel maakte) tot de komst van een computerzuil in het clubhuis en de introductie van de app GOLF.NL.

In een recente nieuwsbrief van Schaerweijde Golf was de app een van de onderwerpen: “Sinds een paar jaar heeft de NGF een app waarmee je een score op een smartphone kunt invoeren”, aldus de redactie van de nieuwsbrief. “Het heeft eventjes geduurd, maar ook op Schaerweijde kunnen we onze scores registreren in deze app. En dat daar behoefte aan was bewijzen de resultaten. Want binnen een jaar wordt het grootste deel van de scores via de app geregistreerd. En onze handicapbeheerder Simon Blom is ons zeer dankbaar als we hier gebruik van maken!”

Reden om een kop koffie te drinken met Simon Blom en zijn ervaringen te horen. 

Meer tijd voor andere zaken

Blom toont op een tablet de meest recente qualifying scores die zijn binnengekomen. “Kijk, bijna alle scores zijn ingevoerd via de app GOLF.NL”, zegt hij. “Daar heb ik geen werk meer aan. Omdat bijna alle leden hun qualifying score invoeren via de app van de NGF, heb ik dus minder te doen en meer tijd voor andere zaken. Het werk dat overblijft is het controleren van qualifying wedstrijdscores. En af en toe komen er nog papieren kaarten binnen van leden die een qualifying ronde op Schaerweijde of een andere baan hebben gespeeld.” (Deze groep kan voor alle qualifying scores in Nederland natuurlijk ook de app GOLF.NL gebruiken, maar deze golfers geven de voorkeur aan een papieren scorekaart.)

Het duurde wel even voordat de app GOLF.NL gemeengoed werd op Schaerweijde. “Toen de app GOLF.NL net was uitgekomen ging er nog vaak iets fout, maar het loopt nu op rolletjes omdat er veel aandacht aan besteed is en de problemen opgelost zijn met hulp van NGF en E-Golf4U”, aldus Blom. “Iedereen is heel tevreden en de app heeft nu grote voordelen voor onze vereniging. Het bespaart bijvoorbeeld ook papier, want steeds minder mensen nemen een scorekaart mee.”

Problemen met de handicapuitwisseling? 
Clubs die nu nog wel problemen hebben met de uitwisseling van handicaps, wordt geadviseerd om net als Schaerweijde in contact te treden met de softwareleverancier en de NGF. Foutmeldingen hebben vooral te maken met een transitie naar een nieuw banenbestand. Om er voor te zorgen dat golfers probleemloos een qualifying ronde kunnen spelen is het belangrijk dat clubs de persoonsgegevens van leden goed invoeren (inclusief voornaam, geboortedatum, etc.). Ook is het belangrijk om veranderingen in de golfbaan aan de NGF door te geven (zowel par als stroke index). Gebeurt dat niet, dan ontstaan er afwijkingen tussen de handicap die een speler op de club heeft en diens handicap in de centrale database van de NGF (en daarmee klopt de handicap in de app GOLF.NL niet meer want die gebruikt de centrale database als bron). Ook ontstaan er fouten als een club in de eigen software een qualifying baancombinatie aanmaakt die niet als qualifying in de boeken staat bij de NGF. Voor problemen op deze gebieden, neem contact met de NGF via app@golf.nl.

Wens

Op Schaerweijde loopt de handicapuitwisseling nu op rolletjes omdat Blom er bovenop zat, hij heeft de problemen samen met de NGF en E-Golf4U opgelost. Maar de voorzitter van de handicap- en regelcommissie heeft nog wel een wens: “Dat iedere golfer één nummer krijgt. Wij hebben namelijk wel ongeveer 50 leden die niet alleen bij ons lid zijn maar ook op een andere club. De handicap van hun homecourse is nu nog niet gekoppeld aan de handicap die ze op Schaerweijde hebben. Het synchroniseren van hun handicap doe ik dus handmatig, eens per maand.” We kunnen commissievoorzitter Blom geruststellen dat dit probleem in 2019 opgelost gaat worden: iedere golfer krijgt een uniek nummer. Daarover volgt binnenkort meer informatie. 

De leden van Schaerweijde zijn overigens bijna uit zichzelf met de app GOLF.NL gaan werken, er is geen actieve promotie aan vooraf gegaan. Blom: “Er heeft één keer een bericht op onze website gestaan waarin er op gewezen werd dat wij op Schaerweijde onze individuele qualifying scores kunnen registreren in de app GOLF.NL. Dat verhaal heeft zich toen vanzelf verspreid. Leden lieten op hun smartphone aan medeleden zien hoe makkelijk het werkt en nu voert bijna iedereen zijn score in via de app.” Een computerzuil (golfterminal) is er nog steeds op Schaerweijde, maar die is voor individuele scores eigenlijk niet meer nodig omdat de leden daarvoor de app GOLF.NL gebruiken. 

NGF-pas digitaal

“Wat ik een mooi nieuw extraatje vind,” aldus Blom, “is dat je NGF-pas nu zichtbaar is op de app GOLF.NL. Ik heb eerder deze week mijn handicap verlaagd en ik ben op de app gaan kijken of de exact handicap op de digitale NGF-pas dan ook wordt aangepast. En warempel, mijn nieuwe handicap staat nu op het digitale pasje. Dat is leuk en handig.”

Het handicapcijfer van een golfer op de digitale NGF-pas klopt echter alleen als de handicapuitwisseling foutloos verloopt. Een extra reden om problemen met de uitwisseling aan te kaarten bij de NGF via app@golf.nl.

Blom vindt de digitalisering een grote vooruitgang, niet alleen de app van de NGF maar ook de handicappingsoftware waarmee de club werkt. Hij betreurt het wel dat steeds minder golfers in staat zijn om hun stablefordscore zelf uit te rekenen. “Het is onderdeel van het handicap 54-examen en het is ook echt belangrijk dat mensen zelf het aantal stablefordpunten per hole kunnen berekenen. Bij een rondje in de baan weet je dan beter hoe je ervoor staat, het houdt een speler gefocust. Maar ik merk dat steeds minder mensen het kunnen.”