Terug naar Nieuwsoverzicht

IPM via OnCourse Nederland

18 augustus 2020

Voor golfbanen die pesticiden gebruiken is IPM de wettelijk verplichte methodiek om het gebruik drastisch af te bouwen. Om banen hierbij te begeleiden is IPM vanaf 18 augustus 11:00 uur geïntegreerd in OnCourse Nederland.

Via de portal OnCourse Nederland, gratis voor Nederlandse clubs en banen, wordt het gemakkelijker om de met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgestemde IPM toe te passen. Golfbaanbeheerders worden in OnCourse op een gebruikersvriendelijke manier door alle stappen geleid.

1 Golfbanen die al een account in de portal OnCourse Nederland hebben, kunnen inloggen op getoncourse.golf met hun gebruikersnaam en wachtwoord. Ga vervolgens naar Werkwijze, Jaarlijkse acties en dan Integrated Pest Management.

2 Golfbanen die nog geen account hebben in OnCourse kunnen zich met een paar kliks gratis aanmelden en een account aanmaken:

  • Ga naar getoncourse.golf en klik op REGISTER > Register Today.
  • Vul naam en e-mailadres in.
  • Kies Nederlands (Dutch) als taal.
  • LET OP: kies vervolgens OPTION 1 (1 - Located in Sweden, Portugal, Flanders or Netherlands). 
  • Hierna kan gestart worden met OnCourse Nederland.

Vragen over IPM via OnCourse? Stuur een mail aan geo@ngf.nl.

Meer over IPM

Op 1 april 2020 is een wijziging in de wettelijke regeling in werking getreden voor het gebruik van pesticiden op sportvelden. Hierin staat vermeld welke uitzonderingen er nog zijn op het gebruiksverbod mits er door de golfbaan voldaan wordt aan geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM).

De Green Deal Sportvelden uit 2015 was een convenant tussen de sportveldensector en de overheid om het pesticidegebruik tot nul af te bouwen. Zoals hierboven aangegeven gold er in het begin voor sportvelden nog een algehele uitzondering op het gebruiksverbod. Op weg naar nulgebruik zijn we nu in de fase gekomen waarin de uitzonderingsregeling verscherpt is. Hierbij is het uitgangspunt van de overheid: “nee, tenzij”. Oftewel: gebruik is verboden tenzij IPM is toegepast en alleen als het strikt noodzakelijk. Op basis van het uitgangspunt “Nee, tenzij” zijn de uitzonderingen drastisch teruggeschroefd voor de periode 1 april 2020 tot eind 2022. In deze jaren zijn er onder strenge voorwaarden nog uitzonderingen voor een beperkt aantal plagen, ziekten en onkruiden, waarna de uitzonderingen verlopen.

Lees verder.

Online training

Een online training van de Golfalliantie (NGF-NVG-NGA) over IPM vind je hier.