Terug naar Nieuwsoverzicht

OnCourse Nederland-workshops: tips en FAQ

23 november 2019

In november 2019 zijn drie workshops gegeven over OnCourse Nederland onder leiding van Niels Dokkuma, hoofd van de NGF-afdeling Duurzaam beheer/Agronomie, en Ronald Buiting van Buiting Advies. Alle tips en antwoorden op veelgestelde vragen in deze workshops zijn op een rij gezet. Profiteer er van als u aan de slag gaat met OnCourse Nederland op weg naar duurzaam golfbaanbeheer en GEO-certificering!

Waarom duurzaam golfbaanbeheer?

In elke workshop stond Niels Dokkuma (NGF Duurzaam beheer/Agronoom) nog even kort stil bij het waarom van duurzaam golfbaanbeheer (de presentaties in de workshops zijn onderaan deze pagina te vinden). Het is aan te bevelen dat een club bij de interne communicatie ook goed stilstaat bij het waarom van duurzaamheid en de kansen die het biedt. Voor het waarom van duurzaamheid - bewust omgaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen - verwijzen we naar de themapagina GEO-certificering en naar het verslag van de OnCourse-workshops in mei 2019. Het waarom wordt ook uitgebreid behandeld in de nieuwe editie van het werkboek Klaar voor de toekomst dat begin 2020 gepubliceerd wordt.

Hoe pak je duurzaam golfbaanbeheer aan en hoe borg je het?

De OnCourse-workshops handelen vooral over het hoe van duurzaamheid. Hoe kan je duurzaam beheer aanpakken en hoe moet je het borgen (want vroeger of later zal de directie, het management, het bestuur of de verantwoordelijke commissie wisselen van personen). De portal OnCourse Nederland (getoncourse.golf) is het antwoord op de vraag. OnCourse Nederland begeleidt clubs bij duurzaam golfbaanbeheer op weg naar GEO-certificering én borgt het duurzame werken. Daarnaast borgt OnCourse Nederland “compliance” op het gebied van duurzaamheid: het voldoen aan alle wet- en regelgeving (bijvoorbeeld de Wet natuurbescherming of de Informatieplicht energiebesparing). In OnCourse worden clubs geleid door de verplichtingen waaraan ze sowieso moeten voldoen, of de club nou op weg is naar het GEO-certificaat of niet. Zonder de hulp van een portal als OnCourse Nederland is het voldoen aan alle wet- en regelgeving een doolhof waarbij de kans bestaat dat een club onbewust in overtreding is.

Tips en FAQ

De tips in de workshops en de antwoorden op veelgestelde vragen zijn verzameld in één document. Dat document, dat geregeld aangevuld zal worden, is te vinden op de portal OnCourse Nederland maar ook op Caddie, het NGF-serviceportaal voor golfclubs en -banen. Klik hier voor de tips en FAQ

Niels Dokkuma (NGF Duurzaam beheer/Agronoom) - november 2019

Ronald Buiting (Buiting Advies) - november 2019